Stemmingswisselingen zwangerschap

Wissel jij onverklaarbare huilbuien af met de slappe lach? Of barst je om het minste of geringste in woede uit? Welkom in de emotionele achtbaan die zwangerschap heet! Net als veel andere zwangeren heb je last van stemmingswisselingen.

Als je last hebt van moodswings kan je stemming van het ene op het andere moment omslaan. Van ontzettend vrolijk tot strontchagrijnig en van zeer ontspannen tot compleet gestrest. Je hebt hierbij het gevoel dat je geen controle meer hebt over je eigen emoties. Het enige dat voorspelbaar lijkt aan je emoties, is dat ze onvoorspelbaar zijn.

De meest beruchte stemmingswisselingen zijn de onvoorspelbare en onredelijke woede-uitbarstingen. Het grootste slachtoffer? Inderdaad, je partner… Ach, daar staat tegenover dat die niet zwanger is. Kijken hoe vrolijk en redelijk je partner zou zijn als zijn of haar lichaam werd overgenomen door hormonen.

Oorzaken stemmingswisselingen

Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je emotionele toestand constant verandert. Vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zijn verantwoordelijk voor jouw stemmingswisselingen. Maar de hormonen zijn niet de enige schuldigen.

Tijdens een zwangerschap komt er een hoop op je af. Je bent waarschijnlijk blij dat je zwanger bent, maar het is normaal dat je gelijktijdig onzeker bent. Je kan je bijvoorbeeld zorgen maken of je wel een goede moeder zal zijn en of jullie er financieel klaar voor zijn. Ook zonder hormonen is je zwangerschap dus al een emotionele flipperkast.

Daarnaast is het compleet normaal dat je lontje wat korter is als je minder goed in je vel zit. Nu je zwanger bent, kan je last hebben van een hoop kwalen. Wat dacht je van misselijkheid, pijnlijke borsten, hoofdpijn en vermoeidheid. Grrr…

Cartoon van vrouw met stemmingswisselingen

Wanneer last van stemmingswisselingen

Vooral in het eerste trimester kan je last hebben van stemmingswisselingen. De ergste moodswings zijn meestal tussen de zesde en tiende week van je zwangerschap. Daarna past je lichaam zich steeds beter aan de hormonen aan en krijg jij je emoties weer beter onder controle. Bovendien ben jij wat beter gewend aan het idee dat je zwanger bent en heb je minder last van andere kwaaltjes.

Na een stabiel tweede trimester kan je de laatste weken van je zwangerschap weer meer last krijgen van stemmingswisselingen. Niet zo vreemd aangezien je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling, je weer meer last krijgt van lichamelijke ongemakken en de aanstaande bevalling een hoop emoties aanwakkert.

Omgaan met stemmingswisselingen

Stemmingwisselingen horen bij een zwangerschap. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om je emoties zo goed mogelijk onder controle te houden.

  • Ontstress. Als je gestrest bent, is de kans op een emotionele uitspatting groter. Probeer daarom tijdens je zwangerschap minder hooi op je vork te nemen. Doe iets rustiger aan en neem vaker een pauze. Een massage is een heerlijke en effectieve manier om te ontstressen.
  • Onderneem actie. Je hebt tijdens de zwangerschap een hoop dingen die nog ‘moeten’ gebeuren. Beslis of deze zaken echt nodig zijn en als het nodig is, doe het dan direct. Of nog beter: laat het doen. Dat is weer een last die van je schouders valt!
  • Leef gezond. Hoe beter je in je vel zit, hoe kleiner de kans op een stemmingswisseling. Slaap goed, beweeg voldoende en eet gezond en regelmatig.
  • Je partner als boksbal. Bespreek met je partner (en andere mensen in je directe omgeving) dat je minder stabiel bent. Nu hij is voorbereid op een mogelijke huilbui of woede-uitbarsting, zal hij/zij deze beter kunnen opvangen en hier meer begrip voor hebben, terwijl jij je minder schuldig voelt.
  • Doe iets leuks. Neem geregeld de tijd om iets leuks te doen. Daar word je vrolijk van en het verkleint de kans op negatieve emoties. Dus ga lekker uit eten, ga shoppen of bekijk een (vrolijke) film. Redactietip: Laat Bambi links liggen, want je zal gegarandeerd net zo hard huilen als toen je 6 was.
  • Relativeer. Soms krijg je nu eenmaal last van een stemmingswisseling. Schaam je dan niet. Het hoort erbij. Maak een grapje over de situatie, geef de hormonen de schuld, excuseer je als je het heel bont hebt gemaakt en ga weer door met wat je aan het doen was.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wanneer meer dan een moodswing?

Als je meer dan twee weken achterelkaar een groot gedeelte van de dag last hebt van negatieve emoties, bespreek dit dan met je verloskundige. Dit kan namelijk wijzen op een depressie of angststoornis. Onbehandelde emotionele problemen kunnen onder andere de kans op vroeggeboorte en een postnatale depressie verhogen.