Moeder speelt met peuter in een zwembad

Als het warm is, kan het heerlijk zijn om lekker met je kind aan het water te zitten. Of dit nu aan een zwembad, een meer of bij de zee is. Maar aan water spelen brengt ook gevaren met zich mee voor je dreumes of peuter. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kleine zo veilig mogelijk speelt rondom water?

Waarom is veiligheid rondom water zo belangrijk?

Spelen in het water is leuk en leerzaam voor je kleine. Maar het is ook een activiteit waarbij je extra goed moet opletten. Jonge kinderen snappen het gevaar van water namelijk nog niet. Uit onderzoek blijkt dat ook ouders vaak niet doorhebben dat peuters het gevaar van water nog niet zien.

Wist je dat jonge kinderen geen geluid maken als ze verdrinken? Een dreumes of peuter gaat niet spartelen, gillen of huilen en raakt niet in paniek als hij of zij kopje-onder gaat. Het klinkt vreemd, maar een kind zal zonder zich te verzetten bewusteloos raken en verdrinken. Dit gebeurt dus snel en stil, anders dan je misschien verwacht. Dit is een van de redenen waarom kinderen onder de 5 jaar het meeste risico lopen om te verdrinken.

Kan je peuter al leren zwemmen?

De beste bescherming tegen de gevaren van water is zwemvaardigheid. Met een aantal zwemdiploma’s op zak kan je je kind met een geruster hart in water laten spelen. Maar zwemles is nu nog geen oplossing. Je peuter heeft namelijk nog niet genoeg kracht en de motorische vaardigheden om te leren zwemmen. Het is nog te moeilijk.

Ook de aandacht vasthouden bij een les is iets wat je kind nog moet leren. Daarom krijgen kinderen meestal pas vanaf een jaar of 5 zwemles. Voor deze leeftijd is het dus erg belangrijk om altijd goed op te letten en bij je kind te blijven in en rondom water.

Hoe houd je je kind veilig?

Het allerbelangrijkste is dat je je kind niet onbewaakt laat in de buurt van water. Zorg ervoor dat je je kind altijd kan zien en dat je kind jou kan zien. Dit is ook belangrijk wanneer je kind al kan zwemmen, maar nog jonger is dan 7 jaar. Peuters onder de 3 jaar moet je altijd binnen handbereik houden. Je moet zo dichtbij zijn dat je ze kan aanraken. Zo kan je je kindje snel pakken wanneer hij of zij in het water valt.

De meeste ongelukken in het water gebeuren in en om het huis. Bijvoorbeeld in bad, een zwembadje in de tuin of bij de sloot vlakbij huis. Een klein kind kan al in een laagje water van 10 centimeter verdrinken. Raak niet dus afgeleid, een ongeluk kan erg snel gebeuren. Zo ga je zo veilig mogelijk met water om:

  • Leg je telefoon weg. Zorg ervoor dat je niet afgeleid raakt. Dus leg je telefoon, boek of tijdschrift neer en blijf op je kleine letten, wanneer deze in water speelt.
  • Loop niet weg. Blijf bij je kind als deze in of aan het water zit. Loop niet weg wanneer de deurbel gaat of om even snel een luier te pakken. Als je echt even weg moet, haal dan je kleine weg van het water. Zo voorkom je dat het misgaat.
  • Weet altijd waar er water is. Jonge kinderen zijn erg nieuwsgierig en willen alles van dichtbij bekijken. In Nederland is water altijd dichtbij, denk aan sloten en vijvers. Kinderen komen dan ook vaak per ongeluk bij water terecht. Onderschat niet hoe snel kinderen bij water kunnen komen en weet waar het water is in je omgeving.
  • Maak duidelijke afspraken met je partner. Spreek altijd duidelijk af wie er wanneer op je kindje let. Zo blijft je kleine veilig. Doe dit ook wanneer jullie met een grote groep zijn. Ga er nooit vanuit dat iemand je kleine in de gaten houdt.
  • Laat nooit een ouder kind op je kleine passen. Een ouder kind kan nog niet op je kleine letten. Deze kan gemakkelijk afgeleid raken. Ook mag deze de verantwoordelijkheid nog niet dragen. Laat daarom altijd een volwassene je kindje in de gaten houden.
  • Geef je kind een zwemluier of geen luier. Een gewone luier houdt veel lucht vast. Hierdoor zullen de billen naar boven drijven in plaats van het hoofdje van je kind. Een zwemluier heeft dit niet, je kindje zal dan rechtop blijven drijven.
  • Laat je kind kennismaken met water en zwemmen. Peuterzwemmen is een leuke manier waarop je kleine aan water kan wennen. Door middel van spelletjes op muziek leert je kindje samen met jou kennismaken met het water. De basis van leren drijven kan je kind hier al een beetje leren.

Welke drijfmiddelen zijn veilig voor je kleine?

Je wilt je kindje natuurlijk lekker laten zwemmen of in het water laten spelen. Met een veilig drijfmiddel, zoals zwembandjes of zwemvleugels, kan dit. Maar ook met een drijfmiddel moet je blijven opletten. Een drijfmiddel helpt je kindje te blijven drijven, maar het betekent niet dat er niks kan gebeuren. De volgende punten zijn goed om te letten bij het gebruik van drijfmiddelen.

  • Het drijvende deel moet hoog op het lichaam zitten. Zorg ervoor dat de bandjes of zwemvleugels zo hoog mogelijk op het lichaam van je kindje zitten. Dit is rondom de schouders en bovenarmen. Zo blijft het hoofdje het beste boven water.
  • Zorg dat de zwemvleugels twee luchtkamers hebben. Kies voor zwemvleugels of bandjes met twee luchtcompartimenten. Als er één lek gaat, blijft de andere nog vol en drijven.
  • Een opblaasbare band is speelgoed. Een opblaasbare band is niet geschikt als hulpmiddel. Je kindje kan er namelijk doorheen glippen of erin blijven hangen. Laat je kind dus altijd zwemvleugels dragen wanneer hij of zij nog niet kan zwemmen.

Tip

Geef je kind een neon-kleurig zwempak

Felle neonkleuren zoals oranje, groen en roze zijn het beste zichtbaar in water. Blauw is juist helemaal niet zichtbaar in het water en kan dus onveilig zijn voor je kind. Dit blijkt uit een onderzoek door ALIVE solutions. Een effen zwempak is ook beter zichtbaar dan één met patronen. Met een felgekleurd zwempakje kunnen jij en de badmeester je kleine dus het beste in de gaten houden.

Veilig zwemmen in open water

Als het echt heel warm is, gaan veel mensen graag naar het strand, de rivier of een meer. Maar open water kan erg gevaarlijk en onstuimig zijn, ook voor volwassen. Er staat vaak een sterke stroming, die je makkelijk meesleurt. Op het strand of bij ander open water is het goed om op de volgende dingen te letten.

  • Let op de strandvlaggen. De strandvlaggen geven aan of het veilig is om te zwemmen. Een gele vlag betekent dat de zee gevaarlijk is. Bij een rode vlag is het verboden om de zee in te gaan. Zoek voor jullie stranddag op wat alle vlaggen betekenen bij jullie strand.
  • Zorg ervoor dat je kan staan in het water. Als je met je kindje de zee in gaat, zorg er dan voor dat je kan blijven staan. Zo houd je controle over jezelf en ook je kindje.
  • Wees er zeker van dat de strandwacht je kan zien. Ga het water in op plekken waar de strandwacht jullie kan zien. Leg ook uit aan je kind waar de strandwacht is zodat hij of zij altijd in de buurt blijft. Als er iets gebeurt, kan de strandwacht snel bij jullie zijn.
  • Let op de temperatuur van de lucht en het water. De Noordzee wordt in de zomer maar ongeveer 18 graden. Je kan tijdens het zwemmen dus onderkoeld raken. Vooral als het buiten ook niet zo warm is. Laat je kindje dus niet te lang in het water als het fris is buiten en let op de reacties van je kind. Krijg je kleine blauwe lippen of wordt er gebibberd? Dan is het tijd om eruit te gaan.
  • Gebruik geen zwemspeelgoed. Het is beter om geen zwemspeelgoed, zoals banden of luchtbedden te gebruiken in open water. Er bestaat dan een kans dat jij of je kleine afdrijft.
  • Laat je kleine een reddingsvest dragen op een boot. Wanneer je met een boot het open water op gaat, is het nodig om je kind een passend reddingsvest te laten dragen. Een reddingsvest beschermt je kleine tegen verdrinking. Het zorgt er namelijk altijd voor dat je kind blijft drijven op de rug.

Eerste hulp bij kinderen in nood

Is je kleine kopje-onder gegaan en niet meer bij bewustzijn? Bel 112 of laat iemand meteen 112 bellen, en een AED halen als die in de buurt is. Controleer dan tien seconden of je kind nog ademt. Als je kindje niet meer ademt, begin dat meteen met vijf beademingen en start daarna met reanimeren.

Heeft je kleine geen klachten? Ga alsnog naar de huisarts. Dit is erg belangrijk nadat iemand water heeft binnengekregen. Het water in de longen kan de luchtwegen beschadigd hebben.

Lees meer over reanimeren van baby’s en peuters >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app