Brandend maagzuur en zwanger: wat kan je doen?
Tijdens je zwangerschap kan je sneller last krijgen van brandend maagzuur en zure oprispingen. Dit is een onschuldig, maar vervelend kwaaltje. Wat is de oorzaak van brandend maagzuur als je zwanger bent? En wat kan je ertegen doen?
Wat is brandend maagzuur?
Maagzuur is een zure stof die in je maag helpt bij het verteren van voedsel. Je maag heeft een beschermlaag tegen deze stof. Maar komt er maagzuur in je slokdarm terecht? Dan geeft dit een bijtend, brandend gevoel. De slokdarm heeft namelijk geen beschermlaag tegen de zure stof.
Als je zwanger bent, stroomt maagzuur makkelijker terug in je slokdarm. Hierdoor kan je regelmatig last hebben van oprispingen en brandend maagzuur tijdens je zwangerschap. Dit komt voor bij 50 tot 75 procent van de zwangere vrouwen. Het gaat vanzelf weer over als je bevallen bent.
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap: tips
Brandend maagzuur staat vaak in de top 5 van zwangerschapsklachten. Met verschillende oplossingen is jouw maag snel weer rustig, en anders is er Rennie*. Wil je weten hoe je de kans op brandend maagzuur kan verkleinen?
Geneesmiddel. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. KOAG/KAG 80-0324-497
Brandend maagzuur oorzaken
Je maag wordt afgesloten met een klepje dat normaal alleen opengaat wanneer er voedsel de maag binnengaat. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer progesteron aan. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat de spier die je maag afsluit verslapt. Brandend maagzuur aan het begin van je zwangerschap is dan ook meestal een gevolg van je veranderde hormoonhuishouding.
Heb je last van brandend maagzuur aan het einde van je zwangerschap? Dan is de kans groot dat je groeiende baarmoeder de oorzaak is. Je baarmoeder zorgt voor extra druk op je organen. Duwt deze tegen je buik aan? Dan kan er maagzuur omhoog de slokdarm instromen.
Wist je dat…?
Heb je veel last van brandend maagzuur als je zwanger bent? Dan heb je een grotere kans op een baby met veel haar. Je verwacht misschien dat dit een bakerpraatje is, maar onderzoek laat echt een verband zien.
Brandend maagzuur symptomen
Als je last hebt van brandend maagzuur in je zwangerschap, kan je de volgende klachten hebben:
- Een branderig gevoel in je slokdarm
- Pijn boven in je buik
- Pijn achter je borstbeen
- Misselijkheid en overgeven
- Een opgeblazen gevoel
- Boeren of oprispingen waarbij wat maagzuur omhoog komt
- Een pijnlijk of branderig gevoel in je keel
- Snel vol zitten tijdens het eten
Wat helpt tegen maagzuur?
Onderaan dit artikel vind je tips tegen oprispingen. Ook van de voedingsmiddelen en medicijnen hieronder denken mensen soms dat ze helpen tegen brandend maagzuur. Of dit ook echt zo is, verschilt per voedingsmiddel.
Cola tegen maagzuur
Sommige zwangere vrouwen hebben het idee dat cola tegen maagzuur helpt. Toch is dit niet zo. Het koolzuur in cola zorgt er juist voor dat je maag meer maagzuur aanmaakt. Je kan het dus beter niet drinken als je last hebt van oprispingen en zuurbranden.
Honing tegen maagzuur
Of honing tegen maagzuur werkt, is niet uitgebreid onderzocht. Wel lijkt het bij veel mensen te helpen tegen zure oprispingen. Je kan proberen of een theelepel je klachten minder maakt. Heb je zwangerschapsdiabetes? Overleg dan eerst met je verloskundige of huisarts of je honing mag blijven gebruiken.
Paracetamol tegen maagzuur
Paracetamol tegen maagzuur slikken is geen goede oplossing. Het maakt de klachten van maagzuur niet minder. Ook kan je het beste zo min mogelijk paracetamol gebruiken als je zwanger bent. Probeer daarom liever om de klachten op een andere manier minder te maken.
Melk tegen maagzuur
Melk kan even helpen tegen de klachten van maagzuur. Daarna kan het de aanmaak van maagzuur juist erger maken. Als je toch melk tegen maagzuur wil proberen, kan je het beste melk met zo min mogelijk vet drinken.
Thee tegen maagzuur
Sommige soorten thee kunnen mogelijk helpen tegen brandend maagzuur. Denk aan gemberthee of kamillethee. Let er wel op dat je niet te veel zoethoutthee, venkelthee en anijsthee drinkt. Lees hier meer over thee als je zwanger bent >>
Havermout tegen maagzuur
Áls je gemakkelijk last hebt van je maag, raakt je maagslijmvlies mogelijk wat sneller geïrriteerd. In dat geval kan havermout helpen, omdat er veel vezels in zitten. Hoe meer vezels er in voeding zitten, hoe harder het maagzuur moet werken om het te verwerken. Het tast dan minder snel de maagwand aan. Je kan de havermout beter niet met melk klaarmaken. Dit kan het maagzuur juist weer erger maken.
Maagzuur en zwanger tips
Heb je last van brandend maagzuur als je zwanger bent? Dan ben je misschien op zoek naar manieren om de klachten minder te maken. De volgende tips kunnen helpen.
- Eet gezond en veel vezels. Vezels kunnen de oprispingen minder maken. Ze zitten bijvoorbeeld in volkoren producten, groente, fruit en noten.
- Pas je menu aan. Soms helpt het om koffie, citrusvruchten, koolsoorten, pittig of vet eten, koolzuur en te veel zuivel te laten staan. Haal niet alles tegelijk van je menu, maar doe dit één voor één. Zo kan je ontdekken wat wel en wat niet voor maagzuurklachten zorgt.
- Drink genoeg water. Water verdunt maagzuur en zorgt ervoor dat het de goede kant op stroomt. Drink daarom ongeveer 2 liter per dag, het liefst water of thee.
- Eet kleinere maaltijden. Probeer verspreid over de dag regelmatig wat kleins te eten. Bijvoorbeeld zes keer per dag een kleine maaltijd. Of drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Dit kan je klachten minder maken.
- Ga niet vlak na het eten liggen. Wanneer je ligt, stroomt brandend maagzuur sneller je slokdarm in. Doe dus geen dutje vlak na het eten en eet liever niet vlak voor je naar bed gaat. Het kan helpen om je hoofdeinde van je bed iets omhoog te zetten.
- Stop met roken. Roken tijdens je zwangerschap is sowieso niet gezond. Maar heb je last van brandend maagzuur als je zwanger bent? Dan heb je een extra reden om te stoppen. Roken kan oprispingen namelijk erger maken.
- Probeer stress te voorkomen. Lange tijd stress hebben kan voor meer brandend maagzuur zorgen. Daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Doe bijvoorbeeld yoga-oefeningen of ademhalingsoefeningen.
- Vraag je verloskundige om medicijnen. Helpen de tips hierboven niet en heb je veel last van brandend maagzuur als je zwanger bent? Dan zijn er medicijnen die de klachten van maagzuur minder kunnen maken. Je verloskundige kan je vertellen welke medicijnen je tijdens je zwangerschap veilig kan gebruiken.