Hoe groot is jouw kans op een tweeling?
Als je zwanger probeert te worden of net zwanger bent, vraag je je misschien af of je niet een maar twee kindjes krijgt. Hoe groot is de kans op een tweeling precies? Dit zijn de belangrijkste factoren die deze kans beïnvloeden.
Hoe ontstaat een tweeling?
Een dubbele eisprong is de oorzaak van de meeste spontane tweelingzwangerschappen. Als beide eitjes worden bevrucht, spreek je van een twee-eiige tweeling. In dit geval heeft elk kindje zijn eigen DNA waardoor ze minder op elkaar lijken dan bij een eeneiige tweeling. Eeneiige tweelingen delen namelijk hun DNA. Dit komt doordat een bevruchte eicel zich in tweeën heeft gesplitst. Hieruit zijn twee embryo’s ontstaan. Een ander verschil tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen is hoe ze in de baarmoeder groeien. Meer informatie hierover lees je hier.
Wat is de kans op een tweeling?
Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 3.000 tweelingen geboren. Van elke 80 tot 90 spontane zwangerschappen in Nederland is er één een tweelingzwangerschap. De kans op een drie- of meerling is nog kleiner: slechts één op de 7.000. De kans op een twee-eiige tweeling is hoger dan de kans op een eeneiige tweeling. Zo’n 70 procent van de tweelingen is twee-eiig.
Factoren
Er zijn verschillende factoren die de kans op een tweeling of meerling vergroten:
- Leeftijd van de moeder
- Etniciteit
- BMI en lengte van de moeder
- Erfelijkheid
- Vruchtbaarheidsbehandeling
Leeftijd van de moeder
De kans op een tweeling neemt toe met de leeftijd van de moeder. Dit betekent dat je meer kans hebt op een tweeling wanneer je op oudere leeftijd zwanger wordt. Als je zwanger wordt op je 25e is de kans op een tweeling 1 op de 90. Vanaf 40 jaar is de kans 1 op de 60 dat je een tweelingzwangerschap krijgt.
Etniciteit
Je etnische achtergrond beïnvloedt ook de kans op het krijgen van een tweeling. Zo worden er minder tweelingzwangerschappen waargenomen in Aziatische landen ten opzichte van Europa. In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen worden er juist meer tweelingen geboren.
BMI en lengte van de moeder
De lichaamslengte van de moeder en haar BMI hebben ook invloed op het ontstaan van een spontane tweelingzwangerschap. Vrouwen met een BMI boven de 30 (overgewicht) hebben een grotere kans op een tweelingzwangerschap dan vrouwen met een BMI lager dan 20 (ondergewicht).
De lengte van de moeder speelt ook een rol. Ben je langer dan 164 centimeter? Dan heb je een grotere kans om te bevallen van een tweeling dan vrouwen die kleiner zijn dan 155 centimeter.
Het wordt vermoed dat dit komt doordat grotere vrouwen meer groeihormonen hebben. Door deze hormonen maakt je lichaam meer van het follikelstimulerend hormoon (FSH) aan. Dit hormoon stimuleert op zijn beurt weer de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je lichaam; twee belangrijke hormonen die van invloed zijn op je eisprong en je vruchtbaarheid.
Erfelijkheid tweeling
De kans dat je een eeneiige tweeling krijgt wordt niet bepaald door erfelijkheid. Bij het ontstaan van twee-eiige tweelingen is erfelijke aanleg wel van invloed. Hierbij is vooral de familie van de moeder bepalend. Heb je als vrouw een tweeling in je (directe) familie? Dan is de kans groter dat je zelf ook zwanger wordt van een tweeling.
Vruchtbaarheidsbehandeling
Als je door een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger bent geworden, heb je meer kans op een tweelingzwangerschap. Zo wordt er bij veel vruchtbaarheidsbehandelingen hormoonpreparaten voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat er meerdere eicellen rijpen. Dit wordt gedaan zodat je een grotere kans hebt om zwanger te worden. De kans op een tweeling neemt hierdoor sneller toe dan bij een spontane zwangerschap.
Bij IVF en ICSI rijpen ook meerdere eicellen. Deze worden in het laboratorium bevrucht. Als hier een mooi embryo uit groeit, wordt deze teruggeplaatst in de baarmoeder. In Nederland wordt er per behandeling meestal maar één embryo teruggeplaatst, om de kans op een tweeling zo klein mogelijk te houden. Ben je ouder dan 38 jaar? Dan wordt de kans op een zwangerschap lager. Om die reden mag je vanaf deze leeftijd kiezen of je één of twee embryo’s laat terugplaatsen.
Een teruggeplaatst embryo kan zich wel nog delen. Dan ontstaat een eeneiige tweeling. De kans op een tweeling bij IVF of ICSI ligt rond de 30%. Bij een IUI-behandeling heb je tussen de 10 en 20% kans op een tweeling.
Hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling?
Sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling merken dat ze meer last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Ze zijn langer of heftiger misselijk, sneller moe of vaak duizelig. Misschien merk je ook wel dat je buik sneller groeit.
Als je voor de eerste keer zwanger bent, is het lastig om te bepalen wat wel of niet normaal is. Daarnaast kan je ook bij een eenlingzwangerschap hevige symptomen hebben. Het is dus moeilijk om aan de hand van zwangerschapssymptomen te achterhalen of er een tweeling in je buik groeit. De beste manier om erachter te komen of je zwanger bent van een tweeling, is om een echo door je verloskundige te laten maken.
Echo tweeling
Met een echo kan al vroeg in de zwangerschap worden gekeken of je zwanger bent van een tweeling. Er wordt dan ook gekeken naar de ligging van beide foetussen en of het gaat om een eeneiige of twee-eiige tweeling.
Zwanger zijn van een tweeling
Ben je zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd! Het is nu nog belangrijker om een gezonde leefstijl aan te houden. Je lichaam draait namelijk overuren met twee kindjes in je buik. Je krijgt hiernaast gemakkelijker te maken met complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, en bloedverlies tijdens de zwangerschap. Je hebt daarom de komende negen maanden extra veel rust en gezonde voeding nodig.
Je kan tot ongeveer halverwege je zwangerschap vrijwel alles doen wat je ervoor ook deed. Daarna is het belangrijk om het rustig aan te doen. Als je werkt, zal je ook eerder met zwangerschapsverlof gaan. Zoals bij elke zwangerschap geldt: luister goed naar je lichaam en gun jezelf voldoende rust.
Auteur Laura Miller-Sijm