een pompoen
lichaam
Deze maand
-
Opgerold verder groeien
Je baby groeit rustig verder en werkt aan de laatste details. Dit doet je kindje opgerold in de foetushouding.
-
Eerste moedermelk
Verlies je gelige melk uit je tepels? Dit is colostrum, de eerste moedermelk. Je lichaam maakt dit alvast aan.
-
Wachten, wachten, wachten…
De laatste maand is aangebroken! Grote kans dat die maand aanvoelt als een eeuwigheid. Nog heel even geduld hebben!
Je baby is zo groot als een
Pompoen
3400
gram50,8
centimerJe baby in maand 9 van je zwangerschap
Je baby is inmiddels zo groot geworden, dat de baarmoeder erg krap is. Daarom neemt je kindje een lighouding aan die hierbij prettig is. Meestal is dit de achterhoofdsligging. In de negende maand van je zwangerschap is de kans klein dat je baby nog zelfstandig draait. Ligt jouw baby in een stuitligging, dus met het stuitje naar beneden? Dan kan een getrainde verloskundige je kleine van buitenaf proberen te draaien.
Babykleding
Fluffy kruippakjes, rompertjes met lieve printjes en de zachtste mutsjes: heerlijk om dat allemaal te shoppen voor je baby! Wij hebben de leukste online shops met babykleding voor je op een rij gezet.
Na 37 weken zwangerschap is je baby voldragen. Dat betekent niet dat het groeien klaar is. Ook deze maand komt je kindje nog flink aan. De dikkere vetlaag zorgt ervoor dat de huidskleur op de valreep nog verandert. Alle baby’s krijgen in deze maand een roze-rood huidje. Pas na de geboorte ontwikkelt het pigment zich verder. Op de huid is na de geboorte misschien nog wat lanugohaar te zien. Toch laten de meeste van deze donshaartjes in deze fase los. Op het hoofd groeit het haar wel flink door. Het hoofdhaar krijgt steeds meer volume.
Naast groeien blijft je baby ook hard aan het werk, bijvoorbeeld door op de duimen te zuigen. Hiermee wordt geoefend op het drinken aan de borst of fles. Dat je baby voldragen is, betekent trouwens wél dat hij of zij klaar is voor het leven buiten de baarmoeder. Komt de bevalling nu op gang? Dan is de kans op gezondheidsproblemen heel klein. Gefeliciteerd!
Jij in maand 9 van je zwangerschap
Je baby bereidt zich voor op het leven buiten de baarmoeder. Tegelijkertijd bereidt jouw lichaam zich voor op de bevalling en het leven met een baby. Een onderdeel hiervan is de borstvoeding die op gang komt. Het gelige spul dat nu al uit je tepels kan lekken is colostrum, de eerste moedermelk. Zoogkompressen kunnen helpen om vlekken in je kleding te voorkomen. Ook aan andere voortekenen kan je merken dat de bevalling dichterbij komt. Bijvoorbeeld aan harde buiken, het verliezen van de slijmprop of indalingsweeën.
Aan het eind van de negende maand van je zwangerschap ben je aanbeland bij je uitgerekende datum. Helaas betekent dit meestal niet dat je ook op die dag bevalt. Sterker nog, minder dan 5 procent van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De kans is dus groter dan 95 procent dat je op een andere dag bevalt. Het kan zelfs nog twee weken duren. Probeer geduldig te zijn. Ondanks alle bakerpraatjes is er niets dat je zelf kan doen om de bevalling op te wekken. Alleen seks zou hierbij een beetje kunnen helpen. Maar of je daar nu nog zin in hebt…
Tip
Luister naar Jouw Zwangerschapsweek
Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>
Je buik bij 9 maanden zwanger
Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:
Jij als partner bij 9 maanden zwanger
Mooie taken voor jou deze maand zijn het autostoeltje in de auto installeren en een testrit naar het ziekenhuis maken. Of jullie nu voor een thuisbevalling of voor een ziekenhuisbevalling gaan. Ook een thuisbevalling kan namelijk om medische redenen eindigen in het ziekenhuis. Bekijk ook waar je de auto kan parkeren en waar je precies moet zijn in het ziekenhuis. Zo verloopt alles soepel op het moment suprême. Voor zover dat mogelijk is…
To do
Bereid je voor op de bevalling
Je bevalling komt nu heel dichtbij! Met de volgende tips ben je goed voorbereid.
- Maak een geboorteplan waarin je bijvoorbeeld schrijft wie je bij de bevalling wil en of er foto's gemaakt mogen worden.
- Ontdek hoe het eerste uur na de bevalling met je pasgeboren baby verloopt.
- Blijf lichamelijk en mentaal fit met deze tips >>
- Volg (met je partner) een bevalcursus of ga naar een borstvoedingsavond.
- Relax! Binge die serie, lees eindelijk dat boek uit en doe lekker veel dutjes.
Zwangerschapssymptomen
Harde buiken
In de laatste maand van je zwangerschap kan je steeds meer harde buiken voelen. Je baarmoeder leert hierdoor samentrekken en bereidt zich zo voor op de bevalling. Ze zorgen niet voor ontsluiting.
Indalingsweeën
Heb je last van steken in je onderbuik of vagina? Dit kunnen indalingsweeën zijn. Het indalen van je baby in je bekken kan ervoor zorgen dat je baarmoederspier samentrekt. Dit voel je als korte, lichte ‘weeën’.
Vaak plassen
Als je baby is ingedaald, drukt het hoofdje flink op je blaas. Hierdoor breng je waarschijnlijk nóg meer tijd op de wc door. Probeer goed uit te plassen, zodat je de kans op een blaasontsteking kleiner maakt.
Opvliegers
Breekt het zweet je af en toe uit? In het derde trimester kan je flink last hebben van opvliegers. Deze ontstaan door het hormoon oestrogeen. Het kan helpen om laagjes dragen te en veel water te drinken.
Urineverlies
Ongeveer een derde van de zwangere vrouwen heeft last van urineverlies. Dit komt omdat er steeds meer druk komt te staan op je blaas en bekkenbodem. Tegelijk worden de spieren rondom je vagina en bekkenbodem slapper. Hierdoor kan je urine minder goed ophouden. Zo train je deze spieren >>
Vermoeidheid
Met die enorme buik is een fijne slaaphouding vinden lastig. Ook kan je over een heleboel dingen piekeren en heb je veel kwaaltjes die energie kosten. Dit kan je flink vermoeid maken. Misschien helpen deze tips om beter te slapen >>
Zwanger zijn is...
Je hoogzwangere buik als bijzettafeltje gebruiken