NOD: de Niet OngesteldheidsDag als zwangerschapssymptoom
Overtijd zijn is vaak het eerste symptoom waaraan je merkt dat je zwanger bent. De NOD, Niet OngesteldheidsDag, is dan ook een spannende en belangrijke dag als je zwanger wil worden. Wat is de NOD precies en hoe kan je deze berekenen?
Wat is de NOD?
Je NOD, ook wel Niet OngesteldheidsDag, is de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou worden, maar waarop je menstruatie uitblijft. Het is dus de eerste dag dat je overtijd bent. Het uitblijven van de menstruatie, en dus de NOD, is vaak een van de eerste en duidelijkste symptomen van een zwangerschap. Een spannende en belangrijke dag, dus!
Vanaf je NOD is een zwangerschapstest meestal betrouwbaar en kan je erachter komen of je zwanger bent of niet. Je lichaam heeft dan voldoende hCG aangemaakt, het zwangerschapshormoon dat door de zwangerschapstest gemeten wordt. Er zijn ook testen die je al vóór je Niet OngesteldheidsDag kan doen. Deze ‘vroege detectie zwangerschapstesten’ zijn betrouwbaar vanaf vijf à vier dagen voor je Niet OngesteldheidsDag.
Cyclus en NOD berekenen
Om je NOD te berekenen, is het belangrijk om je menstruatiecyclus in kaart te brengen. Zo zie je precies hoe jouw cyclus verloopt en op welke dagen je ongesteld moet worden. Ook kan je hiermee je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren van 21 tot 36 dagen. Daarom is het handig om zelf een schema bij te houden met het verloop van jouw cyclus.
- Markeer de eerste dag van je laatste menstruatie en houd bij hoeveel dagen je ongesteld bent.
- Tel het aantal dagen tot je eerstvolgende menstruatie. Je weet nu hoeveel dagen je cyclus duurt.
- Doe dit een aantal keer en kijk of je cyclus (ongeveer) regelmatig verloopt.
Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen, is de eerste dag van je cyclus ook de eerste dag van je menstruatie. Rond dag 14 vindt je eisprong plaats en dag 28 is de laatste dag van je cyclus. Daarna begint deze weer opnieuw. De eerste dag van je nieuwe cyclus is óf de eerste dag van je menstruatie (als je niet zwanger bent), óf je NOD (als je wel zwanger bent). Als het deze keer helaas niet gelukt is, kan je vanaf deze dag weer verder tellen en je volgende NOD berekenen.
VOORBEELD:
Je menstruatiecyclus duurt 30 dagen. Je wordt ongesteld op 1 mei en wil graag weten wanneer je NOD is. Je telt dan 30 dagen op bij 1 mei = 30 mei. Je cyclus is nu rond, morgen begint je nieuwe cyclus of is je NOD. Je Niet OngesteldheidsDag is in dit geval dus op 31 mei. Word je de 31e ongesteld? Voer de berekening dan opnieuw uit: 31 mei + 30 dagen = 29 juni + 1 dag -> 30 juni is je eerstvolgende NOD.
Onregelmatige cyclus en NOD
Ongeveer één op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige menstruatiecyclus. Het is dan lastiger om je Niet OngesteldheidsDag te berekenen, omdat je niet precies weet wanneer je ongesteld moet worden. Door je cyclus een langere periode bij te houden, zie je mogelijk een patroon en kan je de NOD proberen in te schatten.
Toch blijft het lastiger om je NOD te bepalen bij een onregelmatige cyclus. Neem eventueel contact op met je huisarts als zwanger worden niet lukt. Deze kan je helpen en adviseren bij je kinderwens.
TIP: samen je NOD bijhouden
Als je probeert om zwanger te worden, is het iedere maand spannend of je wel of niet ongesteld wordt op je NOD. De teleurstelling kan groot zijn als de menstruatie toch doorbreekt. Het kan daarom prettig zijn om je cyclus bij te houden op een forum waar je kan praten met andere vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Jullie kunnen elkaar (onder)steunen in deze spannende, leuke, maar soms moeilijke, periode.
Negatieve zwangerschapstest op NOD
Het komt regelmatig voor dat een zwangerschapstest een negatieve uitslag geeft op de dag dat je overtijd bent. Dit kan verschillende redenen hebben:
- Te vroeg getest. Zodra het moment daar is, wil je het liefst zo snel mogelijk een zwangerschapstest doen. Meestal kan dit vanaf je NOD, maar soms heeft je lichaam dan nog niet voldoende hCG aangemaakt om een positief resultaat te geven. Test over een paar dagen nog eens. Als de test negatief blijft, is er mogelijk een andere oorzaak voor het uitblijven van je ongesteldheid.
- De test is niet goed uitgevoerd. Wat hier de reden ook van is, het kan voorkomen dat de zwangerschapstest niet helemaal goed is uitgevoerd. Voor de zekerheid kan je nog een test doen.
- Schommelende menstruatiecyclus. Het is mogelijk dat je iets later ongesteld wordt dan je uitgerekend hebt. Wacht nog een paar dagen af. Als je toch nog ongesteld wordt, ben je helaas niet zwanger. Blijft je menstruatie weg? Dan kan je de zwangerschapstest herhalen.
Het uitblijven van je menstruatie betekent dus niet altijd dat je zwanger bent. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je overtijd, maar niet zwanger kan zijn.
Ongesteld vóór NOD
Verlies je al wat bloed voordat je eigenlijk ongesteld hoort te zijn? Mogelijk komt je menstruatie dan wat vroeger dan normaal, maar het kan ook een innestelingsbloeding zijn. Deze wordt weleens verward met een menstruatie. Bij het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand, kunnen enkele vaatjes knappen. Dit kan een lichte bloeding veroorzaken. Pas vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld zou worden, kan je een betrouwbare zwangerschapstest uitvoeren.
Andere eerste zwangerschapssymptomen
Het uitblijven van de menstruatie is voor veel vrouwen het eerste en duidelijkste teken dat ze zwanger zijn. Andere vroege zwangerschapssymptomen die je in het begin van je zwangerschap kan merken, zijn:
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app