Zwangere vrouw met een zwangerschapsmasker doet een creme op.

Vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap kunnen pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Deze zwangerschapskwaal wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker' genoemd. Wat kan je hiertegen doen? En wat kan je doen om dit te voorkomen?

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn vlekken die kunnen ontstaan als gevolg van (te veel of onbeschermd) zonnen, huidveroudering, genetische aanleg en hormonale schommelingen.

Pigment is de bruine kleurstof die de huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Het absorbeert de schadelijke uv-straling van de zon en beschermt onderliggend weefsel. Het belangrijkste pigment is melanine.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen, vooral door de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken kunnen ontstaan. Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ook pigmentvlekken voor in de nek en op de armen.

Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie. Vaak is het een combinatie van dermale en epidermale pigmentatie. Epidermaal pigment zit in de bovenste laag van de huid (de epidermis) en is meestal lichter en makkelijker te behandelen. Dermaal pigment bevindt zich dieper in de huid (de dermis) en is moeilijker te behandelen.

Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk. Toch ervaren veel zwangere vrouwen de bruine vlekken als ontsierend. De psychologische invloed wordt vaak onderschat. Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, onzekerheid en soms zelfs depressie.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe kan je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Zoals voor veel dingen, geldt ook voor een zwangerschapsmasker: voorkomen is beter dan genezen. En in dit geval is er eigenlijk maar één manier. Ook al ben je de grootste zonaanbidder, tijdens je zwangerschap en enkele maanden daarna kan je het best zoveel mogelijk de zon vermijden. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer je gezicht altijd in met een hoge factor (het liefst 50).

Sommige vrouwen zijn helaas extra gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken. Als dit voor jou geldt, zal je bijna zeker een zwangerschapsmasker krijgen. Deze gevoeligheid kan genetisch bepaald zijn of samenhangen met andere factoren, zoals een donkere huidskleur. Deze extra gevoeligheid des te meer reden om de bovenstaande tips op te volgen. Zo kan je de ‘schade’ hopelijk klein houden.

Wat kan je tegen een zwangerschapsmasker doen?

Als je een zwangerschapsmasker hebt, kan je make-up gebruiken om het te bedekken. Daarnaast spelen zonbescherming en huidverzorging een belangrijke rol in het voorkomen of verminderen van pigmentvlekken.

Make-up

Tijdens de zwangerschap kan je niet veel meer doen dan de vlekken camoufleren met behulp van make-up. Als je niet goed weet hoe je dit moet doen of welke kleur voor jouw huid (inclusief bruine vlekken) geschikt is, kan je je in veel drogisterijen en parfumwinkels gratis laten adviseren.

Zonbescherming

Het is belangrijk om elke dag een dikke laag SPF 50 op je gezicht aan te brengen, zelfs in de winter. De zon stimuleert de productie van pigment, waardoor bestaande vlekken donkerder kunnen worden of nieuwe vlekken kunnen ontstaan. Dit geldt ook als je al pigmentvlekken hebt, omdat zonblootstelling de vlekken erger kan maken. Vermijd zonnen zoveel mogelijk, en gebruik een hoed of pet voor extra bescherming. Vooral als je al vlekken hebt of deze wil voorkomen.

Huidverzorging

Met een goede huidverzorging kan je de pigmentvlekken onder controle houden. Er bestaan speciale pigmentcrèmes, die je tijdens de zwangerschap kan gebruiken. Laat je hierover goed adviseren in de winkel of door een huidtherapeut. Niet alle (blekende) crèmes zijn geschikt om tijdens je zwangerschap te gebruiken. De volgende dingen kunnen helpen:

  1. Reiniging. Zorg ervoor dat je je huid minstens eenmaal per dag goed schoonmaakt, vooral als je make-up draagt. Dit helpt niet alleen om vuil en make-up te verwijderen, maar zorgt er ook voor dat je huid verzorgingsproducten die je gebruikt beter opneemt.
  2. Een serum. Begin je routine met een serum. Vitamine C is een krachtig antioxidant dat de pigmentproductie kan remmen en de huid een frisse uitstraling geeft. Je kan een vitamine C-serum zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruiken.
  3. Hydratatie. Vocht inbrengen is onmisbaar voor een gezonde huid. Het versterkt de huidbarrière, waardoor de huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals de zon. Breng om je huid te hydrateren een dag- of nachtcrème aan. Vergeet niet om in de ochtend altijd je SPF in je routine op te nemen. Smeer je elke 2 uur opnieuw in, zelfs in de winter!
  4. Glycolzuur. Een ander effectief middel voor de behandeling van hyperpigmentatie is glycolzuur. Het verwijdert een laagje dode huidcellen en helpt de pigmentvlekken te vervagen. Glycolzuur kan je elke avond gebruiken in plaats van een vitamine C-serum.

Psychologisch effect van melasma

Melasma kan je zelfvertrouwen beschadigen en gevoelens van onzekerheid of zelfs sociale angst veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat je gevoelens over melasma er mogen zijn en dat je ze niet voor jezelf hoeft te houden. Het kan helpen om erover te praten met vrienden, familie of een professional om steun te vinden. Je bent niet de enige die hier moeite mee heeft.

Ook je huisarts of huidtherapeut kan advies geven over behandelingen om de pigmentvlekken te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe groter de kans op verbetering. Onthoud: melasma is veelvoorkomend en er zijn zowel lichamelijke als emotionele manieren om ermee om te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe wordt melasma behandeld?

Bij de meeste vrouwen verdwijnt melasma na de zwangerschap vanzelf, vooral als je de zon vermijdt. Soms blijft de pigmentatie en dan kan een behandeling helpen. Het is belangrijk te weten dat pigment vaak kan terugkeren. Ook kunnen de resultaten van een behandeling per persoon verschillen. Een arts kan je adviseren over de beste aanpak voor jouw situatie. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Hydrochinon crèmes. Deze bleken de huid, maar kunnen bij sommige mensen overgevoeligheid veroorzaken. Ze zijn op recept verkrijgbaar via een arts.
  • Lasertherapie. Een robijnlaser kan helpen om pigment te verminderen. Bij zonblootstelling kunnen de vlekken wel terugkeren. Een huidtherapeut of dermatoloog kan deze behandeling uitvoeren.
  • Chemische peelings. Peelings vernieuwen de huid en verminderen pigment, waardoor een egalere huid kan ontstaan. Ook deze behandeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog of huidtherapeut.
  • Camouflage therapie. Als andere behandelingen niet werken, kan een dekkende crème diep gelegen vlekken tijdelijk camoufleren. Deze behandeling is tijdelijk en houdt meestal slechts één dag stand. Een dermatoloog of huidtherapeut doet dit.

Overleg altijd met een professional voor het beste advies en de juiste behandeling.

Meer informatie?
Dit artikel is geüpdatet met studenten Huidtherapie van de Hogeschool Utrecht. Je kunt bij de Hogeschool gratis advies en behandelingen ontvangen. De kliniek beschikt over verschillende lasers en andere hulpmiddelen om vrouwen met melasma te ondersteunen. Alles gebeurt in overleg met en onder supervisie van huidtherapeut-docenten. Ben je nieuwsgierig naar wat deze studenten voor je kunnen betekenen? Maak dan een afspraak!