Vrouw is zwanger in de zomer en geniet van het mooie weer

De zomer is een heerlijk seizoen om hoogzwanger te zijn of te bevallen. En niet alleen omdat je de hele dag op slippers kan rondlopen. Wist je bijvoorbeeld dat zomerbaby’s minder kans hebben op het ontwikkelen van een voedselallergie?

1. Minder laagjes kleding

Hoe schattig babykleding ook is, het kan een behoorlijk gedoe zijn om het aan te trekken bij je baby. Dit is vooral in de winter het geval, als je kleine verschillende laagjes draagt tegen de kou. Stijgt de temperatuur in de zomer tot tropische temperaturen? Dan heeft je baby waarschijnlijk genoeg aan een romper. Wel zo makkelijk!

Ook jij hoeft je in de zomer minder warm aan te kleden. Door de invloed van zwangerschapshormonen heb je het misschien al wat sneller warm dan voor je zwangerschap. Een dikke zwangerschapsjas heb jij dus niet nodig. Ook andere (soms dure) zwangerschapskleding zoals truien en vesten zal je in de zomer minder hard nodig hebben. Dat bespaart je weer geld!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Gratis vitamine D

Vitamine D versterkt de tanden, botten en spieren. Ook is het goed voor de weerstand en ondersteunt het de groei en ontwikkeling. Het is dus belangrijk dat je kindje hier genoeg van binnenkrijgt. Daarom geef je hem extra vitamine D tot hij 4 jaar is. Als je zwanger bent, is het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D extra te slikken.

Ben je in de zomer hoogzwanger en/of wordt je baby in dit seizoen geboren? Dan is de kans groot dat jullie dankzij het mooie weer net wat meer zonnestralen meepikken. Dit geeft jullie weerstand een boost en heeft een positieve invloed op je humeur. Probeer dus zoveel mogelijk van het mooie weer te genieten, door regelmatig met je baby de deur uit te gaan.

Let op: De huid van je pasgeboren baby is erg gevoelig voor zonlicht. Gaan jullie naar buiten als de zon schijnt? Smeer hem dan goed in met factor 50.

3. Minder virussen en bacteriën

Toegegeven, de zomer van 2020 is hier een uitzondering op. Door het coronavirus ziet het leven er nu anders uit. Misschien maak jij je zorgen om jezelf of om je (ongeboren) kindje. Lees hier het antwoord op je vragen over het coronavirus >>

Gelukkig is de zomer normaal gesproken een seizoen waarin virussen en bacteriën zich minder makkelijk verspreiden. Zo verspreidt het griepvirus zich in het najaar en de winter veel sneller dan in de warmere maanden. Als hoogzwangere vrouw of als kersverse mama hoef je in de zomer dus minder bang te zijn dat jij of je kindje iets onder de leden krijgt.

4. Kleinere kans op een voedselallergie

Ongeveer 8 procent van de kinderen ontwikkelt een voedselallergie. Dit kan voor behoorlijk wat ongemakken zorgen. Voor je zomerbaby is er goed nieuws. Deze heeft namelijk een kleinere kans om een voedselallergie te krijgen. Hoe dit precies zit, is nog onbekend. Volgens onderzoek spelen veranderingen in de aanmaak van vitamine D waarschijnlijk een rol. Des te meer reden om lekker met je kindje van de zon te genieten!

5. Het perfecte seizoen voor kinderfeestjes

Is jouw kindje jarig in de zomer? Dan wordt het organiseren van zijn verjaardagsfeestjes een stuk makkelijker. Je hoeft minder bang te zijn voor een verregende of ijskoude dag. Jullie kunnen de binnenspeeltuin overslaan en er een heerlijke dag aan het strand van maken. Of wat dacht je van waterspelletjes in de achtertuin, of een gezellige barbecue? Als dat geen vrolijke verjaardagen worden!

6. Genieten van seizoensgroente en -fruit

Wanneer je zwanger bent, is het extra belangrijk om gezond te eten. Daarmee zorg je ervoor dat jij en je kindje de voedingsstoffen binnenkrijgen die jullie nodig hebben. Het eten van groente en fruit is de perfecte manier om vitamines binnen te krijgen. Wist je dat je met een glas sap van twee sinaasappels al voldoende vitamine C binnenkrijgt voor de hele dag?

’s Zomers kan je extra genieten van je dagelijkse portie vitamines. Vers fruit en verse groente zijn in dit seizoen volop te koop voor een mooie prijs. Wat zit er vandaag in jouw smoothie?

7. Lang leve teenslippers

Tijdens je zwangerschap is de kans groot dat je wat meer vocht vasthoudt. Wanneer je hier last van hebt, zal je dit vooral merken aan je enkels en voeten. Gelukkig is het in de zomer vaak warm genoeg om teenslippers te dragen. Zo voorkom je vermoeide en pijnlijke voeten door knellende schoenen. Bof jij even dat je in de zomer zwanger bent!

8. Kleinere kans op een psychiatrische aandoening

Kinderen die in de zomer geboren worden, hebben een kleinere kans om een aandoening als schizofrenie te ontwikkelen. Ook bipolaire stoornissen komen bij zomerbaby’s minder vaak voor.

Net als de kans op het ontwikkelen van een voedselallergie heeft ook dit mogelijk te maken met vitamine D. Onderzoek wijst dit uit. Krijgt je baby in de baarmoeder minder vitamine D binnen, bijvoorbeeld omdat het winter is? Dan kan dit de hersenontwikkeling beïnvloeden en psychiatrische aandoeningen veroorzaken. Waar de zon toch allemaal niet goed voor is.

9. Grotere kans op een uitslaper

Wordt je baby in de zomer geboren? Dan duren de avonden in de eerste maanden van zijn leven lang, omdat de zon later ondergaat. Dit brengt voor jou een voordeel met zich mee. De kans is volgens onderzoek namelijk groot dat je kindje hierdoor een avondmens is. Hij stuitert ’s avonds misschien wat langer door het huis, maar ligt ’s ochtends langer op bed. Dat vind jij vast niet erg…

10. Lekker blijven bewegen

Door tijdens je zwangerschap regelmatig te sporten, zorg je ervoor dat je fit blijft. Dit brengt een hoop voordelen met zich mee. Je slaapt bijvoorbeeld beter en hebt minder last van stress. Ook verloopt het herstel na de bevalling sneller met een fit lichaam.

In de winter houden kou, sneeuw en ijs je misschien tegen om de deur uit te gaan. Daar heb je in de zomer geen last van. Minder excuses om niet te gaan sporten, dus. En is je baby geboren? Dan kan je de wandelwagen tevoorschijn halen en samen een wandeling maken. Geniet van de zomer!