Vieze smaak in de mond, vrouw eet appel

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van vreemde kwaaltjes. Zo kan je een vieze smaak in je mond krijgen als je zwanger bent. De medische term voor deze verandering van smaak is dysgeusie. Hoe komt dit precies? En wat kan je eraan doen?

Een vieze smaak in je mond als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kan de manier waarop je smaken beleeft veranderen. Je vindt bepaald eten niet meer lekker smaken of je proeft steeds een vieze smaak in je mond. Die lekkere appel smaakt bijvoorbeeld ineens heel bitter en gek. Je kan ook een zoute, verbrande of rare smaak in je mond proeven. De medische term voor deze verandering van smaak is dysgeusie. Dysgeusie is een soort smaakstoornis. Tijdens je zwangerschap is dit gelukkig tijdelijk. De vieze smaak in je mond begint meestal in het eerste trimester.

Een ijzersmaak

Vrouwen die last hebben van dysgeusie tijdens de zwangerschap proeven vaak een ijzersmaak in de mond. Alles smaakt alsof je een hap muntjes in je mond hebt. Deze ijzersmaak kan je proeven wanneer je aan het eten bent. Het is ook mogelijk dat je het de hele tijd proeft. Voor sommigen vrouwen is dit zelfs het eerste zwangerschapskwaaltje dat ze ervaren en dus het eerste teken dat ze zwanger zijn.

Hoe ontstaat een vieze smaak tijdens je zwangerschap?

Dysgeusie kan veel verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn ontstekingen in de mond, het gebruik van bepaalde medicijnen of het krijgen van chemotherapie. Maar ook je zwangerschap kan dus voor dysgeusie zorgen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak hiervan. Waarschijnlijk spelen hormonale veranderingen een rol.

Het hormoon oestrogeen heeft mogelijk invloed op de manier waarop je smaak en reuk beleeft. Tijdens je zwangerschap gaat je oestrogeen niveau flink omhoog. Dit kan de reden zijn dat je smaak verandert.

Wist je dat...?

Oestrogeen versterkt je reuk tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert niet alleen je smaak, maar ook je reuk. Geuren zoals parfum en koffie worden bijvoorbeeld sterker. Ook hierbij is oestrogeen de ‘boosdoener’.

Wanneer verdwijnt de vieze smaak?

Dysgeusie verdwijn vanzelf weer. Vrouwen die last hebben van een ijzersmaak merken vaak dat dit in het tweede trimester al minder wordt. Het is ook mogelijk dat je er soms wel last van hebt en soms niet. Na je zwangerschap ben je er sowieso van af.

Wat kan je eraan doen?

Dysgeusie is een zwangerschapskwaal die je niet kan voorkomen. Heb je door dysgeusie een ijzersmaak of vieze smaak in je mond? Dan kunnen de volgende tips je helpen om die nare smaak tijdelijk minder te proeven.

  • Kauw op suikervrije kauwgom. Hierdoor proef je de vieze smaak minder. Vooral een mint kauwgom kan hierbij helpen.
  • Eet zoute crackers. Heb je last van een ijzersmaak? Het eten van zoute producten zorgt ervoor dat je de ijzersmaak minder proeft. De nare smaak valt dan minder op.
  • Eet pittig gekruide voedingsmiddelen. Pittig eten kan een vieze smaak in je mond minder maken. Het gekruide eten is namelijk sterker van smaak. Maak het niet te pittig. Dit kan voor maagzuur zorgen.
  • Eet zure voedingsmiddelen. Zure voedingsmiddelen, zoals appels, citroendranken of augurken zorgen voor een zure smaak in je mond. De ijzersmaak valt dan weg.
  • Drink voldoende. Het is belangrijk dat je genoeg vocht in je lichaam hebt. Anders wordt je mond droog. In een droge mond ontstaan gemakkelijk bacteriën. Dit kan ook voor een vieze smaak zorgen.
  • Neem een pepermuntje of poets je tanden. Het kan helpen om je tanden te poetsen of om een pepermuntje te nemen. De sterke, frisse smaak verbloemt de rare smaak.
  • Vermijd koffie, thee en koolzuurhoudende dranken. Deze producten kunnen een negatieve invloed hebben op je speekselaanmaak. Hierdoor kan je een droge mond krijgen wat de kans op een vieze smaak groter maakt.

Wanneer naar de huisarts?

Dysgeusie is een onschuldige zwangerschapskwaal. Heb je door de veranderde smaak in je mond moeite om genoeg te eten? Dan is het slim om advies te vragen aan je huisarts. Samen kunnen jullie een dieetplan maken. Het is belangrijk dat je genoeg belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt tijdens je zwangerschap.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app