21 tips voor als je een meisje hebt
Het opvoeden van een dochter kan anders zijn dan het opvoeden van een zoon. Een kleine gebruiksaanwijzing kan handig zijn. Deze tips wil je weten als je een meisje grootbrengt.
Noot vooraf
Veel van de tips hieronder gelden evengoed voor een jongetje. Waar meisje/dochter staat, kan je ook jongetje/zoon lezen.
1. Zoek knutselinspiratie
Veel kinderen houden van knutselen. Het maakt niet uit met wat. Papier, wc-rollen, stickers, pompons, glitters, ze weten van alles wat te maken. Je zal er niet altijd iets in herkennen, maar het is heerlijk om je dochter zo bezig te zien. Zorg er daarom voor dat je genoeg knutselspullen (vooral veel lijm!) in huis hebt en zoek eens leuke knutselinspiratie op internet. Niets is gezelliger dan samen aan een mooi knutselproject te werken.
2. Leer je dochter de juiste veegmethode op de wc
Om onprettig gekriebel en blaasontstekingen te voorkomen, kan je je dochter het beste vanaf het begin de juiste veegmethode aanleren. Van voren naar achteren. Oefen dit samen met haar en vertel haar vanaf het moment dat ze zindelijk is waarom dit belangrijk is. Je hebt met al die plooitjes trouwens heel wat meer billendoekjes nodig dan voor een jongetje, dus groot inslaan kan handig zijn.
3. Houd rekening met een prinsessenfase
Ook al heb je het nooit aangemoedigd, er kan een prinsessenfase komen. Compleet met hakken, prinsessenjurken en make-up. Accepteer deze fase vooral, het gaat weer voorbij. Wil je haar meegeven dat prinsessen niet altijd hulpeloze dames in nood zijn die gered moeten worden? Laat haar dan kennismaken met de stoere prinsessen uit de tekenfilmwereld. Denk aan Anna en Elsa, Vaiana, Mulan, Rapunzel en Merida. Het hoeft trouwens niet een prinsessenfase te zijn, het kan ook een andere fase zijn waar ze helemaal in op gaat.
NB: Ook jongens kunnen een prinsessenfase krijgen. Geef je kindje die ruimte. Je kan er op dezelfde manier mee omgaan als bij je dochter.
4. Zeg haar dat ze alles kan worden wat ze wil
Er zijn nu gelukkig steeds meer vrouwen in wat we vroeger ‘mannenberoepen’ noemden. Toch zijn de verschillen in sommige beroepsgroepen nog groot. Vertel je dochter dat ze alles kan worden wat ze wil. Of dat nu schooljuf, dokter, kapper, astronaut of werktuigbouwkundige is. Haar afkomst of geslacht hoeft haar daar niet in tegen te houden.
5. Leer op tijd staartjes en vlechtjes maken (en leer het je partner ook)
Veel meiden hebben lang haar. Zodra je dochter op de opvang of peuterspeelzaal prachtige kapsels voorbij ziet komen, wil ze ook zo’n mooie Elsa-vlecht. Dus pak YouTube erbij en oefen erop los. Vergeet ook vooral je partner niet klaar te stomen voor het kapperwerk. Dan ben jij niet altijd degene die zit te frommelen met haar. Begin niet te laat met jullie kapcursus. Zo went je dochter sneller aan het uitkammen van klitten.
6. Niet-meisjesdingen zijn oké
Niet elk meisje houdt van barbies, poppen en nagels lakken. Vertel je dochter dat het helemaal prima is als ze niet van ‘typische meidendingen’ houdt. Het werkt goed om niet te denken in ‘jongensdingen’ en ‘meidendingen’. Kijk vooral naar je dochter als kind. Een kind met een eigen karakter en eigen interesses. Laat haar weten dat ze goed is zoals ze is, wat ze ook leuk vindt.
7. Leer haar voor zichzelf op te komen
Zeg je dochter dat ze altijd voor zichzelf op mag komen. En leg haar ook uit hoe ze dit doet. Of je nu een meisje of een jongetje bent, je mag altijd nee zeggen tegen iets dat je niet wilt. Het is slim om je dochter deze boodschap al vroeg mee te geven. Dan kan ze zich op het schoolplein verdedigen tegenover vervelende kinderen.
8. Wees je bewust van jullie voorbeeldrol
Jij en je partner zijn de grote voorbeelden voor je dochter. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Laat haar zien dat jullie elkaar helpen thuis en dat jullie de huishoudelijke taken eerlijk verdelen. Papa kan ook strijken en mama kan ook iets in elkaar schroeven. Het is slim om haar te leren dat ze kan helpen bij het huishouden. Daar heeft ze later zelf ook plezier van.
9. Wees nooit negatief over jezelf als je dochter bij je is
Jij bent het grote voorbeeld voor je dochter. Het is goed om je bewust te zijn van deze voorbeeldrol. Ze doet je namelijk in alles na, ook als dat minder positief is. Roep daarom niet waar zij bij is dat je baalt van je figuur of dat je jezelf te dik vindt. Ben jij blij met wie je bent en accepteer jij je lichaam zoals het is? Dan leert zij ook van haar lijf en zichzelf te houden.
10. Leer haar een geschikt woord voor haar geslachtsdeel
In de Nederlandse taal is er geen woord dat gelijkstaat aan het woord ‘piemel’. Het is dus aan jezelf om je dochter een passend woord te leren voor haar geslachtsdeel. Je kan gaan voor het medische woord ‘vagina’ of ‘vulva’, het meer algemene ‘plasser’ of iets als ‘spleetje’. Of kies zelf een passende naam. Ons advies: blijf weg van vreemde benamingen zoals ‘voorbips’, ‘grotje’ of ‘flamoes’. Dan houd je het neutraal en voelt het voor je dochter als iets normaals.
11. Omring je dochter met verschillende rolmodellen
Het is fijn als je dochter veel verschillende vrouwelijke en mannelijke rolmodellen in haar leven heeft. Mama/papa, oma’s/opa’s, tantes/ooms, nichten/neven en vriend(inn)en van jullie. Zo leert ze de afwisseling in soorten vrouwen en mannen kennen. Ze ziet zachte, zorgzame kanten, maar ook pittige, harde kanten. Voor een deel gaat dit al vanzelf, via de opvang, peuterspeelzaal en school.
12. Houd rekening met meer kosten dan voor een zoon
Een meisje opvoeden brengt meer kosten met zich mee dan een jongetje opvoeden. Uit onderzoek blijkt dat je dochter je zo’n 35.000 euro meer kost dan je zoon tot de leeftijd van 18 jaar. Dit zit vooral in kleding en verzorgingsproducten. In de vroege kinderjaren is dit verschil nog klein, maar in de basisschoolleeftijd wordt dit groter. In de pubertijd zorgt je dochter zelf voor meer uitgaven, zoals make-up, kleding en verzorgingsproducten.
13. Omarm haar onvolkomenheden
De kans is groot dat je kind graag altijd alles goed wil doen. Vaak krijgt het hier (onbedoeld) nog complimenten voor ook. Het is bevrijdend om je dochter te leren dat ze niet altijd alles perfect hoeft te doen. Fouten maken mag. Ze horen bij het leven en je kan er alleen maar van leren. Laat haar gewoon eens iets ‘verpesten’, bijvoorbeeld een bak-experiment. Het uitproberen en merken dat het helemaal niet erg is wanneer het mis gaat, werkt goed voor haar zelfvertrouwen.
14. Geef haar een doos of een kastje voor frutsels
Je peuter houdt waarschijnlijk van kleine spulletjes. Kralen, armbandjes, kleine beestjes uit verrassingseieren, knutselwerkjes, papiertjes met een stempel of sticker erop… Je kan het zo gek niet bedenken. En geen van die frutsels mag je zomaar weggooien. Geef je dochter daarom een mooie doos of een kastje waarin ze alles kan opbergen. Dan stoor jij je niet aan alle rommel en heeft zij een mooie plek om alles in te bewaren.
15. Wees voorbereid op veel geklets
De meeste meiden leren eerder praten dan jongens. Dit heeft te maken met de hersenontwikkeling. Bij meisjes rijpt de linkerhersenhelft, waar het taalcentrum zit, sneller dan bij jongetjes. Meiden zeggen daardoor eerder hun eerste woordjes, hebben een grotere woordenschat dan jongens en begrijpen sneller wat je zegt. En dat merk je. Je dochter kletst de oren van je hoofd. Het liefst de hele dag. Wees daarop voorbereid en laat haar lekker kwebbelen.
16. Zorg ervoor dat ze zich bijzonder/uniek voelt
Het gevoel van eigenwaarde van meisjes daalt tussen de basis- en middelbare school drie keer zoveel als dat van jongens. Onderzoek van de American Association of University Woman laat dit zien. Zorg er dus voor dat ze weet dat ze bijzonder is. Moedig haar passies aan, geef haar complimentjes als ze ergens hard haar best voor doet en wees geïnteresseerd in wat ze doet. Probeer ook regelmatig één-op-één tijd voor haar vrij te maken. Dan voelt ze zich bijzonder en geliefd.
17. Deel af en toe wat van je make-up met haar
Make-up heeft iets magisch voor kinderen. Waarschijnlijk vooral omdat ze het jou zien gebruiken. Om te voorkomen dat je dochter met jouw dure Chanel lippenstift aan de slag gaat, kan het slim zijn om haar af en toe een beetje lipgloss of blush te geven. Even samen tutten kan ook heel gezellig zijn.
18. Accepteer al haar emoties, ook de negatieve
Het is belangrijk om je dochter te leren dat ze niet altijd vrolijk hoeft te zijn. Negatieve gevoelens zoals boosheid, verdriet en onzekerheid mogen er ook zijn. Laat haar zien dat je er altijd voor haar bent, ook als ze zich schaamt voor iets of woedend is. Benoem haar gevoel en probeer er met haar over te praten, terwijl je aansluit op haar leeftijdsniveau. Jij bent haar grote steunpilaar.
19. Bedenk dat ze de ingang van haar vagina ontdekt
Er komt een moment dat je dochter ontdekt dat er iets in haar vagina kan. En dat moment komt misschien vroeger dan je denkt. Het is goed om je hier bewust van te zijn en haar voor te zijn. Je hoeft niet gelijk een uitgebreide seksuele voorlichting te geven aan je peuter, maar een kleine eerste stap kan geen kwaad. Vertel haar dat daar een gaatje zit en dat het niet de bedoeling is dat daar stukjes lego of haarspeldjes in gaan. Vraagt ze waar dat gaatje voor is? Dan kan je best vertellen dat daar misschien ooit een baby door naar buiten komt.
20. Geniet van elk moment, want ze wordt zo snel groot
Meiden zijn vaak net wat sneller in hun ontwikkeling dan jongens. Je kleine meid wil ook graag snel groot zijn. Geniet daarom intens van elk moment, want dat ‘klein zijn’ vliegt voorbij. Voor je het weet, zwaai je haar uit naar de middelbare school.
21. Knuffel haar veel
Overlaad je dochter met knuffels. Veel knuffels. En doe dit haar hele leven. Knuffelen met je dochter is het fijnste wat er is (net als met je zoon, natuurlijk).
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app