Ovulatiebloeding: wat is het en wat merk je?
Vlak na je eisprong kan je een beetje bloed verliezen, de zogenoemde ovulatiebloeding. Deze gebeurt ongeveer veertien dagen voor het begin van je volgende menstruatie. Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan en waaraan herken je een ovulatiebloeding?
Wat is een ovulatiebloeding?
Een ovulatiebloeding is een lichte bloeding die je rond het moment van je eisprong kan opmerken. Ongeveer 3% van de vrouwen verliest wat bloed tijdens haar eisprong. Een ovulatiebloeding gebeurt meestal precies tussen twee menstruaties in. Heb je een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen? Dan verlies je ongeveer veertien dagen voor het begin van je volgende menstruatie wat bloed.
De oorzaak van een ovulatiebloeding
De oorzaak van een ovulatiebloeding is niet precies bekend. Wel zien artsen hier twee mogelijke redenen voor. De eerste is het openbarsten van de follikel, het blaasje waar een eicel in groeit en rijpt. Tijdens je eisprong verlaat de rijpe eicel de eierstok, klaar om bevrucht te worden. Hierbij doorboort de eicel de wand van de eierstokken. De eicel barst los uit de follikel. Bij dit openbarsten kan een beetje bloed vrijkomen. Dit ovulatiebloed verlaat je lichaam via je vagina.
Een andere mogelijke oorzaak van een ovulatiebloeding is de schommeling van je hormonen tijdens je menstruatiecyclus. Na je eisprong daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in je baarmoeder groeit. De daling van oestrogeen kan ertoe leiden dat je lichaam al wat baarmoederslijmvlies afstoot. Hier kan wat bloed bij zitten.
Symptomen van een ovulatiebloeding
Je kan een ovulatiebloeding aan de volgende kenmerken herkennen:
- Je verliest bloed op een vast moment in de maand, bij een regelmatige cyclus ongeveer veertien dagen voor het begin van je volgende menstruatie.
- Het bloedverlies duurt kort, het kan wisselen van een paar uur tot maximaal twee dagen.
- Je verliest maar een beetje bloed, soms alleen een paar druppels.
- De kleur van het bloed verschilt per vrouw en per ovulatiebloeding, van lichtroze tot donkerbruin.
- De bloeding kan samengaan met ovulatiepijn. Dit voelt als een plotselinge, krampende pijn rondom een van je eileiders.
Ovulatiebloeding of innestelingsbloeding?
Soms is het lastig om de oorzaak van een bloeding tussen twee menstruaties aan te wijzen. Tussentijds bloedverlies, ook wel spotting genoemd, kan ook wijzen op bijvoorbeeld een innestelingsbloeding. Toch is er een verschil tussen deze twee bloedingen. Houd je je menstruatiecyclus in de gaten? Dan kan je dit verschil gemakkelijk ontdekken.
Een ovulatiebloeding gebeurt meestal precies tussen twee menstruaties in. Een innestelingsbloeding gebeurt later in je cyclus, ongeveer vijf dagen voor de dag dat je ongesteld moet worden. Zo’n vijf dagen voor deze dag gebeurt de innesteling van een bevruchte eicel.
Ovulatiebloeding en je vruchtbare dagen herkennen
Het verliezen van ovulatiebloed kan vervelend zijn, maar heeft ook een voordeel. Een ovulatiebloeding maakt het namelijk makkelijker om je vruchtbare dagen te bepalen. Verlies je iedere maand op hetzelfde moment in je cyclus bloed? Dan is de kans groot dat je eisprong net is geweest. Op de dagen voor je eisprong en de twaalf uur na je eisprong is de kans op een bevruchting het grootst.
Twijfel je of je met een ovulatiebloeding te maken hebt? Of bloedt je niet tussendoor en wil je toch je ovulatie herkennen? Dan kan je ook op andere symptomen letten. Rondom je eisprong verandert de stand van je baarmoedermond en is je baarmoederslijmvlies anders. Ook stijgt je lichaamstemperatuur een beetje. Door hier iedere maand op te letten, kan je ontdekken wanneer je eisprong plaatsvindt. Hiervoor kan je ook een ovulatietest doen.
Wanneer naar de huisarts?
Een ovulatiebloeding is een onschuldige bloeding. Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken. Heb je veel last van bloedverlies buiten je menstruaties om of heb je ook andere klachten? Dan is er mogelijk meer aan de hand, bijvoorbeeld een ontsteking of afwijking aan de baarmoedermond- of holte. Daarom is het goed om bij de volgende klachten contact op te nemen met je huisarts:
- Het bloedverlies duurt langer dan twee dagen of wordt erger.
- Je hebt naast bloedverlies ook koorts.
- Naast bloedverlies heb je ook last van duizeligheid en/of krijg je snel blauwe plekken.
- Je verliest bloed na het vrijen.
- Naast bloedverlies heb je last van buikpijn die langer dan drie dagen duurt.
- Je hebt ook last van een ongebruikelijke of stinkende afscheiding.
- Jij hebt of je partner heeft wisselende seksuele contacten, wat de kans op een soa vergroot.
Bloedverlies tussen twee menstruaties kan ook veel andere oorzaken hebben, van het gebruik van medicijnen of anticonceptie tot een aandoening zoals endometriose of PCOS. Meer informatie hierover vind je in het artikel over spotting. De huisarts kan onderzoeken wat er bij jou aan de hand is en je de juiste behandeling geven.
Tip: Houd op papier of in een speciale cyclus-app bij wanneer je bloed verliest en of je ook andere klachten hebt. Deze informatie kan je huisarts helpen om te onderzoeken wat er aan de hand is.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp