een chinese kool
lichaam
Deze week
-
Opgerold
Je baby heeft steeds minder ruimte in je baarmoeder. Daarom rolt je kindje zich op in de foetushouding.
-
Babyvetrolletjes
Wist je dat je baby tot de geboorte nog verdubbelt in gewicht? Hierdoor wordt de huid langzaam ondoorzichtig.
-
Naar adem happen
Door je groeiende baarmoeder kunnen je longen minder goed uitzetten. Dit kan voor kortademigheid zorgen.
-
De eerste weeën
Ze zorgen nog niet voor ontsluiting, maar kunnen wel pijnlijk zijn: oefenweeën. Je voelt ze nu misschien steeds vaker.
Je baby is zo groot als een
Chinese kool
1652
gram42,4
centimeterJe baby bij 32 weken zwanger
Als je 32 weken zwanger bent, wordt de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner. Waar er eerst genoeg plek was, beginnen de ‘muren’ nu op je kindje af te komen. Daarom rolt je kleine zich in deze laatste fase van je zwangerschap op in de foetushouding. Ook gaat je baby steeds vaker met het hoofd naar beneden gaan liggen. Dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Ligt je kindje nog met het hoofd naar boven? Dat is niet erg. Er is nog genoeg tijd én ruimte om te draaien.
Zorgeloos bevallen met het kraamhulpmiddelen pakket
Ben jij al goed voorbereid op je bevalling? Met het kraampakket van Medicura kan je zorgeloos bevallen. Het pakket wordt volledig vergoed door je zorgverzekering en gratis bezorgd. De bedverhogers bieden ook een perfecte ondersteuning voor je kraamverzorgende.
Je baby blijft snel groeien. Vanaf de 32e week van je zwangerschap groeit je kleine vooral in gewicht. Dit verdubbelt in de komende weken nog. De groei in gewicht bestaat voor het grootste deel uit lichaamsvet. Door het nieuwe vet onder de huid wordt de doorzichtige huid van je baby langzaam ondoorzichtig. Dat je kindje minder ruimte heeft, betekent trouwens niet dat je geen bewegingen meer voelt. Je zou je baby elke dag even moeten voelen, al is het maar een licht schopje. Voel je langer dan een dag niets, ook niet als je hier de tijd voor neemt? Neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige. Deze kan je zo nodig onderzoeken.
Jij bij 32 weken zwangerschap
Haal even rustig adem. Niet alleen omdat je al 32 weken (!) zwanger bent. Maar ook omdat de kans groot is dat je de laatste tijd steeds vaker kortademig bent. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu zó groot is dat ze flink tegen je longen aandrukt. Hierdoor kunnen ze minder goed uitzetten tijdens het ademhalen. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken om je baby. Die krijgt namelijk alle zuurstof die nodig is via de placenta.
Vanaf ongeveer de helft van je zwangerschap kon je al harde buiken voelen. Nu je bevalling dichterbij komt, kunnen deze krampen heftiger worden en vaker voorkomen. Met deze oefenweeën bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan is de kans wat groter dat je ze voelt. Ontdek hoe je het verschil tussen oefenweeën en ontsluitingsweeën kan herkennen >>
Je bent al een eind op weg in het derde trimester. Daarom is het goed om te kijken of je alles hebt geregeld voor de komst van je kleine. Denk aan je verlof, de naamkeuze en toeslagen regelen. Maak je persoonlijk overzicht bij de Rijksoverheid en zie direct wat je nog moet doen >>
Je buik bij 32 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 32 weken zwanger >>
Jij als partner bij 32 weken zwanger
Nog maar een aantal weken te gaan voordat je je baby in je armen hebt. Spannend! Voor je partner is het nu belangrijk dat ze regelmatig rust neemt. Is jouw partner een bezige bij? Help haar dan en herinner haar eraan dat ze af en toe even gaat liggen. Jij kan ondertussen de checklist van het derde trimester erbij pakken. Als ze weet dat jij dit ook in de gaten houdt, heeft ze de rust in haar hoofd om met de benen omhoog te gaan.
Tip
Spreek jezelf moed in
Negen maanden lang leef je naar je bevalling toe. In die periode kunnen je gevoelens rondom bevallen behoorlijk wisselen. Het ene moment kijk je ernaar uit, terwijl je er even later als een berg tegenop ziet.
Ben je gespannen voor je bevalling? Herinner jezelf er dan regelmatig aan dat je het aankan. Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen ‘Ik vertrouw dat mijn lichaam dit kan’ of ‘Ik ben hiervoor gemaakt’. Dit noem je positieve affirmaties. Deze uitspraken tegen jezelf herhalen geeft je een positief gevoel en vertrouwen in jezelf.
Het kan ook helpen om over je spanning te praten. Op het forum in de 24baby app vind je zeker steun >
Zwanger zijn is...
Je voeten een paar maanden niet meer zien