Calcium tijdens de zwangerschap: waarom is het belangrijk?
Dat het tijdens de zwangerschap nodig is om foliumzuur te slikken, weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat het ook goed is om ervoor te zorgen dat je genoeg calcium binnenkrijgt? Dit kan namelijk zwangerschapsvergiftiging voorkomen.
Wat is calcium?
Calcium is een mineraal. Je lichaam heeft het vooral nodig voor het opbouwen en gezond houden van je botten en je gebit. Daarnaast is het belangrijk voor:
- De bloedstolling
- Celgroei
- Je hormoonstofwisseling
- Het goed werken van zenuwen en spieren
- Het vervoeren van andere mineralen in je lijf zoals natrium, kalium en magnesium.
Ook verkleint dit mineraal de kans op botontkalking op latere leeftijd.
Calcium in voeding
Je haalt calcium vooral uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Ook in groente (vooral groene bladgroenten), brood, aardappelen, noten en peulvruchten vind je het. Hierin zit wel een stuk minder van het mineraal dan in melkproducten. Neem je geen of bijna geen zuivelproducten? Dan is de kans dat je te weinig calcium binnenkrijgt best groot.
Er zijn een paar voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat dit mineraal minder goed in je lichaam wordt opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn spinazie en rabarber. In deze groenten zit het stofje oxaalzuur. Deze stof bindt aan calcium, waardoor je lichaam het niet goed kan gebruiken. Door alcohol, koffie, thee, cola en zout verlies je wat meer van het mineraal via de urine. Bij een gezond en afwisselend menu geeft dit geen problemen.
Calcium tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap heb je meer calcium nodig dan normaal. Het kindje in je buik snoept namelijk mee van het calcium dat je binnenkrijgt. Via jouw bloed neemt je baby ook een deel van het mineraal. Je zwangere lijf past zich hier wel op aan. Zo neem je twee keer zoveel calcium uit je voeding op en plas je minder van het mineraal uit via de urine.
Door deze slimme maatregelen van je lichaam is de aanbevolen dagelijks hoeveelheid voor zwangere vrouwen niet veel anders dan voor niet-zwangere vrouwen. Dit blijft 1000 mg per dag. Als je 25 jaar of ouder bent, is de eerste 20 weken van je zwangerschap 950 mg zelfs genoeg.
Het is wel belangrijk om elke dag aan deze 1000 mg te komen. Niet alleen voor een goede botopbouw en skeletgroei van je baby. Ook voor het gezond houden van van jouw botten en gebit is genoeg calcium nodig.
Lagere kans op zwangerschapsvergiftiging
Verschillende onderzoeken laten zien dat genoeg calcium in je dieet zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) kan voorkomen. Dit komt doordat calcium de bloeddruk verlaagt. Bij vrouwen die vanaf het tweede trimester calciumsupplementen gebruiken, daalt de kans op zwangerschapsvergiftiging met 55 procent. De kans op een te vroeg geboren kindje wordt 25 procent kleiner. Flink de moeite waard, dus! De verschillen waren het duidelijkst bij vrouwen die weinig van het mineraal binnenkrijgen en vrouwen met een verhoogd risico op pre-eclampsie.
Wanneer moet je extra calcium slikken tijdens de zwangerschap?
Als je genoeg zuivelproducten eet of drinkt, is extra calcium slikken niet nodig. Maar wat is genoeg zuivel? Met 300 tot 450 milliliter aan melkproducten en 40 gram kaas per dag zit je al gauw goed. Dit komt neer op 2 tot 3 porties melk of yoghurt en 2 boterhammen met kaas.
Er zijn veel mensen die hier niet aan komen of die geen melkproducten mogen of kunnen eten. Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt te weinig calcium binnen. Denk je dat dit bij jou zo is? Dan is het slim om extra calcium te slikken tijdens je zwangerschap.
In een goed calciumsupplement zit tussen de 1000 en 2000 mg calcium. In de meeste multivitaminetabletten voor zwangere vrouwen zit veel minder dan dit. Je kan dus het beste losse calciumtabletten slikken.
Te veel calcium
Op eigen houtje extra calcium gaan slikken is niet handig. Je kan namelijk ook te veel slikken. Bij meer dan 2500 mg per dag kunnen urinewegstenen ontstaan. Ook kan er verkalking van de nieren en de bloedvatwanden ontstaan. Daarom is het slim om eerst even met je verloskundige of huisarts te overleggen als je calciumtabletten wil gebruiken.
Vitamine D en calcium
Vitamine D helpt het calcium in je voeding een handje. Het zorgt ervoor dat je darmen calcium en andere mineralen goed opnemen. Ook is vitamine D nodig om het calcium in je botten ‘in te bouwen’.
Vitamine D krijg je maar voor een klein deel via je voeding binnen. Je lichaam maakt het vooral zelf aan door zonlicht. Omdat we vaak een groot deel van de dag binnen zijn, hebben veel mensen te weinig vitamine D. Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om tijdens de zwangerschap elke dag een supplement van 10 microgram vitamine D te nemen.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app