peuter slaapt met dekbed en kussen

Je kind is nu een peuter en het ledikant begint krap te worden. Misschien zijn jullie al overgestapt naar een peuterbed. Je vraagt je dan misschien af of je peuter aan een dekbed en hoofdkussen toe is. Hoe zit dit? En zijn een kussen en dekbed al veilig voor je kind?

Een dekbed voor je kind

Veilig slapen blijft belangrijk, ook als je kindje een peuter is. Niet alleen de omgeving en het soort bed waarin hij slaapt zijn hierbij belangrijk. Het is ook goed om erop te letten of je peuter al klaar is om onder een dekbed te slapen. Of een dekbed voor jouw kind veilig is, hangt af van zijn leeftijd.

Kinderen van 1 jaar

Is je kindje jonger dan 2 jaar? Dan is een dekbed voor je kind nog niet veilig. Kinderen tussen de 1 en 2 jaar oud kunnen het beste in een slaapzak slapen. Zo kunnen ze zich niet loswoelen en liggen ze veilig in hun bed. Als je dreumes een rustige slaper is, kan hij ook onder een laken en een deken liggen. Let er wel op dat je het bed kort opmaakt. Zo kan je kindje niet verstrikt raken in een te grote deken.

Kinderen van 2 en 3 jaar

Vanaf 2 jaar is een dekbed voor je kind veilig om onder te slapen. Zorg ervoor dat je het dekbed niet dubbelvouwt in de hoes. Het wordt dan snel te warm voor je kleine. Beweegt je peuter veel of vindt hij het fijn om in een slaapzak te slapen? Ook voor grotere peuters zijn deze te koop.

Een hoofdkussen voor je peuter

Ben je benieuwd of je peuter al klaar is om op een hoofdkussen te slapen? Ook dit hangt af van de leeftijd van je kindje.

Kinderen van 1 jaar

Het is niet veilig om je dreumes van 1 jaar op een kussen te laten slapen. Je kind kan met neus en mond in het kussen zakken. Ook kan hij in een kuiltje komen te liggen en steeds dezelfde lucht inademen. Dit kan er allebei voor zorgen dat je kind te weinig zuurstof binnenkrijgt. Voorwerpen die op een kussen lijken zijn ook niet veilig voor je kindje tijdens het slapen. Denk aan een stabilisatierol of grote knuffels.

Kinderen van 2 en 3 jaar

Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat het ook echt nodig is. Misschien vindt jouw peuter het nog niet nodig om op een kussen te slapen. Laat het dan voorlopig nog weg. Wil je kleine toch een kussen? Kies dan niet voor een zwaar, hoog kussen zoals je zelf hebt. Je kan beter voor een kleiner en lichter exemplaar kiezen.

Speciale kussens voor baby’s en dreumesen?

Je komt ze steeds vaker tegen: speciale kussens voor baby’s en dreumesen tot 1,5 jaar. Kussens tegen reflux, kussens om afgeplatte hoofdjes te voorkomen en zelfs hoofdkussens tegen oorontsteking.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft hier onderzoek naar gedaan en raadt ze allemaal af. Je baby kan erin stikken en de kussens doen niet wat ze beloven.

Waarop letten als je kussen of dekbed voor je kind koopt?

Het is belangrijk dat je kindje veilig kan slapen. Let daarom bij het kopen van een kussen en dekbed voor je kind op de volgende dingen.

Maat

Koop een dekbed voor je kind dat past bij de maat van het bed. Leg bijvoorbeeld geen éénpersoonsdekbed in een junior bed, maar koop een junior dekbed. Je kan je kind vanaf 2 jaar ook in een éénpersoonsbed laten slapen. Dan kan je wel kiezen voor een éénpersoonsdekbed.

Materiaal

Er zijn kinderdekbedden van dons, katoen en synthetisch materiaal te koop. Dons isoleert heel goed, waardoor het snel te warm wordt. Een synthetisch dekbed voelt niet zwaar aan, maar is wel snel (te) warm. Je kan beter kiezen voor een katoenen kinderdekbed. Katoen is licht materiaal en laat lucht goed door. Hierdoor wordt het niet snel te warm. Ook neemt katoen goed vocht op.

Allergie

Heeft je kleine last van allergieën, bijvoorbeeld voor huisstofmijt? Kies dan geen donzen dekbed voor je kind. Een dekbed van dons kan je namelijk niet wassen. Katoenen en synthetische dekbedden kan je wel wassen. Daardoor blijven ze frisser en worden ze minder stoffig. Ook bij ongelukjes is het fijn als een dekbed wasbaar is.

Meer tips voor veilig slapen van je peuter

Veel veilig-slapentips voor baby’s gelden ook voor peuters. Daarnaast kan je op de volgende punten letten.

  • Een veilige kamer.Bedenk dat je peuter op onderzoek uit gaat als hij wakker wordt. Zijn alle stopcontacten bijvoorbeeld goed afgedekt? En liggen er geen losse snoeren?
  • Traphekje. Zorg ervoor dat het traphekje boven aan de trap altijd dicht is als je kindje op bed ligt. Houd er rekening mee dat ze meestal bedoeld zijn voor kinderen tot 2 jaar. Daarna kan je kind het hekje mogelijk zelf openmaken.
  • Valgevaar voorkomen. Slaapt je peuter niet meer in een ledikant? Zorg er dan voor dat hij niet uit bed kan vallen. Sommige peuterbedden hebben een hekje aan de zijkant, maar deze zijn ook los te koop. Je schuift het onder het matras. Het gewicht van het matras houdt het op zijn plaats.
  • Bed dat bij de leeftijd past. Een hoogslaper of het bovenste bed van een stapelbed is niet geschikt voor je kind tot hij zes jaar is. Ook niet als er een hekje voor zit.