een appel
lichaam
Deze week
-
Eerste donsharen
Je baby krijgt een vachtje van donsharen op het lichaam. Dit houdt je kleine warm en houdt huidsmeer vast.
-
Hallo zwangerschapskilo’s
De kilo’s vliegen er bij jou nu misschien aan. Wat je ongeveer kan verwachten? Zo’n halve kilogram per week.
-
Nieuwe kwaaltjes
Nu je in het tweede trimester zit, kan je last krijgen van nieuwe kwaaltjes. Bijvoorbeeld bandenpijn en rugpijn. In onze app vind je dagelijks tips en lifehacks die hierbij kunnen helpen!
Je baby is zo groot als een
Appel
65
gram9,4
centimeterJe baby bij 15 weken zwanger
Iedere dag lijkt je baby meer op een mensje. De oren zaten tot nu toe in de nek. Deze week bewegen ze naar de zijkanten van het hoofd. De ogen zijn daar net weg en zitten nu aan de voorkant van het gezicht. Verder worden de botten van de armen en benen harder en steviger. De huid van je baby is bij 15 weken zwangerschap juist erg dun, bijna doorzichtig. Hierdoor zijn de bloedvaten eronder nog goed te zien.
Ken jij Van Asten Babysuperstore al?
De leukste babywinkel van Nederland! Door het enorme assortiment, de scherpe prijzen, het spaarprogramma en de mooiste merken slaagt iedereen bij Van Asten Babysuperstore. Laat je inspireren in de winkel van 5000 m² of shop online!
Als je 15 weken zwanger bent, begint je baby donshaar te krijgen. Nu nog vooral op de hoofdhuid. Maar binnenkort groeit over het hele lichaam een donslaag van zachte haartjes. Dit wordt lanugo genoemd. Het laagje houdt je kleine warm. Daarnaast zijn de ogen nu gevoelig voor licht en worden de stembanden van je baby gevormd. Deze kan je kindje na de geboorte meteen gebruiken. En dat zal je als het goed is gelijk horen!
Jij bij 15 weken zwangerschap
Viel de gewichtstoename in het eerste trimester nog mee? Nu gaat het waarschijnlijk een stuk harder. Dat is ook niet zo gek. Je baby wordt groter en groter. Het is voor jou en je baby gezond dat je aankomt. Gemiddeld kom je in het tweede trimester ongeveer een halve kilo per week aan. Wat precies een gezonde gewichtstoename is voor jou, hangt af van je lichaam. Twijfel je over je gewichtstoename of val je zelfs af? Neem dan contact op met je arts of verloskundige.
Je hebt waarschijnlijk minder last van zwangerschapskwaaltjes. Toch zijn ze nog niet helemaal weg. Je kan er zelfs nieuwe bij krijgen. In het tweede trimester is bandenpijn een veel voorkomende kwaal. Je baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden. Doordat je baarmoeder zwaarder wordt, rekken deze banden uit. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn aan één of aan beide kanten van je buik. De pijn merk je vooral als je van houding wisselt. Herkenbaar? Probeer eens je buikspieren aan te spannen als je van houding verandert. Dit kan helpen. Een speciaal steunbroekje tegen bandenpijn kan ook nuttig zijn.
Je buik bij 15 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 15 weken zwanger >>
Jij als partner bij 15 weken zwanger
Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet, is je baby er. Werk je in loondienst? Als het zover is, heb je recht op meerdere weken geboorteverlof. Dit maakt het mogelijk om tijd door te brengen met je partner en je pasgeboren baby. Zo kan je rustig wennen aan je nieuwe rol als vader of moeder. Weet jij al hoe je dit verlof gaat indelen? Met de verlofplanner kan je de verschillende soorten verlof handig plannen.
To do
- Lees meer over je baby voelen bewegen in je buik en hoe je dit kan herkennen. Binnenkort is het zover!
- Plan een pretecho als je het geslacht wil weten. Vanaf volgende week is dit goed te zien op een echo.
- Bedenk of je een zwangerschapscursus wil doen en bekijk wat bij jou past.
Zwangerschapssymptomen
Bloedend of pijnlijk tandvlees
Door de hormoonveranderingen kan de gezondheid van je gebit veranderen. Je hebt bijvoorbeeld sneller last van ontstoken en/of bloedend tandvlees. Door je gebit goed te verzorgen, kan je problemen voorkomen. Ontdek handige tips >>
Buikpijn
In het tweede trimester kan je naast bandenpijn ook andere buikpijn hebben. Schrik hier niet van, meestal is het onschuldig. Je groeiende baarmoeder drukt namelijk flink tegen je andere organen. Denk je dat er toch meer aan de hand is? Overleg dan met je verloskundige of huisarts.
Obstipatie
Nog een oorzaak voor ongemak in je buik: verstopping. Je darmen werken trager en je baarmoeder drukt je darmen opzij. Niet zo gek dat het af en toe ophoopt. Voldoende vocht, vezels en beweging helpen de boel vaak weer op gang.
Duizeligheid
Tijdens je hele zwangerschap kan je last krijgen van duizeligheid. Er gaat een groot deel van je bloed naar je kindje en je bloeddruk is lager. Daardoor gaat er soms wat weinig bloed naar je hoofd. Ontdek wat je kan doen tegen duizeligheid.
Cravings
Nu de misselijkheid minder is en je weer meer trek hebt, kan je te maken krijgen met cravings. Deze verlangens naar (apart) eten kunnen heel sterk zijn. Het is niet erg om er af en toe aan toe te geven. En als je een aardbeien-craving hebt, is het alleen maar gezond. Maar wil jij liever chips en ijs? Dan kunnen deze tips helpen om je in te houden.
Verstopte neus
Heb je het idee dat je neus vaak dicht zit sinds je zwanger bent? Dat kan kloppen. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de slijmvliezen en bloedvaatjes van de neus wat opzwellen. Resultaat: een loopneus of verstopte neus.
Grotere borsten
Tegelijk met je buik groeien ook je borsten mee. Kijk niet raar op als je er nu al een cupmaat bij hebt. Je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Ze kunnen daardoor ook gevoelig zijn. Het is zelfs mogelijk dat er al wat eerste moedermelk (colostrum) uit je tepels lekt.
Zwanger zijn is...
Je partner midden in de nacht wakker maken om chocola voor je te halen