7 paasspelletjes om met je peuter te doen tijdens Pasen
Pasen is een gezellig feest om met je familie te vieren. Wil je samen met je kind leuke dingen doen en er een fijne tijd van maken? Met deze paasspelletjes komen jullie het paasweekend wel door.
Pasen met je peuter
Pasen is een fijn feest om samen met je peuter te vieren. Tijdens Pasen kan je met je kindje genieten van de natuur en van jullie gezin. Ook kunnen jullie samen iets lekkers bakken, paasknutsels maken of spelletjes doen. Zo hebben jullie als gezin een fijne tijd met elkaar én stimuleer je de ontwikkeling van je kleine.
1. Paashaasgolf/jeu de boules
Nodig:
- Een kartonnen doos
- Gekleurd papier
- Een dikke stift of marker
- Lijm
- Kleine ballen
Zo pak je het aan:
De eerste stap van dit spel vraagt wat knutselwerk van jou en je peuter. Eerst moet je namelijk de doos omtoveren in een paashaaskop. Knip daarvoor de flappen van de doos en knip hier twee oren uit. Knip voor de mond een halve cirkel uit een lange zijwand van de doos.
Van gekleurd papier knip je de wangen, ogen, neus en binnenkant van de oren. Laat je peuter gerust meehelpen, dat is een goede knipoefening. Daarna is het tijd om alles op de doos te plakken. Dan nog pupillen en snorharen tekenen en de paashaas is klaar.
Tijd voor het spel. Verzamel alle kleine ballen die je in huis hebt en ga samen op een afstandje staan. Probeer de ballen in de mond te rollen. Hebben jullie een croquetspel in huis? Dan kan je er een golf variant van maken. Wie krijgt de meeste ballen in de mond van de paashaas?
2. Geluidenmemory met eieren
Nodig:
- 10 plastic eieren
- 5 soorten vulmaterialen voor in de eieren, bijvoorbeeld gedroogde pasta, rijst, pompons, kralen, schelpjes (net wat je in huis kan vinden)
- Een eierdoos met 10 vakjes
Zo pak je het aan:
Vul de plastic eieren met de materialen, zonder dat je kindje het ziet. Zorg ervoor dat je steeds in twee eieren hetzelfde stopt. Zo krijg je vijf ‘eierduo’s’. Daarna kan het geluidenspel beginnen.
Laat je peuter een ei pakken om ermee schudden. Hoe klinkt dat? Laat je kind een tweede ei kiezen om mee te schudden. Klinkt dat hetzelfde? Als dit niet zo is, kan het volgende ei geschud worden. Zo kan je speurneus op zoek naar de eieren die hetzelfde klinken.
Een setje gevonden? Dan kan je kindje deze naast elkaar in de eierdoos zetten. Zijn alle paren gemaakt? Openmaken maar! Je peuter zal verrast zijn om te zien welke voorwerpen al die gekke geluiden maakten.
Wil je het iets makkelijker maken en je kleine onderzoeker een extra hint geven? Doe de dezelfde materialen dan in eieren met dezelfde kleur.
3.Eierrace
Nodig:
- (Plastic) eieren
- Lepels
- Obstakels
Zo pak je het aan:
Een van de bekendste paasspelletjes, maar hij blijft leuk. Maak een hindernisbaan in de tuin of woonkamer. Je kan hier van alles voor gebruiken: (tuin)stoelen, kussens, een wobbel, hoepels of tafels. Je kindje moet er overheen, doorheen of onderdoor. Maar niet zomaar, want het is en blijft een paasspelletje.
Daarom krijgt iedereen een lepel met daarop een (nep)ei. Je probeert de route zo snel mogelijk af te leggen zonder dat het ei van de lepel valt. Geen zin in een wedstrijd? Maak er dan een gezinsestafette van. Welke recordtijd kunnen jullie samen neerzetten?
4. Haasje voeren
Nodig:
- Een groot stuk karton
- Een dikke stift of maker
- Zo nodig verf
- Vilt in verschillende kleuren (bijvoorbeeld groen, oranje en rood)
- Vulmateriaal, bijvoorbeeld gedroogde linzen, bonen, rijst of zand
- Een lijmpistool of naald en draad
Zo pak je het aan:
Dit paasspelletje vraagt om wat meer voorbereiding en knutselwerk, maar is heel leuk om te doen. Teken een paashaas op een groot stuk karton. Maak eventueel van tevoren een schets op papier. Je kan de paashaas ook schilderen in plaats van alleen met stift tekenen op het karton. Knip de mond en buik uit, zodat hier openingen ontstaan.
Daarna maak je van vilt wortels. Knip hiervoor steeds twee gelijke driehoeken uit oranje vilt. Knip uit groen vilt een blaadje. Lijm met een lijmpistool het blaadje op een van de driehoeken. Lijm daarna de randen van de twee driehoeken aan elkaar, maar houd de bovenkant open. Vul de wortel met het vulmateriaal en lijm hem daarna helemaal dicht.
Heb je geen lijmpistool in huis? Dan kan je ook met naald en draad of met nietjes aan de slag. Zorg dat de naden goed dichtzitten om te voorkomen dat je kamer straks vol zand of rijst ligt. Herhaal deze stappen voor nog vier wortels.
Nu kan het paashaas-voeren beginnen. Zet de haas schuin tegen de muur of plak hem tegen een stoel of de tafelrand. Zorg ervoor dat de openingen vrij blijven. Ga op een afstandje staan. Lukt het je kindje om de trek van dat hongerige haasje te stillen?
TIP: Geen zin om wortels in elkaar te zetten? Laat je kindje dan plastic eieren gooien. Daar is dat haasje vast ook niet vies van.
5. Paasbos bouwen
Nodig:
- Plastic eieren
- Kartonnen buizen, zoals wc-rollen en keukenrollen
Zo pak je het aan:
Paasspelletjes met paaseieren zijn altijd een succes. En dit spel heeft bijna geen voorbereiding nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is zoveel mogelijk kartonnen buizen bij elkaar verzamelen. Zet de plastic eieren in een mand erbij en doe je peuter voor hoe je een ‘boom’ maakt.
Zet een wc- of keukenrol rechtop en plaats hier daarna een ei bovenop. Dit klinkt makkelijk, maar het is voor je peuter een uitdaging voor zijn oog-handcoördinatie en geduld. Leuk én leerzaam dus!
Is het bos af? Dan is er natuurlijk niks leuker dan er als een reus doorheen stampen en het hele bos om te gooien. Wat zal je peuter schateren!
6. Paaseieren zoeken 2.0
Nodig:
- Plastic eieren
- Een puzzel (zelf gemaakt of kant-en-klaar)
- Bingokaart (je kan deze zelf maken of een van de vele printables op internet gebruiken)
Zo pak je het aan:
Eieren zoeken hoort er voor veel mensen bij als je Pasen viert met je kinderen. Je kan de jacht op paaseieren extra bijzonder maken door in de verstopte plastic eieren puzzelstukjes te stoppen. Na de paaseierenjacht vermaken jullie je met deel twee: het leggen van de puzzel.
Wil je er iets persoonlijks van maken? Gebruik dan blanco puzzelstukjes en maak daar zelf een mooie paastekening op met een lieve boodschap voor je kind(eren).
Daarnaast kan je een bingokaart toevoegen aan de paaseierenjacht. Zet verschillende dingen op de kaart die je kindje in de tuin kan vinden. Bijvoorbeeld: een roze ei, geel ei, een ei met stippen, een kuikentje, bij, paashaasje, slak, paarse bloem, lieveheersbeestje etc. Kan je kleine ze allemaal vinden?
7. Eitje tik
Nodig:
- Hardgekookte eieren, eventueel versierd
Zo pak je het aan:
Eitje tik is een traditioneel paasspelletje dat je kan spelen tijdens het paasontbijt of de paasbrunch. Bij eitje tik moet je met jouw ei het ei van de ander kapot tikken. Je hebt hiervoor meerdere hardgekookte eieren nodig.
Iedereen begint met een eigen ei. Dit tik je tegen het ei van je buurman of buurvrouw. Begin allebei met dezelfde kant van een ei, bijvoorbeeld de puntige kant. Tik de eieren tegen elkaar aan. Komen er barsten in je ei? Dan mag je het nog eens met de andere kant van je ei proberen. Zijn allebei de kanten beschadigd? Dan heb je verloren.
De persoon met een heel ei gaat door naar de volgende ronde en mag iemand anders uitdagen. Ga net zolang door totdat iedereen aan de beurt is geweest en er één winnaar overblijft. Degene die aan het eind van het spel een heel ei heeft, of bij wie één kant van zijn ei nog onbeschadigd is, heeft gewonnen. Na het spel kan iedereen zijn eitje lekker oppeuzelen. Eet smakelijk!
Fijne Pasen!
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app