Vrouw met een buikband

Een lang stuk lopen of staan kan tijdens je zwangerschap best een uitdaging zijn. Wat ondersteuning kan geen kwaad. Misschien kan een buikband jou helpen bij die lange wandeling. Wat is een buikband precies en is het iets voor jou?

Wat is een buikband?

Een buikband is een stevige elastische band die je kan dragen als je zwanger bent. Het doel van de band is meestal het ondersteunen van je zwangere buik. Er zijn ook buikbanden die meer bedoeld zijn als versiering. Een buikband wordt ook wel zwangerschapsband genoemd. Je kan deze tijdens je hele zwangerschap dragen. Ze rekken mee met je groeiende buik. Vaak zijn zwangerschapsbanden naadloos. Dit maakt ze prettig om te dragen en zo vallen ze niet op onder je kleding.

Waarom een buikband dragen?

Een buikband wordt tijdens de zwangerschap meestal gedragen om (lage) rugpijn en bekkenpijn minder te maken. Je buik kan best zwaar worden aan het einde van je zwangerschap. Een (ondersteunende) buikband tilt je buik zachtjes uit je bekken. Hierdoor voel je minder druk op je rug of onderbuik. Het kan pijnklachten wat minder maken, maar lost de oorzaak van de pijn niet op. Je kan een buikband als je zwanger bent ook dragen omdat je het mooi vindt en de nadruk wil leggen op je buik.

Soorten banden

Er zijn verschillende soorten banden. Deze zijn te verdelen in twee soorten. Buikbanden die je over je kleding draag en buikbanden die je onder je kleding draagt.

Buikbanden die je over je kleding draagt

  • Buikband als versiering
    Je bent trots op je groeiende buik. Die kan je extra te laten zien met een buikband. Er zijn banden te koop met leuke kleuren of prints. Met een buikband leg je de nadruk op je buik. Het geeft weinig tot geen steun.
  • Bekkenband
    Een bekkenband, of SI-band, geeft steun aan het SI-gewricht (sacro-iliacaal-gewricht). Dit gewricht hoort bij je bekken. Het is het gewricht waar lage rugpijn vaak ontstaat. Gebruik een bekkenband in je zwangerschap alleen in overleg met een bekkenfysiotherapeut of je verloskundige. Deze band moet je namelijk stevig aansnoeren voor een goed gebruik. Ook is het nodig dat je de omvang van je bekken weet voordat je deze gaat gebruiken.

Buikbanden die je onder je kleding draagt

  • Ondersteunende buikband
    Deze band draag je om je buik of rug te ondersteunen. Vaak zit er een klittenbandsluiting op de band die je zelf gemakkelijk kan sluiten. De band is gemaakt van elastiek waardoor deze goed meerekt.
  • Babybelt
    De babybelt is een zwangerschapsbroekje dat meer steun geeft dan een buikband. Deze band zorgt voor een betere verdeling van het gewicht van je buik. De babybelt kan aan de zijkant of achterkant vastgemaakt worden.

Is een buikband geschikt voor jou?

Het is goed om te weten dat je niet zomaar een buikband moet gebruiken. Fysiotherapeuten en verloskundigen zijn er voorzichtig mee. Heb jij last van rugklachten, bekkenpijn, bandenpijn of bekkeninstabiliteit? Misschien denk je dat een buikband kan helpen. Overleg wel eerst met je eigen verloskundige of een buikband geschikt is voor jou. Een buikband helpt niet altijd tegen de pijn. Het kan zelfs de pijn erger maken, omdat je je eigen buikspieren minder gebruikt.

Hoelang kan je een buikband dragen als je zwanger bent?

Het beste is om de buikband niet de hele dag en niet elke dag te dragen. Door het dragen van een buikband gebruik je dus je eigen buikspieren minder. Deze spieren moeten niet te veel verslappen. Wissel daarom het gebruik af en draag de band af en toe.

Zwangere vouw aan tafel

Welke past bij jou?

Na overleg met je verloskundige is het tijd om te kijken welke buikpand past bij jou. Houd deze twee dingen in gedachte, zodat je de juiste buikband kiest:

  • Kies het juiste doel. Met welk doel wil je de buikband dragen? Om je buik te ondersteunen of omdat je het mooi vindt? Als je hierover nadenkt kan je de band kiezen die hierbij past.
  • kies de goede maat. Ondersteunende buikbanden zijn er in verschillende maten. Hierbij kan je het beste je eigen maat aanhouden. Koop ze liever niet op de groei. Buikbanden als versiering zijn vaak in één maat te koop. Er zijn ook banden die verstelbaar zijn.

Buikband na de bevalling

Na de bevalling kan je een sluitlaken of sluitband om je buik dragen. Deze geven steun en rust aan de spieren rond je bekken. Dit kan fijn zijn als je net bevallen bent, omdat je bekken na de bevalling is opgerekt. Een sluitlaken of sluitband geeft daarnaast een gevoel van stevigheid als je beweegt.

Een sluitlaken maak je vast met linten, terwijl je een sluitband dichtmaakt met klittenband. Ook deze hulpmiddelen kan je beter niet te lang dragen. Langer dan drie tot vier weken dragen kan ook hierbij je spieren slapper maken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app