10 tips om je angst voor de bevalling de baas te blijven
De bevalling is een spannende gebeurtenis. Je weet niet wat je kan verwachten en je moet een grote prestatie gaan leveren. Dit kan je zenuwachtig of zelfs angstig maken. Ook de onzekerheid over hoe je bevalling zal gaan, kan voor spanning zorgen. De tips hieronder kunnen je helpen om je angst voor de bevalling de baas te blijven.
Angst voor de bevalling
Het is helemaal niet vreemd dat je opziet tegen je bevalling. De meeste zwangere vrouwen vinden het spannend of zijn een beetje bang ervoor. Soms kan die angst zo groot worden, dat je er elke dag mee bezig bent. Dan heeft het een grote invloed op je dagelijks leven. Dit noemen we bevalangst. Zo’n 7 tot 15 procent van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Herken jij jezelf hier (voor een deel) in? De tips hieronder kunnen je helpen om met deze angst om te gaan.
1. Zorg voor rust en regelmaat
Om je angst minder te maken, zijn rust en regelmaat belangrijk. Zorg daarom dat je iedere dag een vast ritme hebt. Zeker wanneer je met verlof bent en de dagen rustig zijn. Probeer op dezelfde tijd op te staan, te eten en te gaan slapen. Dit helpt je om piekeren tegen te gaan. Ook zorg je met gezonde voeding en genoeg slaap voor een gezond lichaam. Je hebt meer energie, waardoor je je angst beter de baas kan blijven.
Het kan ook goed werken om elke dag naar een doel toe te werken. Stel een lijst op met klusjes die je nog wil doen voor de bevalling. Of houd het iedere dag bij één klus die je wil afhebben. Hierdoor geef je je angst voor de bevalling minder kans.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
2. Praat erover met familie of vrienden
Wanneer je merkt dat je angst de overhand neemt, is het belangrijk om hierover te praten. Even langsgaan om je hart te luchten kan helpen. Misschien hebben zij dit ook meegemaakt? Vraag iemand met wie je goed kan praten om regelmatig af te spreken of te bellen. Door je zorgen op tafel te leggen, kunnen anderen je helpen om met je angst om te gaan.
3. Zoek rust en ontspan met behulp van beweging en oefeningen
Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wanneer je aan het sporten bent, komen er stofjes vrij die je angst minder maken. Daardoor kan je beter ontspannen en wordt je stress-niveau lager. Ga dus iedere dag een flink stuk lopen, volg een yogales of kom samen met een vriendin, je partner of je kind in beweging.
Bouw ook momenten van rust in, vooral aan het einde van je zwangerschap. Ga stress uit de weg en luister naar wat je lichaam je vertelt.
4. Zoek betrouwbare bronnen en ga af en toe offline
Tijdens je zwangerschap komt er van alles op je af. Je krijgt veel nieuwe informatie. Ook op internet en via social media kan je veel lezen over de bevalling. Van feitelijke informatie tot bevallingsverhalen. Daar kunnen soms horrorverhalen tussen zitten die je liever niet had gelezen. Ook bestaat het gevaar dat je onbetrouwbare of verkeerde informatie onder ogen krijgt.
Kies daarom dat wat je leest met aandacht uit. Bekijk voor feitelijke informatie betrouwbare bronnen zoals deverloskundige.nl, thuisarts.nl en 24Baby.nl. Zo krijg je een duidelijker beeld van wat je kan verwachten. Daarnaast voorkom je dat je angstig wordt gemaakt door informatie die niet klopt.
Ook is het belangrijk dat je af en toe met iets anders bezig bent dan de bevalling. Probeer daarom op vaste momenten je aandacht op iets anders te richten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je ’s avonds niet op je telefoon, tablet of computer zit, maar tijd besteedt aan je gezin of aan een hobby.
5. Bereid je goed voor met een (zwangerschaps)cursus
Door een goede voorbereiding kan je onzekerheid en angst rondom de bevalling afnemen. Naast juiste informatie kan een (zwangerschaps)cursus hierbij helpen. Volg bijvoorbeeld een cursus zwangerschapsyoga, Samen Bevallen, mindfulness, ZwangerFit of ademhalingsoefeningen. Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Toch lijkt het erop dat dit soort leerzame cursussen een positief effect hebben op bevalangst.
6. Probeer je gedachten om te buigen
Stoppen je gedachten niet met malen en lukt het je niet om je op iets anders te focussen? Probeer ze dan om te buigen. Zet voor jezelf op een rijtje waarom je positief of dankbaar kan zijn. Er bestaan verschillende mindfulness-apps voor je telefoon die je hierbij kunnen helpen.
Naast apps zijn er ook podcasts die je helpen om met je angst om te gaan. Wanneer je deze aanzet, hoef je even niets anders te doen dan luisteren. Zet je telefoon op stil en vraag of je omgeving je even met rust laat. Hierdoor kan je zonder afgeleid te worden je gedachten uitzetten en tot rust komen.
7. Zet je gedachten en gevoelens op papier
Veel mensen hielden als tiener een dagboek bij. Liep je een blauwtje, had je ruzie of had je last van de puber-blues? Grote kans dat je je emoties op papier zette. In deze digitale tijd worden dagboeken zeldzamer. Toch kan het juist nu fijn zijn om je gedachten en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Daarmee schrijf je je zorgen even van je af, waarna je je op iets fijns kan focussen.
8. Pak een oude hobby op of zoek een nieuwe
Hoe meer afleiding je hebt, hoe minder tijd je hebt om te piekeren. Daarom is het belangrijk dat je iets vindt dat je graag doet. Organiseer je kledingkast opnieuw, lees een goed boek, leer jezelf haken of richt je op het inrichten van de babykamer. Door jezelf bezig te houden, geef je angst minder de ruimte. Bovendien houd je er misschien wel een nieuwe hobby, skill of inrichting aan over.
9. Maak een geboorteplan
Zet je wensen en verwachtingen op papier in een geboorteplan. Zo word je je bewust van wat je wel en niet wil tijdens je bevalling. Probeer hier alleen niet te krampachtig aan vast te houden. Dan kan je juist angstig worden, wanneer ervan afgeweken wordt. Een bevalling loopt immers vaak niet helemaal zoals je van tevoren verwacht. Bespreek daarom de haalbaarheid van je geboorteplan met je verloskundige. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan.
10. Zoek professionele hulp
Merk je dat je vastloopt in je angst en steeds gestrester raakt? Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Er zijn verschillende nummers die je kan bellen wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor. Voorbeelden hiervan zijn de Luisterlijn en de hulplijn van MIND. Daarnaast kan je je gevoelens bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Deze kunnen je wanneer dat nodig is doorsturen naar de juiste zorgverlener, bijvoorbeeld een psycholoog.