Zwangerschapsdagboek: jouw persoonlijke negenmaanden-boek
In een zwangerschapsdagboek kan je de ontwikkelingen van je zwangerschap bijhouden. Zo heb je later iets moois om op terug te kijken. Welke opties heb je en hoe kan je dit aanpakken?
Wat is een zwangerschapsdagboek?
Een zwangerschapsdagboek, ook wel een negenmaanden-boek genoemd, is een logboek waarin je de ontwikkelingen van je zwangerschap kan bijhouden. Van alle zwangerschapskwaaltjes die je ervaart tot de groei van je buik.
Ook kan je er anekdotes van gekke zwangerschapsacties of mooie momenten in schrijven, mijlpalen in beschrijven (bijvoorbeeld de eerste schopjes) en echofoto’s of andere foto’s in plakken. Het is jouw persoonlijke boek over jouw zwangerschap. Leuk om bij te houden en vooral een mooie herinnering voor later.
Soorten zwangerschapsdagboeken
Er zijn verschillende soorten boeken en verschillende manieren waarop je jouw zwangerschap in een dagboek kan bijhouden.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Zelf maken
Je kan een zwangerschapsdagboek helemaal zelf maken. Hiervoor heb je een leeg album nodig. Schrijf hier dagelijks, wekelijks of maandelijks de ontwikkelingen in en versier het met foto’s en leuke plaatjes. Het helemaal zelf maken van een zwangerschapsdagboek kost veel tijd en creativiteit. Ben jij een ervaren scrapper? Dan is dit een goede keuze voor jou.
Analoog invulboek
Er zijn veel verschillende negenmaanden-invuldagboeken te koop. In deze boeken staan vragen om je op weg te helpen bij het invullen van je dagboek. Ze geven je een houvast en bieden ideeën om je zwangerschap op een leuke manier bij te houden. Meestal staat er in deze invulboeken ook informatie over de ontwikkeling van je zwangerschap en je baby. Bijvoorbeeld hoe groot de baby in je buik op dat moment is. Ook bevatten ze vaak handige tips, invullijsten en checklists.
Digitaal dagboek
Een aantal analoge invulboeken zijn ook digitaal verkrijgbaar. Je kan je zwangerschap dan bijhouden via je computer, tablet of op je telefoon.
Dagboek-app
Er zijn verschillende apps die je de mogelijkheid geven om je zwangerschap bij te houden op je telefoon. Denk aan de 24Baby-app, waarin je niet alleen informatie over je zwangerschap krijgt. Je kan in deze app ook je eigen dagboek bijhouden over je zwangerschap of de mijlpalen van je kind en deze delen met vrienden en familie. Download de app >>
Sommige apps bieden ook de optie om je zwangerschapsdagboek, nadat je deze hebt ingevuld, af te drukken. Zo heb je een tastbare herinnering.
Zwangerschapsblog
Wil jij je ontwikkelingen delen met anderen? Dan is het bijhouden van een zwangerschapsblog een goede optie. Op de blog kan je al je verhalen, foto’s, gedachtes en ideeën bijhouden én deze delen met anderen.
Zwangerschapsvlog
Maak jij graag video’s en filmpjes of hou je niet zo van schrijven? Dan is het bijhouden van een vlog misschien iets voor jou. In de vlog kan je dagelijks, wekelijks of maandelijks de ontwikkelingen bijhouden, de groei van je buik filmen en eenvoudig je gedachtes en ervaringen delen. Er zijn verschillende apps en programma’s die het makkelijk maken om je video’s te monteren en er één geheel van te maken. Je kan de vlog vervolgens met anderen delen of gewoon voor jezelf houden.
Zwangerschapsdagboek ideeën
Kan je wel wat inspiratie gebruiken? De volgende ideeën zijn leuk om in je zwangerschapsdagboek te verwerken.
- Groei van je buik. Maak iedere week of maand een foto van je buik en plak deze in een overzicht. Zo zie je precies hoe je buik groeit. Houd eventueel ook bij hoeveel je weegt en wat je buikomtrek is.
- Echofoto’s. Iets waar je vast naar uitkijkt, zijn alle echo’s. Meestal krijg je na de echo een foto mee. Plak deze in het boek en beschrijf wat je voelde toen je je kindje op de echo zag. Het is ook leuk om na de termijnecho het geslacht te raden aan de hand van de nub-theorie. Later kan je controleren of jouw voorspelling klopte.
- Afspraken bij verloskundige. Beschrijf hoe de afspraak bij de verloskundige is gegaan. Wat is er gezegd? Hoe verloopt de groei? Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze afspraak?
- Kwaaltjes. Bijna alle zwangere vrouwen krijgen last van kwaaltjes. En zo erg je er nu last van kan hebben, zo snel kan je ze ook weer vergeten zijn zodra je de kleine in je armen hebt. Beschrijf daarom tijdens je zwangerschap wanneer je last had van welk kwaaltje. Zo weet je achteraf precies hoe je je voelde en wat ertegen werkte bij jou. Handig voor een eventuele volgende zwangerschap!
- Gekke situaties. Tijdens je zwangerschap kan je verstrooider zijn dan normaal: de bekende zwangerschapsdementie. Ook kunnen je emoties alle kanten opschieten door de veranderde hormonen in je lichaam. Dit levert vaak bijzondere, gekke, grappige, hilarische of juist verdrietige momenten op. Of heb je misschien hele rare food cravings? Schrijf deze in je dagboek. Dit zijn de momenten die je niet meer wil vergeten.
- Boodschap van anderen. Vraag anderen om een boodschap voor je ongeboren baby in het dagboek te schrijven. Of anekdotes over jou tijdens je zwangerschap. Vinden ze dat je veranderd bent? Heb je al gekke dingen gedaan of gezegd? En wat is hun beste advies? Of wat dacht je van een mooie tekening van je peuter?
- Rare adviezen die je niet gaat opvolgen. Iedereen krijgt ermee te maken: ongewenste of rare adviezen, waarvan je nu al weet dat je die nooit gaat opvolgen. Maak een lijst met de adviezen die je zéker niet gaat opvolgen.
- Nuttige adviezen die je wél wil opvolgen. Tussen alle ongevraagde adviezen zitten vast ook een aantal nuttige tips. Schrijf ze op in je zwangerschapsdagboek, zodat je straks je eigen, persoonlijke adviezenboekje hebt.
- Brief aan je ongeboren kindje. Je hebt vast al een hoop te zeggen tegen je nog niet geboren kindje. Probeer alles te verwoorden in een brief. Dit is voor je kind later heel bijzonder om nog eens terug te lezen.
- Wensen over de bevalling/bevallingsplan. Schrijf in je zwangerschapsdagboek op hoe je ideale bevalling eruitziet. Waar wil je bevallen en wie wil je erbij hebben? Hoe zie je de eerste uren met je baby voor je? Achteraf kan je bekijken of jouw wensen zijn uitgekomen. Een deel zal overeenkomen en een deel niet. Je kan achteraf eventueel je bevallingsverhaal nog aan het dagboek toevoegen. Dan heb je goed vergelijkingsmateriaal.
- Overige foto’s. Naast de echo- en buikfoto’s kan je nog meer foto’s toevoegen. Bijvoorbeeld van het eerste babypakje, de ontwikkelingen van de babykamer, kiekjes van de babyshower, een zwangerschapsshoot of gewoon leuke foto’s van jezelf met een zwangere buik.
Zwangerschapsdagboek tips
Het bijhouden van een zwangerschapsdagboek is iets waar je vol goede moed en energie aan begint, maar wat al snel kan verwateren. Hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van je zwangerschap een ingevuld boek hebt? Deze tips helpen je op weg.
- Kies een dagboek dat bij je past. Een analoog zwangerschapsinvulboek kan nog zo leuk zijn: als je niet houdt van tekenen, kleuren, knippen en plakken, is het lastig om bij te houden. Een digitale variant kan dan beter bij je passen. Andersom kan een app heel handig zijn als je vaak op de telefoon zit. Ben je die altijd kwijt of ben je daar niet handig mee? Dan is een analoog boek misschien geschikter.
- Bepaal hoe vaak je in het dagboek wil schrijven. Wil je een dagelijks, wekelijks of maandelijks verslag bijhouden? Bepaal dit van de voren, dan weet je waar je aan toe bent en kan je je daarop instellen.
- Vast moment. Kies een vast moment op de dag of in de week/maand om in het dagboek te schrijven. Bijvoorbeeld ’s avond voordat je naar bed gaat. Neem er echt de tijd voor en maak er een momentje voor jezelf van waarop je niet gestoord kan worden. Het is niet alleen leuk om op te schrijven wat je allemaal hebt meegemaakt en voelt, maar ook een mooi moment om even stil te staan bij je zwangerschap.
- In het zicht. Leg het boek in het zicht of zet een melding in je telefoon. Als je het negenmaanden-boek regelmatig ziet liggen, vergeet je minder snel om het in te vullen. Houd je een digitaal dagboek bij? Zet dan een melding in je telefoon.
- Zorg voor de juiste spullen. In analoge zwangerschapsdagboeken moet je regelmatig wat plakken of kleuren. Zorg dat je de spullen hiervoor binnen handbereik hebt, zoals plakband of lijm en stiften of kleurpotloden. Als je dit niet in huis hebt, denk je al snel: ‘Dat doe ik een andere keer wel’, en dat staat vaak synoniem voor: dat gebeurt niet meer.
- Houd het doel voor ogen. Soms heb je misschien even geen zin om het dagboek in te vullen. Probeer dit dan tóch te doen. Houd het doel voor ogen: een mooi verslag van jouw zwangerschap, dat je kindje later terug kan lezen.
- Smokkelen mag. En als je dan toch een keer overslaat is dat geen probleem. Pak het de volgende keer gewoon weer op en vul de lege plekken aan het eind van je zwangerschap nog aan. Bijvoorbeeld tijdens je zwangerschapsverlof.