Zwangere vrouw en haar partner bekijken de pretecho lachend

Je ziet je buik groeien, je voelt je baby vanaf een bepaald moment bewegen, maar je kan je baby pas zien als hij geboren is. Behalve op een echo dan. Naast de echo’s die op medische grond worden uitgevoerd, kan je ook een pretecho laten uitvoeren.

Wat is een pretecho?

Een pretecho is, zoals de naam al aangeeft, echt voor de lol. Er wordt dus niet actief gezocht naar afwijkingen. Op een beeldscherm kijk je naar de echobeelden van je kindje, terwijl diegene die de echo uitvoert je precies uitlegt wat je ziet. Na afloop krijg je foto’s en/of een dvd van de echo mee naar huis.

Daarnaast is het erg leuk dat je bij een pretecho meer mensen mag meenemen dan bij de medische echo’s. Dan kunnen familie en vrienden jullie ongeboren baby’tje ook alvast bewonderen.

Verschillende soorten pretecho’s

Je hebt de keuze tussen verschillende pretecho’s. Zo kan je kiezen voor een 2D, 3D of 4D-echo.

  • 2D-echo

    Bij een 2D-echo is je baby in bewegende zwart-witbeelden zichtbaar zonder diepte. De termijnecho en 20-wekenecho zijn doorgaans in 2D. Na een 2D-echo krijg je vaak een aantal foto’s mee.

  • 3D-echo

    Bij een 3D-echo is je baby in stilstaande kleurenbeelden zichtbaar met diepte. De 3D-echo wordt uit meerdere 2D-beelden opgebouwd. Door de dieptebeelden zie je nóg beter hoe je kindje eruitziet. Achteraf krijg je meestal een aantal foto’s mee van de echo.

  • 4D-echo

    Bij een 4D-echo is je baby zichtbaar in bewegende kleurenbeelden met diepte. Een 4D-echo wordt ook wel een ‘live 3D-echo’ genoemd. Bij een 4D-echo zie je niet alleen goed hoe je kindje eruitziet, maar zie je hem ook gapen, lachen en duimen. Na afloop krijg je meestal een aantal foto’s én een video mee van de echo.

  • 6D-echo

    Een 6D-echo is een fotobewerking van de 3D-echo. Je kan bij de echopraktijk een 3D-echo laten maken waarna zij er een 6D foto van maken. Als je al een 3D-echo hebt, kan je die opsturen naar een praktijk. Door deze bewerking lijkt het alsof er in de baarmoeder een foto van je kindje is genomen. Heel uniek!

Geslachtsbepaling

Ben jij nieuwsgierig of je nu een jongen of meisje krijgt? Veel mensen gebruiken een pretecho om dit te weten te komen. Vanaf wanneer het geslacht te zien is verschilt per zwangerschap. Bij 15 weken is het geslacht soms zichtbaar, vanaf 17 weken bijna altijd. Veel klinieken doen een geslachtsbepaling vanaf 16 weken zwanger. Tijdens de 20-wekenecho wordt er vaak ook naar het geslacht gekeken, maar de echoscopist is daar niet toe verplicht.

Wanneer een pretecho?

De keuze voor het tijdstip van de pretecho is afhankelijk van wat je wil zien. De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap gedaan. Een pretecho tussen 16 en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht te bepalen. Daarnaast zit er veel tijd tussen de termijnecho en 20-wekenecho en is het dan ook gewoon leuk om je kindje weer even te zien. Doorgaans wordt aangegeven dat de beste periode voor een 3D- en 4D-echo tussen de 24 en 30 weken is.

Tot ongeveer 22 weken zwanger is je baby in één beeld te vangen. Wil jij een foto of film van je baby in één beeld, dan moet je dus niet te lang wachten.

Na 30 weken zwanger is het ook nog mogelijk om een pretecho te maken. Het hangt echter van de ligging van je kindje, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater af hoeveel en wat je ziet. Doorgaans kan je nog details van het gezichtje zien, maar je hebt ook kans dat je bijna niets ziet. Als je kindje helemaal is ingedaald, is een pretecho niet meer mogelijk.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waar maak je een pretecho?

Je kan een pretecho op steeds meer plaatsen laten maken. Er zijn speciale klinieken die gespecialiseerd zijn in pretecho’s, maar ook steeds meer verloskundige met echoapparatuur en ziekenhuizen bieden de mogelijkheid voor een pretecho.

Kosten pretecho

De kosten van een pretecho kunnen behoorlijk verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van de keuze voor een 2D, 3D of 4D-echo, de plek waar je de echo laat maken en de hoeveelheid en kwaliteit van de foto’s en film die je meekrijgt. Een 2D-echo met 4 zwart-witfoto’s kan al vanaf €40, terwijl een 4D-echo inclusief kleuren foto’s en film al snel €100 kost.

Omdat een pretecho niet om medische redenen wordt gemaakt, krijg je deze niet vergoed door de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding voor een pretecho.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Pretecho in beeld

Laurien Kloosterboer is nu 24 weken zwanger. Bij echopraktijk De Linde laat zij een 3D en 4D echo maken. Kijk in deze video met haar mee.

Een 3D echofoto als resultaat van een pret-echo
Een 3D echofoto als resultaat van een pretecho