een komkommer
lichaam
Deze maand
-
Donsjas uit
De vetlaag van je baby wordt steeds dikker en houdt je kleine lekker warm. Tijd om die donsjas uit te doen.
-
Kleine Einstein
De hersenontwikkeling gaat in snel tempo verder en de zenuwen kunnen boodschappen steeds sneller doorgeven.
-
Het laatste trimester
Yes, het laatste trimester is begonnen! Nog maar een paar maanden en dan heb je eindelijk je baby in je armen.
Je baby is zo groot als een
Komkommer
1032
gram37,6
centimeterJe baby in maand 7 van je zwangerschap
Iedere maand kan je baby meer. Af en toe gaan de ogen open en wordt er al met de wimpers gewapperd. Toch is de definitieve oogkleur nog niet te zien. Die kan namelijk in het eerste jaar nog flink veranderen. Wel kan je een voorspelling doen over de kleur ogen van je baby. Het oefenen met ademhalen gaat steeds beter, hoewel je baby af en toe hoest of de hik heeft. Ook het zicht blijft zich ontwikkelen, net als miljarden hersencellen in de hersenen. Je kleine Einstein wordt steeds slimmer. De zenuwen krijgen een extra laagje met het stofje myeline. Hierdoor kunnen ze boodschappen sneller doorgeven. Tegelijk worden de spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten.
Download gratis de 24baby app!
Met de 24baby app volg je jouw zwangerschap van dag tot dag. Je ontdekt alles over de groei van je baby en in de community vind je steun en advies bij andere (aanstaande) ouders.
Met dit extra vet kan je kindje zichzelf beter warmhouden. Tijd om de jas van donshaar uit te doen! In de komende weken zullen de lanugohaartjes loslaten. Wordt je baby (te) vroeg geboren? Dan zitten er waarschijnlijk nog wat van deze haren op de schouders of rug. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater terecht. Dit slikt je baby in, waardoor ze in de darmen belanden. Zo worden de darmen gelijk aan het werk gezet en ontstaat de eerste ontlasting.
Jij in maand 7 van je zwangerschap
Gefeliciteerd, je bent in het derde en laatste trimester van je zwangerschap! Dit betekent helaas wel dat het ‘comfortabele’ tweede trimester voorbij is. De kans is groot dat je in het derde trimester weer meer last krijgt van lichamelijke klachten. Kwaaltjes die bij 7 maanden zwanger vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit en spataderen. Meer over zwangerschapssymptomen die je nu kan verwachten lees je verderop.
Heb jij al harde buiken gevoeld? Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer last je hiervan kan krijgen. Deze oefenweeën bereiden je lichaam voor op de bevalling. Ontdek het verschil tussen harde buiken en weeën >>
‘Het aftellen is zeker begonnen?’ ‘Wow, wat een buik!’ ‘Is de babykamer klaar?’ Het lijkt wel of niemand meer over iets anders met jou kan praten dan over je zwangerschap. Het is natuurlijk allemaal goed bedoeld. Toch ben je die zwangerschapspraatjes misschien weleens een beetje beu. Je bent al de hele dag zwanger en om dit nu ook met je collega’s, buren of zelfs wildvreemden te bespreken… Ook krijg je misschien te maken met ongevraagde bevalverhalen, buikaanrakers of andere ergernissen. Probeer je er niet te druk om te maken. Nog maar een paar maanden en dan heb je je baby in je armen!
Tip
Luister naar Jouw Zwangerschapsweek
Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>
Je buik bij 7 maanden zwanger
Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:
Jij als partner bij 7 maanden zwanger
Als partner heb je na de geboorte recht op een volledige werkweek verlof in de kraamtijd. Daarnaast mag je vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen in het eerste half jaar na de geboorte. Je krijgt dan 70 procent van je loon doorbetaald. Weet jij al of en hoe je deze weken gaat gebruiken? Het is slim om hier alvast over na te denken en je wensen met je werkgever te bespreken. Met de verlofplanner krijg je een handig overzicht van de verschillende soorten verlof.
To do
- Denk na of je borstvoeding of flesvoeding wil gaan geven en haal voor de zekerheid kunstvoeding in huis.
- Zet je wensen en verwachtingen rondom de bevalling in een geboorteplan.
- Houd de bewegingen van je baby in de gaten en bel even naar je verloskundige als je baby een dag niet beweegt.
- Wijs je partner op de checklist voor partners in het derde trimester.
Zwangerschapssymptomen
Bekkeninstabiliteit
De banden en gewrichten van je bekken worden soepeler. Dit helpt straks bij de bevalling. Het nadeel is dat het ook bekkenklachten kan veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om de bekkenpijn minder te maken.
Spataderen
Spataderen kunnen door zwangerschapshormonen ontstaan of erger worden. Veel beweging en elastische kousen kunnen de kans hierop kleiner maken. Ontdek ook wat je kan doen tegen vaginale spataderen >>
Brandend maagzuur
In het derde trimester is de kans op brandend maagzuur weer groter. Je enorme baarmoeder drukt namelijk flink tegen je maag. Pas je menu aan en eet kleinere maaltijden om de klachten minder te maken. Ontdek tips tegen brandend maagzuur >>
Rugpijn
Het extra gewicht, je houding, soepelere gewrichten… Je rug heeft het niet makkelijk nu. Een goed evenwicht tussen bewegen en rust helpt tegen de klachten. Ook oefeningen kunnen je rug goed doen. Lees meer tips tegen lage rugpijn >>
Steken in je vagina
Hoe dichter je bij je uitgerekende datum komt, hoe meer last je kan krijgen van steken in je vagina. Het indalen van je baby en de groei van je baarmoeder zijn de boosdoeners. Gelukkig ben je hier na de bevalling meestal snel van af.
Vocht vasthouden
Nu je in het laatste trimester zit, kan je (meer) last krijgen van vocht vasthouden. Vooral je benen, enkels en voeten kunnen flink opzetten. Maar ook aan je armen, handen en gezicht merk je het soms. Probeer veel water te drinken en zo min mogelijk zout te eten. Ook een massage en steunkousen kunnen helpen.
Zwanger zijn is...
Vergeten wat je ook alweer vergeten bent
Quiz
Hoeveel weegt een Nederlandse baby gemiddeld bij de bevalling?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app