Een peuter en zwanger van de tweede
Een tweede zwangerschap is anders. Je weet beter wat je kan verwachten en voelt je waarschijnlijk beter voorbereid op het ouderschap dan de eerste keer. Maar, de combinatie van zwanger zijn en de zorg hebben voor een peuter is nieuw. Zwanger van de tweede: hoe pak je dat aan?
Verschillen met eerste zwangerschap
Hoe je de tweede keer zwanger zijn ervaart, verschilt natuurlijk per persoon. Toch zijn er een aantal dingen die vaak anders zijn bij een tweede zwangerschap:
- Tijdschriften en boeken lezen over zwangerschap? De kans is groot dat je deze behoefte minder hebt, omdat je inmiddels ervaringsdeskundig bent. En daarbij, je hebt er nauwelijks tijd voor.
- Zwangerschapscursus? Waar je in je eerste zwangerschap enthousiast met de beste zwangerschapscursus in je buurt begon, sla je die nu misschien over. Je bent waarschijnlijk al blij als je ’s avonds met je benen op de bank ligt.
- Echo’s delen via social media? Of een zwangerschapsaankondiging in elkaar knutselen? Het is goed mogelijk dat je hier totaal niet mee bezig bent. Je beleeft je zwangerschap anders: het is nog steeds heel bijzonder, maar je doet het niet voor de eerste keer nu. Bovendien gaat al je aandacht uit naar het resultaat van je eerste zwangerschap: je peuter.
- Met 20 weken de hele babykamer al ingericht? Wie weet sta je met 38 weken het bedje nog eigenhandig in elkaar te schroeven. Omdat je weet wat je kan verwachten, ben je minder zenuwachtig en is je nesteldrang wellicht wat minder.
Hoe bereid je je peuter voor op een broertje of zusje?
De eerste maanden hoef je aan een kindje van twee of drie jaar nog niet te vertellen dat je zwanger bent. Er is nog niets te zien en het duurt nog heel lang tot de baby komt, zeker voor een peuter.
In een later stadium van de zwangerschap is het wel belangrijk om je peuter rustig te laten wennen aan het idee dat er een broertje of zusje komt. Het is ook fijn om de aanstaande Grote Broer of Zus te betrekken bij de voorbereidingen op de komst van het nieuwe gezinslid. Zo voelt je peuter zich belangrijk en is de kans op jaloezie kleiner.
Tips om je peuter voor te bereiden
Er zijn verschillende manieren om je peuter voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips:
- Neem je kindje mee naar de verloskundige om het hartje te beluisteren.
- Neem je kindje mee naar een pretecho om de baby te kunnen zien.
- Zoek samen met je peuter naar leuke spulletjes voor de baby, zoals een knuffel, kleertjes of een speentje.
- Praat over hoe de baby groeit en laat plaatjes zien.
- Laat je kindje aan je buik voelen als de baby schopt.
- Vertel aan je kindje hoe het straks gaat als de bevalling begint en waar hij dan gaat logeren.
- Lees samen boekjes over een broertje of zusje krijgen, bijvoorbeeld Kleine Pluis van Dick Bruna.
Zwangerschap combineren met peuter
Zwanger zijn én de hele dag een peuter om je heen hebben, is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. De zwangerschapsbootcamp kan je dit keer wel overslaan, jij hebt thuis je eigen privé bootcamp-coach. Hoe kan je toch voor wat rust zorgen?
- Samen rusten. Als je kindje nog slaapt ’s middags, maak hier dan gebruik van en ga dan zelf ook rusten.
- Neem me-time. Laat je kindje gewoon naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal gaan, ook al ben je zelf thuis met zwangerschapsverlof. En neem deze tijd voor jezelf om te rusten of te ontspannen.
- Onderneem een rustig uitje. Is je kindje al wat ouder? Dan is een uitje naar de bioscoop een uitstekend idee. Kan jij rustig zitten en je kindje heeft de tijd van zijn leven.
- Leer je peuter wat nuttigs. Laat je peuter helpen met speelgoed opruimen. Het vergt even wat oefening, maar peuters helpen graag. Na even oefenen, hoef jij alleen nog maar aanwijzingen te geven vanaf de bank.
- Kook grotere hoeveelheden en vries eten in. Dan hoef je niet elke dag te koken. Of beter nog, zet je partner aan het werk als dit kan.
- Filmmiddag. Houd één keer per week een filmmiddag met je peuter, gezellig met z’n tweetjes (of eigenlijk drietjes) onder een dekentje op de bank. Niet heel pedagogisch verantwoord, maar wel fijn voor je zwangere lijf.
- Schoonmaakhulp. Huur een professionele schoonmaker of schoonmaakster in, als de financiën dit toelaten. Scheelt je een hoop werk en dan houd je meer energie over om in je peuter te steken.
Wat moet je extra kopen?
Bij een tweede kindje kan je waarschijnlijk heel wat babyspullen opnieuw gebruiken. Afhankelijk van het geslacht van de nieuwe baby en de leeftijd van je peuter kan het zijn dat je nu toch nog wat extra spullen moet kopen. Heb je bijvoorbeeld een tweelingwagen nodig? Of moet je naast een meisjesgarderobe nu ook jongensoutfits gaan scoren (of andersom natuurlijk)? Het is goed om hier op tijd over na te denken.
Wat moet je extra regelen voor de bevalling?
Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, je moet van tevoren bedenken waar je peuter zich gaat bevinden tijdens de bevalling. De meeste mensen kiezen ervoor hun eerste kind(eren) tijdens de bevalling bij iemand anders onder te brengen. Dat is rustig voor jullie en voor je peuter. Zorg dat je op tijd aan familie of vrienden vraagt of jouw oudste kindje daar mag logeren. Vraag voor de zekerheid ook iemand als back-up.
Vertel aan je peuter bij wie hij gaat logeren als de baby komt, en dat hij daarna snel mag komen kijken naar zijn broertje of zusje. Zorg dat je naast een bevallingstas ook de logeertas voor je oudste kindje alvast klaar hebt staan.
Sommige mensen kiezen ervoor om hun kindje wel erbij te houden tijdens de bevalling, zodat hij er gelijk bij kan en jullie als gezin bij elkaar zijn tijdens dit bijzondere moment. Ook dan is het fijn als er een opa, oma of andere bekende in de buurt is om je kindje te vermaken.