Vrouw is bij verloskundige en krijgt groeiecho

Met een groeiecho kan je verloskundige of gynaecoloog inschatten of je baby goed groeit in je buik. Zo kan hij of zij de gezondheid van je baby in de gaten houden. Wat wordt tijdens de groeiecho gemeten en wanneer krijg je deze echo?

Wat is een groeiecho?

De groeiecho is een medische echo om te controleren of je baby goed groeit. Deze vindt meestal plaats tussen de 26 en 34 weken zwangerschap. Hij wordt uitgevoerd wanneer je verloskundige vermoedt dat je kindje te langzaam of te snel groeit. Ook als je een verhoogd risico hebt op een te grote of juist te kleine baby, krijg je deze echo aangeboden om de groei te controleren.

Het is mogelijk dat je verloskundigenpraktijk de groeiecho standaard aanbiedt. Dit hoeft dan geen medische echo te zijn, maar kan ook een pretecho zijn. Wanneer jij en je kindje gezond zijn, krijg je meestal na de 20-wekenecho geen echo meer aangeboden. Toch kan het fijn zijn om je baby ook later in de zwangerschap te zien. Daarom bieden sommige praktijken een groeiecho zonder medische reden aan bij ongeveer 30 weken zwangerschap.

Daarnaast wordt de groeiecho in sommige regio’s met een multiculturele samenleving standaard aangeboden. Bij sommige niet-westerse achtergronden bestaat namelijk een grotere kans op een afwijkende groei tijdens de zwangerschap. Daarom is het mogelijk dat je standaard een groeiecho aangeboden krijgt wanneer je in een regio met veel verschillende etnische groepen woont.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wanneer krijg je een groeiecho?

Tijdens je zwangerschap houdt de verloskundige de groei van je baby in de gaten. Als je zwangerschap in het ziekenhuis begeleidt wordt, doet de gynaecoloog dit. Om de groei te controleren, wordt bij elke controleafspraak je buikomvang opgemeten. Ook wordt de hoogte van je baarmoeder bepaald door aan de buitenkant van je buik te voelen. Vaak is dit voldoende om de groei van je kindje in het oog te houden. Soms is er meer informatie voor nodig. Een groeiecho is dan een nuttig onderzoek. Om de volgende redenen kan voor deze echo gekozen worden:

  • Tijdens de controles lijkt je kindje te langzaam of juist te snel te groeien.
  • Het lukt niet goed om via je buik de groei te controleren, bijvoorbeeld door een tweelingzwangerschap of omdat je overgewicht hebt.
  • Je geeft na 20 weken nog steeds veel over, wat de kans vergroot dat je baby te langzaam groeit.
  • Je hebt eerder een te kleine of te grote baby gekregen.
  • Je kindje heeft minder ruimte om te groeien, bijvoorbeeld door een tussenschot in je baarmoeder of omdat je zwanger bent van een meerling.

Risicofactoren voor een afwijkende groei

Sommige factoren vergroten de kans op een te snelle of te langzame groei van je baby tijdens de zwangerschap. Wanneer een van de volgende punten op jou van toepassing is, heb je een grotere kans op een te grote of te kleine baby.

  • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen kunnen de groei van je baby vertragen. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen die je gebruikt bij epilepsie en de ziekte van Crohn.
  • Bepaalde ziektes of medische problemen. Zwangerschapsdiabetes kan ervoor zorgen dat je kindje te snel groeit. Andere medische oorzaken, zoals een hoge bloeddruk en nierproblemen, kunnen de groei van je kindje vertragen.
  • Overgewicht of ondergewicht. Wanneer je overgewicht hebt, kan dit zorgen voor een te snelle groei van je baby. Ondergewicht kan er juist voor zorgen dat je baby te langzaam groeit.
  • Roken en het gebruik van alcohol en drugs. Roken, drinken en het gebruik van drugs kunnen schade toebrengen aan de placenta en aan de organen van je kindje. Dit kan een te langzame groei veroorzaken.
  • Een niet-westerse achtergrond. Wanneer je een niet-westerse migratieachtergrond hebt, is de kans groter dat je kindje langzaam groeit tijdens de zwangerschap.
  • Je bent ouder dan 35 jaar. Boven de 35 jaar stijgt de kans op een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. De kans op een te klein kindje wordt dan groter.

Wat wordt er gemeten tijdens de groeiecho?

Tijdens de groeiecho meet of controleert de verloskundige de volgende punten:

  • De omtrek van het hoofd van je baby
  • De lengte van het bovenbeen
  • Zijn buikomtrek
  • De hoeveelheid vruchtwater
  • De placenta

Aan de hand van deze gegevens kan de verloskundige inschatten of je kindje gezond groeit. Ze vergelijkt de metingen van je baby met de gemiddelde groei van baby’s op hetzelfde moment van de zwangerschap. Ook vergelijkt ze de verschillende maten van jouw baby met elkaar. Zo kijkt ze onder andere of de lengte van het bovenbeen past bij de hoofdomtrek en de buikomvang. Ze onderzoekt of dit in verhouding is met elkaar.

Afwijkende groei van je baby

Heeft je kindje naar verhouding een grotere buikomvang, terwijl de andere metingen kleiner uitvallen? Dan kan dit erop wijzen dat de groei verstoord is door bijvoorbeeld suikerziekte bij jou. Bij een kleinere buikomvang ten opzichte van de andere metingen kan de oorzaak een niet goed werkende placenta zijn.

Er is niet altijd een medische oorzaak voor het anders verlopen van de groei. Het kan ook een natuurlijke aanleg zijn, omdat jij bijvoorbeeld ook wat kleiner dan gemiddeld bent. Zijn de maten anders dan gemiddeld, maar wel met elkaar in verhouding? Dan is de kans groot dat natuurlijke aanleg de oorzaak is van de afwijkende groei.

Vervolgstappen bij een te grote of te kleine baby

Wanneer uit de groeiecho blijkt dat je kindje te groot of te klein is, wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog. Deze voert na twee en/of vier weken opnieuw een groeiecho uit. Zo kan deze een goed beeld krijgen van de groei van je baby.

Lijkt de snelle of langzame groei niet door aanleg te komen, maar door een medische reden? Dan onderzoekt de gynaecoloog wat de oorzaak van de afwijkende groei is. Bij een te groot kindje kan bloedonderzoek bijvoorbeeld uitwijzen of zwangerschapsdiabetes de oorzaak is. Wanneer je kindje te klein is, wordt de bloeddoorstroming in de bloedvaten van je baby gemeten. Hierdoor komt de gynaecoloog te weten of je placenta goed werkt.

Wordt de groeiecho vergoed door de zorgverzekering?

Je krijgt de groeiecho vergoed door je zorgverzekeraar als deze uit medische noodzaak wordt uitgevoerd. Bepaalt je verloskundige of gynaecoloog dat er een groeiecho nodig is om de groei van je baby te controleren? Dan krijg je deze dus vergoed. Wanneer je geen verwijzing hebt en hij op eigen verzoek wordt uitgevoerd, betaal je hem zelf. Voor een pretecho betaal je tussen de €40 en €100.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.