een wortel
lichaam
Deze week
-
Twee keer zo lang
Vanaf nu worden ook de benen van je baby gemeten. Hierdoor lijkt het alsof je kind in lengte is verdubbeld.
-
Eerste poep
Het duurt nog even, die eerste luier. Toch zijn de darmen van je baby al hard aan het werk om deze straks te vullen.
-
De 20-wekenecho
Een spannend moment! Met de 20-wekenecho kunnen lichamelijke afwijkingen bij je baby opgespoord worden. Bekijk echo’s van andere lezers via het forum van onze app.
Je baby is zo groot als een
Wortel
303
gram25,4
centimeterJe baby bij 20 weken zwanger
Nu je 20 weken zwanger bent, is het geslacht van je baby bijna altijd op een echo te zien. Behalve als je baby verlegen is en zich verstopt voor de echo. Ben je in verwachting van een jongetje? Dan beginnen de testikels nu met hun afdaling. Bij meisjes en jongens ontwikkelen de geslachtsdelen zich de komende maanden verder.
Essentiële producten voor de komst van baby
Heb je een uitzetlijst en is het tijd om een aantal producten af te strepen? Ergobaby heeft comfortabele en gebruiksvriendelijke draagzakken, wipstoelen en kinderwagens. Hiermee kun je een band opbouwen, spelen en erop uit.
Ook oefent het maagdarmstelsel van je baby al met het verteren van voedsel. Dit doet je foetus door vruchtwater in te slikken. Een deel daarvan wordt weer uitgeplast. Maar van afvalstoffen, zoals dode cellen, lanugo en darmsappen maakt je kleine meconium. Dit zwarte, kleverige spul is de eerste ontlasting van je baby.
Was je trouwens verbaasd toen je de lengte van je baby deze week zag? Het lijkt namelijk wel of je kind in lengte is verdubbeld. Het verschil zit in de manier van meten. Tot deze week werd de lengte van je baby gemeten van de stuit tot de kruin. Vanaf week 20 van je zwangerschap kunnen de benen ook goed gemeten worden. Vanaf nu worden deze dus mee gemeten. Vandaar die ‘snelle groei’.
Jij bij 20 weken zwangerschap
Deze week is er een spannend moment! Je heb waarschijnlijk de 20-wekenecho op de planning staan. Het is ook mogelijk dat je hem vorige week al hebt gehad. Met deze echo kunnen lichamelijke afwijkingen bij je baby opgespoord worden. Wil je het geslacht weten en is dit goed te zien? Dan krijg je dit ook te horen. Iedere zwangere vrouw krijgt de 20-wekenecho aangeboden, maar hij is niet verplicht. De meeste toekomstige ouders kiezen ervoor om deze echo wel te doen. Er zijn ook redenen te bedenken waarom je dit niet zou doen. Lees meer over de 20-wekenecho >>
Kan je je niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn? Niet zo gek als je bedenkt dat je al op de helft bent. Het aftellen kan beginnen. Nog ongeveer 20 weken tot de komst van jouw wonder! Dan breidt jullie gezin zich (weer) uit. Heb je al een peuter in huis? Bereid deze dan voor op de komst van een broertje of zusje. Neem je kind bijvoorbeeld mee naar de verloskundige of kijk samen naar babyfoto’s.
Vanaf de tweede helft van je zwangerschap kan het weer wat zwaarder worden. Zorg dus goed voor jezelf. Eet gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn fijn om te doen en goed voor je. Je kan binnenkort ook starten met een zwangerschapscursus. Bijvoorbeeld zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga of ZwangerFit. Hierbij ben je in beweging en ontmoet je meteen andere zwangere vrouwen.
Tip
Nachtdiensten
Wist je dat je tijdens je zwangerschap geen nachtdiensten hoeft te draaien? Dit geldt tot 6 maanden na je bevalling.
Je buik bij 20 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 20 weken zwanger >>
Jij als partner bij 20 weken zwanger
Hebben jullie al een naam voor je baby? De naam bedenken is een van de leukste, maar vaak ook een van de moeilijkste dingen. Houd een lijst met favorieten bij die je steeds uitbreidt of weer inkort. Het werkt goed om deze om de paar weken te vergelijken met de lijst van je partner. Zo komt dé naam uiteindelijk vanzelf bovendrijven. Extra tip: let ook op de combinatie met de achternaam. Dies is bijvoorbeeld een stoere naam. Maar heet je Goorman van achteren? Dan krijg je een wat minder gelukkige combi.
Zwangerschapssymptomen
Hartkloppingen
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam ongeveer 1 liter extra bloed aan. Je hart moet harder werken om dit rond te pompen. Hierdoor kan je last krijgen van hartkloppingen. Gelukkig kunnen deze meestal geen kwaad.
Striae
Je buik en borsten groeien flink. Gaat die groei zo snel dat het bindweefsel in de huid het niet kan bijhouden? Dan scheurt het. Dit zie je als striemen op je buik of borsten.
Jeuk
Door de groei van je buik en de betere doorbloeding van je lichaam kan je last krijgen van jeuk. Vaak heb je alleen jeuk aan een deel van je lichaam, zoals je buik of bovenbenen. Maar het kan ook over je hele lichaam voorkomen.
Kuitkrampen
Schrik je ’s nachts weleens wakker van kramp in je kuiten? Je bent niet de enige: ongeveer 50 procent van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Rek- en strekoefeningen en een massage helpen vaak.
Rusteloze benen
Niet alleen kuitkramp, maar ook rusteloze benen kunnen je slapeloze nachten bezorgen. Probeer regelmatig te bewegen en drink voldoende water. Ook een warm bad kan je benen rustig krijgen.
Bandenpijn
Je baarmoeder groeit nu heel snel. Hierdoor rekken de banden van je baarmoeder uit. Dit kan voor een zeurende of stekende pijn zorgen. Het kan gelukkig geen kwaad, maar kan wel vervelend zijn. Zo min mogelijk tillen kan schelen, net als goed op je houding letten.
Aambeien
Nu je zwanger bent, werken je darmen langzamer. Dit kan voor verstopping zorgen, waardoor je aambeien kan krijgen. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Gaan ze niet vanzelf weg? Dan kan je huisarts je een zalf voorschrijven.
Zwanger zijn is...
Denken dat je fiets gestolen is, terwijl je met de auto bent