Kindertraktaties: wat deelt jouw peuter uit?
Het is feest! Jouw peuter mag een traktatie uitdelen op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. En dat betekent: creatief aan de slag! Ga je voor een gezonde kindertraktatie? Of maak je een vrolijk pakketje met uitdeelcadeautjes? Wij helpen je op weg met een paar leuke tips en ideeën.
Kindertraktaties: wat en hoe?
Een traktatie deel je uit als er iets te vieren is of als er een bijzonder moment optreedt. Bijvoorbeeld: je kindje is jarig, hij heeft een broertje of zusje gekregen of hij zwaait de leidsters van het kinderdagverblijf uit omdat hij naar de basisschool gaat.
Op scholen geldt tegenwoordig een anti-snoepbeleid en ook steeds meer kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gaan daarin mee. Sommige crèches weigeren kindertraktaties zelfs als ze te veel suiker bevatten. Ook al heb je er hard aan gewerkt, jij krijgt ze als ouder dan gewoon weer mee terug naar huis.
De leukste uitnodigingen voor een kinderfeestje
- Gratis proefdruk
- Gratis enveloppen & gratis verzending pakketje
- Voor 20:00 uur besteld, vandaag verstuurd
- Beste webwinkel 2022
Gezonde traktaties vs ongezonde traktaties
Je denkt misschien: het is feest, één snoepje moet toch wel kunnen? Maar als alle ouders zo redeneren, krijgt je kindje stiekem best vaak iets ongezonds. Vandaar de nadruk op gezonde traktaties. De meeste kinderdagverblijven zijn soepel en zullen een middenweg (gezond met een beetje ongezond) ook goedkeuren.
Denk aan een stukje fruit met wat chocoladespikkels eroverheen of een doosje rozijntjes met een klein spekje. Vraag van tevoren bij de crèche van je kindje na wat het beleid is en check of de kindertraktatie die jij in gedachten hebt zal worden goedgekeurd. Zo voorkom je teleurstellingen.
Onthoud: trakteren is niet verplicht. Het gaat om het moment dat gevierd wordt, niet om de traktatie zelf. Het belangrijkste is dat je kindje in het zonnetje wordt gezet. De leidsters van het kinderdagverblijf combineren het trakteren meestal met een kringmoment en het zingen van een liedje. Dat is veel belangrijker dan de traktatie die de kindjes krijgen. Laat je ook niet opjagen door andere ouders. Het is geen wedstrijd wie de mooiste traktatie in elkaar kan knutselen!
Soorten kindertraktaties
Een traktatie kan zowel eetbaar als niet-eetbaar zijn. Veel ouders maken een mooi kunstwerkje van fruit of andere gezonde tussendoortjes, zoals rijstwafels. Maar een potje klei, bellenblaas of een leesboekje zijn net zo leuk om uit te delen.
Meestal zit bij een kindertraktatie een klein briefje met een tekstje van de jarige (‘Hoera, Sam is 2 jaar!’ of ‘Als je speelt met deze klei, denk je dan nog eens aan mij? Liefs Ilse’). Het kan ook leuk zijn om een fotootje toe te voegen, zodat alle ouders kunnen zien van welk kindje de traktatie komt.
Do’s en dont’s bij kindertraktaties
De traktatie van je kindje zal waarschijnlijk worden uitgedeeld naast de andere tussendoortjes die hij op het kinderdagverblijf al krijgt. Het is al snel allemaal te veel, dus houd je kindertraktatie klein. Eén doosje rozijntjes per kind is echt voldoende.
Denk altijd in peuterporties: niet een hele stroopwafel, maar één ministroopwafeltje. Het gaat immers niet om de hoeveelheid die er gesnoept wordt. Je kindje zal helemaal trots zijn, omdat hij in het middelpunt staat. Wat hij daarbij uitdeelt is van secundair belang.
Het is belangrijk om de traktaties niet te calorierijk te maken. Traktaties van groente en fruit zijn het meest gezond. Hartige snacks zoals chips en kaasstengels kan je beter niet geven, daar zit veel zout en verzadigd vet in. Ook snoep, chocolade en taart kan je beter laten, vanwege de hoeveelheid suiker.
Tips voor kindertraktaties:
Al zin om aan de slag te gaan? Houd, voordat je de keuken in duikt, ook nog even deze tips in je achterhoofd:
- Aantallen. Vraag van tevoren bij het kinderdagverblijf na hoeveel traktaties je ongeveer moet maken. Misschien komt er die dag een nieuw kindje wennen of loopt er een stagiaire mee, dan heb je er meer nodig. Maak sowieso een paar extra traktaties voor het geval er iets kapotgaat of iets anders met de traktaties gebeurt. Op een kinderdagverblijf weet je het maar nooit!
- Allergieen. Vraag of je rekening moet houden met bepaalde allergieën. Voor kindjes die allergisch zijn, kan je iets anders maken, of je past alle traktaties daarop aan.
- Handzaam te verpakken. Maak iets wat je makkelijk mee kan nemen en zorg dat de traktatie goed afsluitbaar is. Dat is hygiënisch en zo bederven de etenswaren minder snel.
- De smaak van je kindje. Maak iets wat je kindje zelf ook lekker vindt. Is hij bijvoorbeeld dol op bananen? Dan is een ‘banaan met feestmuts’-traktatie misschien iets voor hem.