Kind mocht schoen zetten tijdens Sinterklaas

De schoen zetten is voor je kind een spannend onderdeel van het sinterklaasfeest. Je kindje zet ’s avonds zijn schoen, om er ’s ochtends iets lekkers of leuks in te vinden. Wanneer is je kindje oud genoeg voor deze gewoonte? Hoe vaak mag hij zijn schoen zetten en wat stopt Sinterklaas erin?

Schoen zetten: een eeuwenoude gewoonte

De schoen zetten is een onderdeel van het sinterklaasfeest dat al eeuwen bestaat. De eerste verhalen die hierover bekend zijn, komen uit de vijftiende eeuw. Arme kinderen zetten toen op de avond van 5 december hun schoen in de kerk. Rijke mensen vulden deze met geld, wat de volgende dag onder de kinderen verdeeld werd. Zo konden ook arme kinderen Sinterklaas vieren.

In deze tijd is het schoen zetten niet meer weg te denken uit het sinterklaasfeest. Het blijft nu vaak niet bij één keer de schoen zetten. Grote kans dat je kindje dit regelmatig wil en mag doen. Ook krijgt hij er waarschijnlijk geen geld in, maar iets lekkers of een klein cadeautje. En het zetten van de schoen gebeurt niet meer in de kerk, maar thuis, op het kinderdagverblijf of zelfs in de supermarkt. Lees hier hoe je van deze gezellige gewoonte een groot succes maakt.

Wanneer schoen zetten?

Wanneer je kindje een baby is, krijgt hij waarschijnlijk niet veel mee van het sinterklaasfeest. Zodra hij een jaar of 2 is, gaat hij het feest beter begrijpen. Je kan ervoor kiezen om dan te beginnen met het zetten van de schoen tijdens Sinterklaas. Maar ieder kindje is anders en kan hier op een ander moment aan toe zijn. Kijk dus goed naar jouw kindje en wacht er zo nodig nog een jaar mee.

Je kindje kan zijn schoen zetten vanaf de dag dat Sinterklaas Nederland komt binnenvaren tijdens de sinterklaasintocht. Vanaf die dag gaan de Schoenpieten hard aan het werk om alle schoentjes te vullen. En is de Pakjesboot weer vertrokken naar Spanje? Dan is het weer gedaan met het feest. Tot volgend jaar!

Hoe vaak schoen zetten tijdens Sinterklaas?

Mag ik vanavond mijn schoentje zetten voor Sinterklaas?” Je krijgt deze vraag waarschijnlijk vaak te horen als Sinterklaas in het land is. Maar hoe vaak kan je je kindje dit het beste laten doen? Veel ouders spreken met hun kind (en Sinterklaas) af hoe vaak de schoen gezet mag worden. Sommige kinderen mogen dit een of twee keer per week doen. Andere kinderen zetten hun schoen wat minder vaak, bijvoorbeeld twee of drie keer in totaal.

Let er wel op dat het niet te druk wordt voor je kleine. Tijdens de sinterklaastijd krijgt je kind veel indrukken te verwerken. Soms is het daarom beter om het bij één of twee keer te laten. Als ieder kindje elke dag zijn schoen zet, moet Sinterklaas ook overal langs. Dat wordt wel erg druk voor hem.

Je kan ervoor kiezen om je kleine zo vaak zijn schoentje te laten zetten als hij wil. Maar stop er dan niet telkens iets in. Dan is de glans van cadeaus krijgen eraf wanneer het Pakjesavond is. Vul zijn schoen bijvoorbeeld een of twee keer per week. Zo blijft het een verrassing of er ’s ochtends iets in de schoen zit.

Tip: Vindt je kindje het schoen zetten erg spannend en slaapt hij er minder goed door? Laat hem dan alleen in het weekend zijn schoen zetten. Dan is er meer rust en tijd voor en hoeft hij niet vermoeid naar school.

Activiteiten tijdens het zetten van de schoen

Voor wat, hoort wat. Om ’s ochtends iets in zijn schoen te vinden, moet je kindje nog even aan het werk. Sinterklaas, zijn paard en de Pieten hebben na dat harde werken op de daken ook wel een cadeautje verdiend, toch? Met de volgende activiteiten maken jullie hen vast blij:

  • Een liedje zingen, zoals Sinterklaas kapoentje of Sinterklaasje, bonne bonne bonne.
  • Iets voor Ozosnel achterlaten, bijvoorbeeld een flinke wortel, een suikerklontje, een bakje water of wat hooi.
  • Iets lekkers achterlaten voor Sinterklaas en de Schoenpiet. Wat dacht je van een blikje cola of een boterham?
  • Een verlanglijstje erbij leggen, zodat de Schoenpiet deze aan de Verlanglijstpiet kan geven.
  • Een mooie brief of tekening in de schoen stoppen, die Sint en de Pieten in het Sinterklaashuis of de Pakjesboot kunnen ophangen.

Schoencadeau ideeën

Op Pakjesavond komen Sint en de Pieten langs met een zak vol cadeaus. Om je kindje niet te veel te verwennen, is het dus slim om de schoencadeaus klein te houden. Voor een bedrag tussen de €0 en €5 kan je heel wat leuks kopen. Denk aan de volgende schoencadeau ideeën:

Tips om er een succes te maken

Wil je het schoen zetten voor je kindje nog leuker maken? Met de volgende tips maak je er een succes van:

  • Maak een kalender. In de tijd dat Sinterklaas in het land is, krijgt je kleine heel wat te verwerken. Wil je hem duidelijk maken wanneer hij zijn schoentje mag zetten? Maak dan een sinterklaaskalender waarop je aangeeft wanneer er een sinterklaasactiviteit is. Dit geeft wat meer overzicht.
  • Knutsel een open haard. Vroeger werd de schoen bij de open haard of kachel gezet. Dit kan in veel huizen niet meer. Je kan de schoen bij de deur of bij de verwarming zetten, maar je kan ook een haard knutselen van een kartonnen doos en gekleurd papier. Zo maak je de gebeurtenis extra feestelijk.
  • Stippel een speurtocht uit. O nee, de Schoenpiet heeft het cadeautje verstopt! Stop een rijmpje in de schoen van je kind waarin staat waar hij moet zoeken. Lukt het hem om zijn schoencadeau te vinden?
  • Laat telkens een andere Piet langskomen. De Rommelpiet gooit het hele huis overhoop, de Rijmpiet stopt een gedicht in de schoen, de Bakpiet heeft iets lekkers gebakken en de Strooipiet heeft overal kruidnoten gestrooid. Welke Piet zal vanavond langs komen?
  • Maak het schoen zetten extra echt. Het zetten van de schoen wordt extra spannend als Sinterklaas en de Pieten iets achterlaten. Maak bijvoorbeeld modderafdrukken op de vloer, knaag wat van de wortel af of stop een brief van Sinterklaas in de schoen van je kindje. Wat zal hij opkijken als hij zijn schoen ziet!
  • Zet overdag de schoen. Vindt je kindje het zetten van zijn schoentje zo spannend dat hij er slecht door slaapt? Dan kan je hem ook overdag zijn schoen laten zetten, voordat hij naar het kinderdagverblijf of school gaat. Sommige Pieten brengen overdag cadeautjes rond. Wie weet vindt je kleine iets in zijn schoen als hij thuiskomt.
  • Bedenk uitleg bij lastige vragen. De kans is groot dat je lastige vragen van je kindje kan verwachten tijdens Sinterklaas. Hoe komt hij bijvoorbeeld binnen om iets in de schoen te doen? En hoe kan hij tegelijk hier en aan de andere kant van het land zijn? Denk van tevoren met je partner na hoe jullie hierop antwoorden, zodat jullie hetzelfde verhaal vertellen.
  • Verstop de knutselwerkjes goed. Heeft je kind iets geknutseld voor Sinterklaas? Verstop dit dan goed, zodat je kleine het niet tegenkomt. Voor je het weet, heb je iets uit te leggen…