Vrouw ondersteunt vriendin die vruchtbaarheidsproblemen heeft

Wanneer zwanger worden niet lukt, geeft dit meestal veel verdriet en stress. Heb je iemand in je omgeving met vruchtbaarheidsproblemen? Dan vraag je je misschien af hoe je hem of haar zo goed mogelijk kan ondersteunen. Deze tips kunnen je helpen.

Vruchtbaarheidsproblemen

Ongeveer een op de zes stellen krijgt te maken met problemen rondom zwanger worden of zwanger blijven. Dit kan veel verdriet, boosheid en stress veroorzaken. Wat hierbij niet helpt, is dat er vaak niet open over gepraat wordt. Onderzoek laat zien dat mensen die hiermee worstelen dit vaak alleen of met de partner doen. Een van de redenen hiervoor is dat mensen in de omgeving vaak niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

Wanneer je weet dat iemand in je omgeving worstelt met vruchtbaarheidsproblemen, zorgt dit bij jou misschien voor onzekerheid. Wat zeg je tegen iemand bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat? Nodig je iemand met een onvervulde kinderwens uit op je babyshower? En hoe zorg je ervoor dat iemand zich gehoord voelt? Met deze tips kan je op de juiste manier steun bieden.

#alt-text#
#alt-text#

1. Vraag waar de ander behoefte aan heeft

Iedereen heeft een eigen manier van omgaan met problemen. Dit is ook zo bij vruchtbaarheidsproblemen. De een zoekt afleiding door meer sociale activiteiten op te zoeken, terwijl de ander hier juist minder zin in heeft. Ook willen sommigen er misschien vaak over praten, terwijl anderen liever niet over het onderwerp beginnen.

Daarom is het goed om te vragen wat de ander nodig heeft. Vindt hij of zij het fijn om erover te praten? Of help je vooral door voor afleiding te zorgen, bijvoorbeeld een dagje weg of een avondje film kijken? Wees niet bang om hier duidelijk naar te vragen.

2. Wees geïnteresseerd

Wanneer je vruchtbaarheidsbehandelingen krijgt, komt er veel op je af. Plotseling moet je regelmatig naar het ziekenhuis en krijg je te maken met allerlei medische woorden. Het kan dan prettig zijn om te merken dat mensen geïnteresseerd zijn in wat je meemaakt.

Veel mensen vragen er uit beleefdheid niet naar. Ze denken dat stellen er liever niet over praten. Dit is lang niet altijd zo. Het kan juist heel prettig voor hen zijn om hun verhaal kwijt te kunnen. Vraag daarom gerust of je vrienden er wat over wil vertellen, maar geef aan dat het ook oké is als ze er liever niet over praten. Dan laat je de keuze aan hen. Het kan ook helpen om je in te lezen of aan te bieden om mee te gaan naar het ziekenhuis.

3. Maak het probleem niet kleiner

Het is soms lastig om de juiste woorden te vinden in gesprekken over vruchtbaarheidsproblemen. Je bent misschien bang om de verkeerde dingen te zeggen. Wat in ieder geval goed is, is om het probleem niet kleiner te maken. Zeg dus niet: ‘Jij hebt het tenminste lekker rustig zonder kinderen’, of ‘Je kan altijd nog een kindje adopteren?’ of ‘Gelukkig heb je de hond nog.’

Ook opmerkingen als ‘Jouw tijd komt nog wel’ helpen vaak niet. Bij sommige mensen is dit helaas niet zo. Ook is het zo dat de kinderwens er nu is, en niet over een tijd. Zulke opmerkingen kunnen pijnlijk zijn, ook al bedoel je ze goed. Laat liever merken hoe erg je het voor de ander vindt. Dat kan met woorden, maar ook met een kaartje of een dikke knuffel.

4. Geef geen ongevraagde adviezen

Wanneer je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen, krijg je vaak allerlei adviezen. Van behandelingen die gevolgd kunnen worden tot dieetadviezen en vrij-tips. Zonder twijfel lief bedoeld, maar het kan voor de personen die ze te horen krijgen vervelend zijn. Grote kans dat ze er zelf ook al aan gedacht hebben of ermee bezig zijn. Spreek ze dus liever niet uit.

5. Wees begripvol

Gender reveals en babyborrels kunnen lastig en pijnlijk zijn als je een onvervulde kinderwens hebt. Komt een vriend of vriendin om deze reden niet langs? Vat dit niet persoonlijk op, maar toon begrip. Je kan vragen of hij of zij een keer alleen langs wil komen. Zo kunnen jullie op een rustiger moment toch stilstaan bij de belangrijke gebeurtenis in je leven. Maar accepteer het ook als je vriend of vriendin dit niet ziet zitten.

6. Voorkom dat gesprekken alleen over baby’s gaan

Je herkent het waarschijnlijk wel: zodra er in je vriendengroep baby’s op komst zijn, gaan de gesprekken vaak over kwaaltjes en babyzaken. Weet je dat er iemand bij is die dit lastig kan vinden? Zorg er dan voor dat het gesprek over andere dingen gaat, waar die persoon over kan meepraten. Zo voorkom je verdriet tijdens een moment dat juist gezellig zou moeten zijn.

7. Laat weten dat je er bent

Leven met vruchtbaarheidsproblemen kan voor momenten van eenzaamheid zorgen. Het kan fijn zijn als je weet dat je mensen om je heen hebt die er voor je zijn. Laat dus weten dat je altijd klaarstaat voor een gesprek, afleiding of een luisterend oor.

Weet je dat er een behandeling of een gesprek met een arts op de planning staat? Stuur dan een kaartje of een appje of breng een maaltijd langs. Door deze kleine dingen kan je een groot verschil maken.

8. Onthoud dat verdriet er mag zijn

Mensen die al een kindje hebben en daarna tegen vruchtbaarheidsproblemen aanlopen, krijgen soms met onbegrip te maken. Omdat ze al een kind hebben, snappen anderen soms niet dat het verdrietig is als opnieuw zwanger worden niet lukt. Het is belangrijk om hier begrip voor te hebben.

Ook is het goed om te onthouden dat verdriet geen houdbaarheidsdatum heeft. Voor mensen met een onvervulde kinderwens blijft dit pijnlijk. Het verdriet kan bij bepaalde gebeurtenissen oplaaien. Blijf er dus zijn voor je vriend of vriendin, ook in de toekomst.