Mag je kruidnoten of pepernoten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent, kan je verschillende food cravings hebben. In de herfstmaanden zouden dat zomaar typische sinterklaaslekkernijen kunnen zijn. Maar mag je eigenlijk wel kruidnoten of pepernoten eten als je zwanger bent?
Kruidnoten vs. pepernoten
Kruidnoten en pepernoten zijn beide sinterklaaslekkernijen. De namen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Als mensen het over pepernoten hebben, bedoelen ze vaak kruidnoten. Wat is het verschil ook alweer?
Pepernoten zijn taaie lichtbruine brokken met een anijsachtige smaak en een onregelmatige vorm. Kruidnoten zijn de kleine krokante donkerbruine koekjes. Ze worden gemaakt met speculaaskruiden en hebben een regelmatige ronde vorm met een afgeplatte onderkant.
Kruidnoten en pepernoten tijdens de zwangerschap
Kruidnoten en pepernoten kan je gewoon eten tijdens je zwangerschap. Wel is het verstandig om het bij een kleine hoeveelheid per dag te houden. In pepernoten en kruidnoten zit namelijk kaneel. Tijdens je zwangerschap is kaneel een product waar je beter niet te veel van kan binnenkrijgen.
Bij een normaal voedingspatroon met veel afwisseling zal je niet snel te veel kaneel binnenkrijgen. Houd je in de maanden in aanloop naar Sinterklaas erg van al die lekkernijen? Dan kan dit wel iets anders liggen. In sommige sinterklaaslekkernijen zit namelijk in verhouding veel kaneel. De reden dat je moet oppassen met het binnenkrijgen van kaneel is het stofje coumarine. Dit zit in kaneel en kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Coumarine
Coumarine is een smaakstof die valt onder de plantengifstoffen. Te veel hiervan kan tot leverschade leiden en voor bloedingen zorgen. Het remt namelijk ook de bloedstolling. In de geneeskunde wordt hier zelfs gebruik van gemaakt, als antistollingsmiddel.
Coumarine kom je tegen in verschillende soorten kaneel. Ceylon kaneel bevat maar weinig coumarine, Chinese kaneel juist best veel. En die laatste vind je meestal terug in producten in de Nederlandse supermarkten. Kaneel is toegevoegd aan producten zoals appeltaart, speculaas, ontbijtkoek, taai taai, kaneelthee, pepernoten en kruidnoten.
Vanwege de schadelijke gevolgen mag je maar 0,1 mg coumarine per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. Als je zo’n 60 kg weegt, mag je dus niet meer dan 6 mg coumarine per dag.
Om deze reden geldt in Europa dat er in voedingsmiddelen maar een kleine hoeveelheid coumarine mag zitten. Dat heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) bepaald. Voor seizoensproducten en traditionele producten zoals speculaas, pepernoten en kruidnoten is dit 50 mg per kilo.
Hoeveel kruidnoten of pepernoten mag je als je zwanger bent?
Je moet heel wat kruidnoten of pepernoten eten om aan de maximale hoeveelheid coumarine komen. De hoeveelheid coumarine verschilt per product, dus het is lastig om daar iets algemeens over te zeggen. Gaan we ervan uit dat winkeliers en producenten zich houden aan de grens van 50 mg coumarine per kilo? Dan mag je per kilo die je weegt 2 gram pepernoten of kruidnoten. Weeg je 60 kg, dan mag je dus 60 x 2 gram = 120 gram.
Heb je geen weegschaal of tel je liever je kruid- of pepernoten? Als je 60 kg weegt, kan je van het volgende uitgaan:
- Een pepernoot weegt gemiddeld 3 gram. Je mag dus niet meer dan 40 stuks.
- Een kruidnoot weegt gemiddeld 2 gram. Je mag dus niet meer dan 60 stuks.
Weeg je rond de 80 kilo? Dan mag je 80 x 2 = 160 gram pepernoten of kruidnoten per dag. Dit komt neer op:
- 53 pepernoten
- 80 kruidnoten
Dit zijn de maximale aantallen die voor iedereen gelden. Hierbij is ook geen rekening gehouden met eventuele andere producten die je eet waar coumarine in zit. Denk hierbij aan ontbijtgranen/muesli, ontbijtkoek, bakkerijproducten, nagerechten of gewoon kaneel als kruid in je eten.
Als je zwanger bent is, het daarom verstandig om extra goed op te letten dat je er niet te veel eet. De sinterklaaslekkernijen bevatten naast coumarine ook vetten en suikers. Het is daarom nog beter om ruim onder de grens te blijven. Af en toe genieten van dit lekkers kan natuurlijk best, maar probeer niet al te veel te snoepen.
Andere Sinterklaaslekkernijen met kaneel
De volgende sinterklaaslekkernijen bevatten ook kaneel:
- Taai taai
- Speculaasjes
- Speculaasbrokken
- Gevuld speculaas
Het beste is om ook van deze producten niet te veel te eten. Ook voor deze producten geldt dat ze maximaal 50 mg coumarine per kilo mogen bevatten. Het is mogelijk er minder van dit stofje in zit.
Wil je zeker weten dat je ook hiervan niet te veel eet? Reken dan uit hoeveel je mag op een dag (je gewicht x 2 gram) en weeg het product af. Dan weet je zeker dat je goed zit. Geniet ervan!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app