8 tips voor een geslaagde speelafspraak
Speelafspraakjes zijn voor je peuter een goede manier om vriendjes te maken en sociale vaardigheden te ontwikkelen. De ander helpen, op de beurt wachten en met de ander delen zijn vaardigheden die je kleine tijdens een speelafspraak kan oefenen. Deze 8 tips zorgen ervoor dat de speeldate van je peuter een succes is.
De sociale ontwikkeling van een peuter
Tijdens de peuterjaren ontstaat de basis van het sociale leven van je kind. Vanaf 2 jaar krijgt je peuter meer interesse in andere kinderen. Vaak is dit nog vanuit zijn eigen gezichtspunt. ‘Hé, dat meisje kan een koprol maken. Kan ik dat ook?’ of ‘Hij heeft een mooie auto, daar wil ik ook mee spelen!’
Een 3-jarige gaat steeds meer samen spelen met andere kinderen. Door de vele ruzietjes merk je dat hij het samen spelen nog moet leren. Speelafspraakjes helpen daarbij. Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n playdate goed verloopt?
1. Blijf er zo nodig bij
Sommige peuters vinden het best spannend om met een ander kindje te spelen. Merk je dat je kleine het afspreken een beetje eng vindt? Blijf er (een tijdje) bij, tot je merkt dat hij zich op zijn gemak voelt. Zo kan je peuter rustig wennen aan de nieuwe situatie en kan jij een kop koffie of thee drinken met de andere ouder(s).
2. Maak duidelijke afspraken
Soms ontstaan speelafspraakjes spontaan en soms liggen ze al een tijdje van tevoren vast. Hoe dan ook: het is handig om bepaalde praktische zaken duidelijk af te spreken. Hoe laat de speelafspraak voorbij is, waar je kind opgehaald moet worden en of er bijvoorbeeld rekening gehouden moet worden met allergieën. Ook is het handig om telefoonnummers uit te wisselen, voor als je de speelafspraak wil afzeggen of je kind eerder opgehaald moet worden.
3. Kies een handig tijdstip uit
Wat krijg je als je twee vermoeide en hongerige peuters bij elkaar zet? Geen gezellige playdate waarschijnlijk. Plan de speelafspraak daarom op een handig moment. Na het ontbijt of na het middagdutje, bijvoorbeeld. Dan voelt je peuter zich waarschijnlijk op zijn best, en is de kans op een geslaagd afspraakje het grootst.
4. Verwacht niet te veel van je peuter
De sociale vaardigheden en speelskills van je peuter zijn volop in ontwikkeling. Leren delen is belangrijk, maar merk je dat je kleine zich heel erg verzet? Dwing hem dan niet om toch te delen. Hij kan het gevoel krijgen dat je hem niet serieus neemt. Heeft je peuter favoriet speelgoed dat hij absoluut niet wil delen? Leg dit dan vóór de speelafspraak apart, zodat er geen ruzie over kan ontstaan.
5. Ga lekker naar buiten!
Waarom zou je binnen blijven als er buiten van alles te ontdekken valt? Peuters vinden het vaak heerlijk om de deur uit te gaan. Heb je geen achtertuin waar de kinderen onder jouw toeziend oog kunnen spelen? Zoek dan een park, bos, speeltuin of kinderboerderij op. Neem bij zonnig en warm weer voldoende zonbescherming en water mee. Komt de regen juist met bakken uit de lucht vallen? Laat je er niet door tegenhouden. Laarzen aan, paraplu mee en gaan!
6. Bemoei je zo weinig mogelijk met ruzies
Waar peuters samen spelen, wordt ruzie gemaakt. Dat hoort bij het ontdekken van grenzen en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Misschien heb je de neiging om gelijk in te grijpen, maar probeer dit niet te doen. Kleine conflicten kunnen peuters prima zelf oplossen. Blijf wel in de buurt, voor het geval de ruzie uit de hand loopt en de peuters elkaar (fysiek of verbaal) pijn doen.
7. Gebruik een stopwatch tijdens het spelen
Wordt er toch geruzied om die ene pop of puzzel? Gebruik dan een stopwatch om je peuter te leren delen. Stel de tijd in op bijvoorbeeld drie minuten. Gaat de stopwatch af, dan krijgt het andere kindje het speelgoed en mag hij een aantal minuten ermee spelen. Klinkt de timer weer? Dan geeft hij het speelgoed terug. Zo leert je peuter niet alleen om te delen, maar ook dat hij zijn speelgoed terugkrijgt. Dat stimuleert hem om vaker te delen.
8. Brei er op tijd een eind aan
Hoe leuk de kinderen het ook hebben: aan iedere playdate komt een eind. Voor peuters is een speelafspraak van één tot anderhalf uur vaak lang genoeg. De kans is groot dat de vermoeidheid en honger dan toeslaan bij je kleine. Waarschuw de kinderen een kwartier voor het ophaalmoment dat het einde in zicht is. Samen nog even opruimen, en dan na een ‘dankjewel voor het spelen’ lekker weer naar huis!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app