Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen
Wanneer kan je zwanger worden?
Wanneer je zwanger probeert te worden, is het belangrijk om de kalender in de gaten te houden. Per cyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar. Alleen als je tijdens deze dagen vrijt, kan je zwanger worden. Met de calculator hierboven kan je jouw vruchtbare dagen en ovulatie berekenen.
Wanneer is je vruchtbare periode?
Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens deze cyclus komt een rijpe eicel vrij. Dit heet de eisprong of de ovulatie. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Zaad kan nog zo’n drie tot soms vijf dagen blijven leven in je lichaam.
De eerste uren na je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na je eisprong is de kans op een zwangerschap bijna nul. Wil je weten wanneer je vruchtbare dagen zijn? Dan is het belangrijk om het moment van je ovulatie te berekenen.
Benieuwd op welke dagen je de meeste kans hebt?
Download nu gratis de 24baby-app en stel al jouw vragen aan anderen die ook zwanger willen worden. Houd samen je vruchtbare dagen bij en beleef deze spannende periode samen.
Ovulatie berekenen
Je kan je verwachte ovulatie berekenen met behulp van de calculator bovenaan dit artikel. Bij een regelmatige cyclus is dit vrij betrouwbaar. De eisprong is meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 28 dagen? Dan gebeurt je eisprong waarschijnlijk rond dag 14 (zie de afbeelding hieronder).
Zelf je ovulatie berekenen
Je kan ook zelf je ovulatie en vruchtbare dagen berekenen:
- Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
- Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op.
- Ongeveer 14 dagen voor deze datum is je ovulatie (eisprong).
- Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.
* De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar kan ook korter of langer duren. Je kan je cyclus berekenen door het aantal dagen te tellen van de eerste dag van je laatste menstruatie, tot de dag voor je opnieuw ongesteld wordt.
Vruchtbare dagen berekenen
Als je weet wanneer je eisprong is, weet je ook wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je meest vruchtbare dagen zijn op de dag van de ovulatie en de twee dagen ervoor. Ook vijf tot drie dagen voor de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar. Dit komt doordat je bevrucht kan worden door zaad wat in die dagen in je vagina is gekomen. De kans op een bevruchting is dan wel kleiner. De dag na je ovulatie is er nog een heel kleine kans dat je zwanger wordt.
Dag ten opzichte van de ovulatie | Vruchtbaarheidsmeter |
---|---|
6 dagen voor de ovulatie | Bevruchting heel onwaarschijnlijk |
5 dagen voor de ovulatie | Laag vruchtbaar |
4 dagen voor de ovulatie | Beetje vruchtbaar |
3 dagen voor de ovulatie | Beetje vruchtbaar |
2 dagen voor de ovulatie | Hoog vruchtbaar |
1 dag voor de ovulatie | Hoog vruchtbaar |
Dag van de ovulatie | Hoog vruchtbaar |
1 dag na de ovulatie | Alleen de eerste uren vruchtbaar |
2 dagen na de ovulatie | Geen kans op bevruchting |
Voor de bevruchting zijn een eicel en zaadcel nodig. De kwaliteit van het sperma en de eicel spelen dan ook een belangrijke rol bij je vruchtbare dagen. Wanneer en hoeveel dagen jullie vruchtbaar zijn, hangt af van een aantal factoren. Voorbeelden hiervan zijn jullie leeftijd, gewicht en hoe gezond jullie leven.
Vruchtbaarheid man
Gemiddeld blijft het zaad van een man ongeveer drie dagen in leven in de baarmoeder. Per man kan dit behoorlijk verschillen. Soms blijft het zaad vijf dagen leven, maar langer dan dat gebeurt bijna nooit. Het is ook mogelijk dat het zaad minder sterk is en nog geen twee dagen in leven blijft.
Ook de beweeglijkheid van het zaad speelt een rol bij de vruchtbaarheid. Het bepaalt hoelang het zaad erover doet om bij de eicel te komen. Meestal doet een zaadcel hier 12 tot 24 uur over. Hoe sneller een zaadcel zich beweegt, hoe groter de kans op een bevruchting. Lees meer over het verbeteren van de kwaliteit van het zaad.
Vruchtbaarheid vrouw
De eicel van de vrouw is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af. Hoe beter de kwaliteit van de rijpe eicel, hoe langer deze vruchtbaar is. De kans dat de bevruchting meer dan een dag na de eisprong nog gebeurt, is bijna niet aanwezig.
De factoren hierboven zorgen ervoor dat je het meest vruchtbaar bent als je vrijt in de periode tussen drie dagen voor de eisprong tot het moment van de eisprong zelf. Lukt het de eicel en zaadcel om samen te smelten? Dan is er een bevruchting.
Zwanger worden zonder ovulatie te berekenen
Probeer je zwanger te worden, maar wil je niet bijhouden wanneer je vruchtbare dagen zijn? Dan maak je de kans op een zwangerschap groter door iedere twee tot drie dagen te vrijen. Hierdoor is de kans groot dat je minimaal twee keer vrijt tijdens je vruchtbare dagen en één keer tijdens je meest vruchtbare periode.
Tips bij ovulatie berekenen
De berekening van je verwachte ovulatie geeft een goede inschatting. Toch is niet met zekerheid te zeggen of de berekening klopt. De menstruatiecyclus en het moment van de eisprong verschillen per vrouw en per cyclus. Zeker bij een onregelmatige cyclus kunnen deze anders zijn dan de berekening.
Gebruik de verwachte ovulatiedatum uit deze berekening daarom alleen als richtlijn. Je kan hiermee bepalen wanneer je eisprong ongeveer zal zijn. De volgende tips kunnen je verder helpen bij het bepalen van je vruchtbare dagen:
- Maak gebruik van een ovulatietest. De uitslag van een ovulatietest wordt ongeveer twee dagen voor je ovulatie positief. Je twee meest vruchtbare dagen zijn dan begonnen.
- Houd je lichaam in de gaten. Er zijn meerdere symptomen die wijzen op een eisprong. Zo is het slijm uit je baarmoederhals rond je ovulatie anders, verandert de stand van je baarmoedermond en stijgt je lichaamstemperatuur een beetje. Lees meer over de verschillende ovulatiesymptomen.
- Vraag bij twijfels advies aan je huisarts. Duurt je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 36 dagen? Of word je niet ongesteld en niet zwanger? Dan kost het mogelijk meer moeite om zwanger te raken. Je huisarts kan je tips geven en je begeleiden bij je kinderwens.
- Zet een ovulatie app op je telefoon. Deze apps worden ook wel period trackers genoemd. Handig, omdat je je telefoon altijd bij je hebt. Op die manier kan je op elk moment checken of je vruchtbaar bent of niet.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp