De keuze van Martine om bewust alleenstaande moeder te worden
Martine besloot om in haar eentje moeder te worden. Maar een 'bewust alleenstaande moeder’ (BAM) word je niet zomaar. Haar besluit werd het begin van een traject met veel keuzes en onzekerheden. Maar ook met veel positiviteit en geluksmomentjes. Dit is het eerste deel van haar verhaal.
Wat is een bewust alleenstaande moeder (BAM)?
Een bewust alleenstaande moeder (BAM) is een vrouw met een kinderwens die ervoor kiest om alleen een kindje te krijgen. Na deze bewuste keuze gaat zij een traject in bij een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek en maakt zij doorgaans gebruik van een zaaddonor. Om zwanger te worden, zijn er verschillende methodes beschikbaar, waaronder IVF, ICSI, IUI en kunstmatige inseminatie.
Niet afhankelijk van een ander
Ik heb altijd een sterke kinderwens gehad en wilde voor mijn dertigste zwanger worden. Maar toen werd ik 31 en was ik nog steeds single. Eigenlijk vond ik het wel best in mijn eentje. Ik wil niet afhankelijk zijn van een ander, een kindje krijgen kan ik ook wel alleen. Of ik nou wel of niet later de ware tegenkom, maakt voor mij niet uit. Dan heb ik in ieder geval mijn eigen ding gedaan en sta ik weer voor alles open.
Bewuste voorbereiding
Voordat ik het traject inging, heb ik bewuste stappen gezet om er klaar voor te zijn. Ik ben verhuisd van een huurappartement naar een koopwoning, heb de opvang alvast geregeld en ik heb mijn werk zo ingericht dat ik na mijn verlof 32 uur kon werken in plaats van 40 uur. Als je alleen bent, moet je meer regelen. Ook financieel, je staat er daarin tenslotte alleen voor. Ik heb het gevoel dat ik goed voorbereid ben.
Mijn vriendinnen zeiden allemaal: ‘Als hier iemand voor zou kiezen, dan zou jij het zijn.’ Mijn keuze om alleenstaande moeder te worden was dus voor niemand een verrassing. Misschien komt dat door mijn nuchtere houding en omdat ik mij prima alleen kan redden.
Donorzaad zonder wachttijden?
Ook geïnteresseerd in de optie om donorzaad uit Denemarken te bestellen? Het is net zo kwalitatief en veilig, maar dan zonder wachttijden. Én je mag zelf de donor kiezen uit 's werelds grootste spermadonor database met een breed scala aan profielen.
“Ik wil niet afhankelijk zijn van een ander, een kindje krijgen kan ik ook wel alleen.”
Zelf op zoek
Toen ik besloot om alleenstaande moeder te worden, ben ik gaan kijken wat er allemaal mogelijk is. Ik heb veel gezocht en kwam er al snel achter dat er veel opties waren. Gelukkig wist ik vanaf het begin duidelijk wat ik wilde: zwanger worden via een spermadonor.
In het begin was het voor mij belangrijk om te weten wie de donor was. Ik had wel het idee dat ik karakter erg belangrijk vond. Je wilt toch weten hoe iemand is. Maar na een slechte ervaring met het zelf zoeken naar een donor – die man had alles bij elkaar verzonnen – kreeg ik een afkeer voor het zoeken naar online donoren. Voor mijn gevoel was het niet betrouwbaar.
Moet je eigenlijk wel iemand kennen, waar je eigenlijk verder niets mee hoeft? Ik wilde niet opnieuw teleurgesteld worden. Daarom besloot ik om mijn online zoektocht af te sluiten en het over te dragen aan het ziekenhuis.
Een donor uit Denemarken
Na een huisartsbezoek kreeg ik gelukkig gelijk een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Ik heb mij toen ingeschreven bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Daar heb ik een intakegesprek gehad, werd er gelijk bloed geprikt en zijn er verschillende opties besproken.
Zo kon ik kiezen tussen de Nederlandse en Deense spermabank. In Nederland was de wachttijd ruim twee jaar, daar wilde ik niet op wachten. Daarom heb ik voor een spermadonor uit Denemarken gekozen.
“Het kiezen van een spermadonor was net online shoppen. Ik kreeg zelfs een kortingscode van het ziekenhuis.”
Net online shoppen
Het kiezen van een spermadonor was net online shoppen. Best gek! Ik kreeg zelfs een kortingscode van het ziekenhuis.
Er was veel te kiezen. Maar wat wil ik precies? En wat zoek ik? Ik heb het bij mezelf gehouden en gekozen voor iemand met dezelfde kleur haar en ogen. Toen hield ik nog twee opties over. De doorslaggevende factor was opleidingsniveau.
Daarna ging het vrij snel. Op een zaterdag heb ik mijn bestelling geplaatst, op dinsdag werd het verstuurd en op woensdag kwam het aan bij het ziekenhuis in Zwolle. Ik kon dankzij een ‘track & trace’-code alles stap voor stap volgen en zelfs zien wie er voor ontvangst had getekend.
Op de toekomst voorbereid
Het ziekenhuis raadde mij aan drie rietjes sperma van mijn gekozen spermadonor te bestellen. Je hebt namelijk meestal drie kansen nodig om zwanger te worden. Ik heb er gelijk zes besteld. Als ik besluit opnieuw zwanger te willen worden, dan heeft mijn kindje tenminste een volle broer of zus.
Zo ben ik goed op de toekomst voorbereid. En ik heb liever dat het hier in Nederland wordt opgeslagen, dan dat ik het later nog een keer uit Denemarken moet bestellen. Je blijft toch ergens argwaan houden omdat je zoveel verhalen hoort waarbij het misgaat. Zo heb ik voor mezelf alles in ieder geval goed ingedekt. Meer kan ik niet doen.
Onzekere tijden
Toen begonnen de onzekere tijden met ovulatietesten. Je krijgt zo te zien wanneer je het meest vruchtbaar bent. Hoe donkerder de kleur, hoe vruchtbaarder je bent. Maar hoe weet je of de test het donkerste punt bereikt heeft? Ik werd helemaal gek van het testen!
Bij een vermoeden dat ik mijn eisprong had gehad, heb ik voor de zekerheid gebeld met Zwolle. Ik dacht dat ik net te laat was, maar ik mocht vooralsnog naar het ziekenhuis komen om het te proberen. ‘We hebben het toch al uit de vriezer gehaald’, zei de mevrouw van het ziekenhuis aan de telefoon.
Twee streepjes
Helaas is het de eerste keer niet gelukt. Voor mij was het een niet al te grote teleurstelling, ik was me ervan bewust dat je lichaam nog aan alles moet wennen. Gelukkig is het de tweede keer wel gelukt.
Door al het gedoe met die ovulatietesten was het mooie moment van een zwangerschapstest doen een beetje weg. Je zit er dan zo in, dat je bijna te praktisch gaat nadenken. Ik ben wel 4 dagen aan het testen geweest om het zeker te weten. Maar het waren toch echt twee streepjes. Ik ben zwanger!
Geen twijfel
Omdat het bij mij redelijk snel lukte om via een spermadonor zwanger te worden, wist ik mijn weg goed te vinden binnen het hele proces. Ik was zeker van mijn zaak en had daarom geen twijfel of ik de juiste keuze had gemaakt. Misschien ben ik soms wel iets te praktisch of nuchter geweest, maar dit is wat ik zo graag wilde, dus hier ga ik voor!
Martine
Martine woont samen met haar dochtertje van 9 maanden in het Achterhoekse dorpje Warnsveld. Ze koos op 31-jarige leeftijd om een bewust alleenstaande moeder te worden. Mede door haar nuchterheid en positieve kijk op de wereld geniet ze volop van het moederschap.
Hoofdfoto gemaakt door Thogra Pictures
Auteur Laura Miller-Sijm