Uit eten met kleine kinderen: zo pak je het aan!
Uit eten met je peuter: sommige ouders doen het vaak, andere moeten er niet aan denken. Toegegeven, het is nogal een uitdaging. Maar met deze tips maak je er een gezellige én geslaagde avond van – hopelijk zonder al te veel etensresten in je haar.
Uit eten met je peuter: ja of nee?
Rondvliegende spareribs, een zichtbaar doorgelekte poepluier, driftbuien aan tafel, geïrriteerde obers, afkeurende blikken van andere gasten: er zijn genoeg redenen om je kleine níet mee uit eten te nemen. En inderdaad, het zou veel makkelijker zijn om lekker thuis te blijven.
Toch zijn er ook voldoende argumenten om soms wél samen een restaurant te bezoeken. Ten eerste: jij hoeft niet te koken. Dat klinkt een beetje flauw, maar het kan af en toe wel eens lekker zijn. Ten tweede: door regelmatig uit eten te gaan, krijgt je kind belangrijke sociale vaardigheden mee. Hij leert hoe hij zich moet gedragen aan tafel en ziet op welke manier zijn gedrag invloed heeft op de omgang met andere mensen.
Je peuter vindt het hoogstwaarschijnlijk geweldig om naar een restaurant te gaan, omdat het een echte ‘volwassen’ activiteit is. Hij krijgt iets lekkers te eten en mag zijn melk misschien wel uit een wijnglas drinken! En: waar jij en je partner normaal gesproken om half acht ’s avonds totaal uitgeput op de bank neerploffen, hebben jullie nu met een gezellig gezinsuitje een leuke toevoeging aan de avond gegeven.
Waar moet je op letten?
Een paar dingen zijn goed om te weten als je met jonge kinderen uit eten gaat. Het is een andere ervaring dan wanneer je met z’n tweetjes bent. Je kan niet meer urenlang tafelen en heerlijk achterover leunen is er ook niet meer bij, want peuter + glaswerk + bestek = ramp. Dat betekent dat jij de hele avond aan het opletten (en corrigeren!) bent. Met deze 8 tips houd je de avond gezellig:
1. Kies een kindvriendelijk restaurant uit
Zie je op de website foto’s van witte tafelkleden en prachtig gedecoreerde gerechten? Dan kan je dit restaurant misschien beter bewaren voor een date night zonder kinderen. Op deze kenmerken kan je wel letten: heeft het restaurant een speelhoekje? Zijn er kinderstoelen aanwezig? Is er een kindermenu, of kan je de gerechten in kleine porties bestellen? Is er een speeltuin in de buurt? En een plek om je kind te verschonen? Je kan het restaurant van tevoren natuurlijk ook altijd even bellen.
2. Ga niet naar een (te) klein café
Het is fijn om veel ruimte te hebben tussen de tafels, zodat je peuter kan spelen zonder anderen voor de voeten te lopen. Kijk of er een mogelijkheid is om je peuter onder de tafel te laten spelen terwijl jullie eten, zo creëert hij zijn eigen speelhoekje zonder anderen tot last te zijn. Restaurants met een tuin of aan het strand zijn ook altijd goed.
3. Kijk van tevoren op de menukaart
Als er geen kindermenu is, zit er dan een gerecht tussen wat je peuter lekker vindt? En, ook belangrijk: wat wil je zelf eten? Het is fijn als je daar al over na hebt gedacht, want dat scheelt weer tijd bij het bestellen (immers: hoe langer je peuter aan tafel moet zitten, hoe uitdagender het wordt!).
4. Ga er vroeg heen
Als je peuter normaal om 17.30 uur eet, is het goed om al om 17.00 uur in het restaurant te zitten. Zo wordt zijn ritme niet in de war gebracht en krijgt hij zijn eten precies op het moment dat hij honger heeft. Bovendien loopt hij de obers niet in de weg, omdat het in de meeste restaurants nog niet zo druk is op dit tijdstip. En voordat de meeste gasten komen, zijn jullie al lang weer weg!
5. Laat het gezonde eetpatroon even los
Voor de meeste kleine kinderen gelden in een restaurant de drie p’s: pizza, pasta en patat. Het is niet erg als je peuter deze ene avond de groenten laat liggen. En vooruit, neem allemaal een lekker toetje. Jullie zijn als gezin uit eten, daar mag je best een feestje van maken!
6. Neem handige spullen mee
Sowieso natuurlijk luiers, billendoekjes en een (hydrofiele) doek om je kindje op te kunnen leggen als je hem verschoont. Daarnaast: een mandje met zijn favoriete speelgoed (autootjes, poppen, boekjes, een kleurplaat met stiften). Geef niet alles tegelijk, maar doseer de speeltjes zodat je kleine telkens iets nieuws heeft om zich mee bezig te houden. Bewaar de iPad (het klapstuk!) voor het laatst. Ook handig om in te pakken: crackers of soepstengels, voor als het eten te lang op zich laat wachten. Eventueel een eigen drinkbeker.
7. Bedenk heldere regels.
In een restaurant zijn andere dingen belangrijk dan thuis. Hier mag je kleine écht niet met eten spelen en moet hij blijven zitten in zijn stoel. Of misschien vinden jij en je partner het juist goed dat hij bij jullie op schoot mag zitten. Wat voor regels je ook kiest, zorg ervoor dat ze duidelijk zijn en dat je ze consequent hanteert. Stel tegelijkertijd niet te hoge verwachtingen: een peuter kan nu eenmaal niet zo lang stilzitten en heeft continu afleiding nodig. Mag hij thuis nooit filmpjes kijken als hij aan tafel zit? In een restaurant is die regel wellicht een beetje hoog gegrepen. Blijf ook niet te lang tafelen. Een uur of anderhalf uur is de max, daarna gaan jullie naar huis en is het bedtijd.
8. Bedenk: het gaat niet altijd (meteen) goed
De ene keer gedraagt je peuter zich als een voorbeeldig engeltje, de andere keer reken je met rode wangen af omdat hij maar niet stopt met jengelen. Ach ja, you win some, you lose some. Je hebt zelf ook goede en slechte dagen. Volgende keer weer een kans, moet je dan maar denken.
5 x kindvriendelijke restaurants
Je hoeft niet altijd terecht te komen bij dat pannenkoekenrestaurant om de hoek of die pizzeria. Er zijn genoeg ‘normale’ restaurants waar je prima met kinderen kan eten. Een paar tips:
- De Pastakantine – Breda (en Rotterdam)
De naam verraadt het al: hier serveren ze heerlijke Italiaans pasta’s. Er is genoeg keus voor jong en oud en je kan buiten zitten. Het personeel is vriendelijk en werkt snel. Kinderstoelen zijn aanwezig. - Parnassia aan Zee – Overveen/Bloemendaal aan Zee
Al 50 jaar een begrip en onlangs compleet gerenoveerd. Na een heerlijke stranddag of een wandeling in de Kennemerduinen geniet je hier van een lekkere tosti, hamburger of omelet (ook in de winter, want dan gaat de open haard gezellig aan). Op het kindermenu staan onder andere poffertjes en kibbeling met friet. - Spaghetteria Pastabar – Amsterdam (en Utrecht)
Inmiddels vijf vestigingen in de hoofdstad en één in Utrecht. Elke dag staan er zes verse pasta’s op het menu, die ze ook in een bambini-portie serveren. Zorg ervoor dat je hier vroeg bent, want vanaf zeven uur stroomt dit populaire restaurant snel vol en is het vechten om een plekje. - Boscafé De Rode Lelie – Oisterwijk
Dit charmante restaurant midden in de Brabantse bossen is in het weekend tot 20.00 uur geopend. Op het menu staan simpele gerechten zoals fish & chips en spareribs. Er is een fantastische speeltuin bij waar je op uitkijkt vanaf het terras. - Cantina Mexicana – Groningen
Midden op de Groningse Vismarkt staat dit gezellige en kleurrijke Mexicaanse restaurant. Er is een speelhoek met knutselspullen, boekjes en allerlei speelgoed. Je kan ook buiten zitten.
Eet smakelijk!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app