Deze week
-
Babygeluiden
Vanaf deze week is de kans groot dat je baby op een nieuwe manier van zich laat horen. Je kan de eerste babygeluidjes nu verwachten.
-
Darmkrampjes
Waar jullie minder op zitten te wachten zijn de darmkrampjes van je baby. Deze zijn nu op zijn ergst. Gelukkig wordt het binnenkort minder.
-
De nacontrole
Deze week kom je bij je verloskundige of gynaecoloog voor een nacontrole. Tijd om je bevalling te bespreken, en je lichamelijke klachten als je die hebt.
Mijlpalen
- Heeft derde regeldag
- Ontwikkelt de Landau reflex
- Volgt dingen met de ogen
- Beweegt hoofd mee met voorwerpen
Ontwikkeling baby 6 weken
Met 6 weken wordt je baby steeds alerter tijdens de wakkertijd. Grijp dit aan om samen te spelen en te leren. Laat je kleine nieuwe dingen zien, horen en voelen, terwijl je gezellig kletst. Alles is een leermoment voor je kindje, zelfs in bad gaan. Let erop dat je niet te veel achter elkaar doet en kijk hoe je baby reageert. Voor je het weet krijg je ineens een geluidje als antwoord. Je baby ontdekt namelijk de eigen stem en probeert deze op alle mogelijk manieren uit. Het begint met voorzichtig gekir, ge-prrrt en gje-geluidjes, maar ook de ‘uh’, ‘ah’, en ‘ieh’ kan je vanaf nu voorbij horen komen.
Download gratis de 24baby app!
Met de 24baby app volg je de ontwikkeling van je kindje, kan je je ervaringen delen met andere ouders en krijg je dagelijks handige tips, informatie en weetjes.
Je kan de taalontwikkeling op weg helpen door veel op je baby te reageren. Doe de klanken na die uit dat mondje komen en lok je kletskousje uit om jouw geluiden na te doen. Zo merkt je kind dat jij het belangrijk vindt wat er verteld wordt. Je kleine leert dat hij op deze manier je aandacht kan trekken. Geniet trouwens nog maar even van de rust, want nu zijn de geluidjes nog voorzichtig en zacht. Over een paar weken ontdekt je kleine ook wat volume is…
Wel hoor je nu al veel volume van je baby tijdens het huilen. Gebeurt dit vaak tijdens of na de voeding en is je baby ontroostbaar? Dan is de kans groot dat jullie te maken hebben met darmkrampjes. Deze zorgen voor flink wat pijn en onrust bij je baby. Dat kan jou wanhopig maken! Nog even volhouden: de krampjes zijn nu op hun top, maar na 4 maanden nemen ze meestal af. Je kan de pijn van je baby minder proberen te maken door het buikje te masseren. Een warme kruik op het buikje kan ook helpen.
Je baby van 6 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en verschillend gedrag laten zien. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 6 weken oud.
Jouw leven met een baby van 6 weken oud
Het is alweer 6 weken geleden dat jij jouw wondertje op de wereld zette. Een bevalling is een flinke aanslag op je lijf en de afgelopen weken waren waarschijnlijk behoorlijk druk. Deze week staat daarom de nacontrole bij je je verloskundige of gynaecoloog op de agenda. Tijdens deze controle blikken jullie terug op je bevalling. Je bespreekt bijvoorbeeld je lichamelijke en emotionele herstel. En heb jij nog een wond? Dan kijkt de verloskundige ook hiernaar. Verder bespreken jullie ook andere klachten, als die er zijn.
Het is helemaal niet gek als je nog lichamelijke klachten hebt. Ontzwangeren duurt nu eenmaal een tijd. De meeste klachten gaan vanzelf over. Heb jij nog last van bekkenklachten of verlies je weleens urine? Het voelt misschien gênant, maar het is een logisch gevolg van je bevalling. Ook dit wordt met de tijd beter, maar je kan hier ook hulp voor zoeken. Een bekkenfysiotherapeut kan je hier vaak goed bij helpen. Een andere klacht die bijna elke vrouw na de bevalling heeft is veel zweten. Je lichaam is nog steeds bezig om al het extra vocht van de zwangerschap kwijt te raken. Helaas kan je er weinig aan doen. Luchtige kleding dragen en jezelf net wat vaker verfrissen kan fijn zijn.
Voel jij je lichamelijk weer goed en ben je al aardig hersteld? Dan kan je vanaf deze week rustig beginnen met je lijf weer fit te krijgen. Als je een keizersnede hebt gehad moet je nog twee weken wachten. Je buikspieren hebben dan meer tijd nodig om te herstellen. Bekijk hier instructiefilmpjes met oefeningen die je kan doen. Een overzicht met sporten die je vanaf deze week kan oppakken vind je hier.
Lifehack
Zet de stofzuiger aan om je baby in slaap te krijgen
Deze white noise doet je baby denken aan de geluiden in de baarmoeder. Grote kans dat je kleine er rustig van wordt en in slaap valt.
Doen met je baby van 6 weken oud
Ontspannen met een babymassage
Zijn jullie toe aan wat ontspanning? Geef je kleine dan een babymassage. Zo heb je alle aandacht voor elkaar en je leert je kindje goed kennen. Bouw de massage rustig op en zorg voor een warme omgeving met weinig prikkels. Je baby zal genieten! Wil je de massage heerlijk afsluiten? Trakteer je baby dan op een plons in de Tummy tub. Het warme water zorgt niet alleen voor nóg meer ontspanning, het spoelt ook de olie weg. Kleine tip: houd een schone doek bij de hand. Als je baby ontspannen is, wil er nog weleens wat uitfloepen!
Quiz
Hoeveel nieuwe verbindingen maken de hersenen van je baby per minuut?
Meer over jou en je baby in deze week
Luieruitslag
Deze babykwaal kan voor rode, pijnlijke billen zorgen. Het is helaas niet altijd te voorkomen. Gelukkig kan je het meestal wel snel weer oplossen. Ontdek wat je kan doen bij luieruitslag >>
Babypoep onder de loep
Babypoep kom je in alle kleuren en vormen tegen. Groen, geel, zwart, bruin, met vlokjes, dun, steviger of zelfs waterig. Wat is normaal? Bekijk deze poepwijzer en je weet wanneer je aan de bel moet trekken.
Verkouden
De eerste verkoudheid bij je baby is extra vervelend. Gelukkig is het bijna altijd onschuldig. Toch wil je je baby graag helpen en de klachten minder maken. Lees wat je kan doen als je baby verkouden is >>
Koorts!
Bij de eerste keer koorts moet je misschien even slikken. Toch hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Koorts komt vaak voor bij baby’s. Wel is het goed om langs de huisarts te gaan als je baby jonger is dan 3 maanden.
Obstipatie bij je baby
Als je baby veel huilt en weinig poept, kan verstopping een rol spelen. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder vaak last van obstipatie. Wel kan de overgang van borst- naar flesvoeding deze klachten geven.
Je baby wil niet slapen
Je baby slaapt onrustig, slaapt overdag slecht of valt moeilijk in slaap. Elke baby gaat door fases van minder goed slapen. Het slaapritme ontwikkelt zich namelijk nog. Bekijk waardoor het komt en wat je eraan kan doen >>
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app