Blog
Baby met friese jongensnamen

Kinderen worden tegenwoordig een jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Toch kun je ook nu nog je kinderen met 1,5 jaar uit de luiers hebben. Maar lang niet iedereen weet nog hoe je je kinderen op een leuke manier zindelijk kan maken.

Mijn buurvrouw van meer dan tachtig jaar oud vertelde me: ‘Ik kom uit een gezin van negen kinderen; bij ons thuis waren ze allemaal met 1 jaar zindelijk. In onze tijd was het huishouden een hele taak, zonder wasmachines en andere huishoudelijke apparaten. Daarom waren we met een jaar uit de luiers. Mijn moeder had wel wat anders te doen dan luiers te verschonen.’

Dat wilde ik ook wel.

#alt-text#
#alt-text#

Zindelijk maken was leuk om te doen

Een jonge vrouw, van wie de kinderen ook met een jaar uit de luiers waren, heeft mij uitgelegd hoe zij het aanpakte. En zo ben ik begonnen met mijn eerste kind van 1,5 jaar. Binnen twee weken was zij overdag uit de luiers en twee maanden later ook ’s nachts.

Dezelfde aanpak heb ik toegepast bij mijn andere kinderen. De vijf oudste waren hierdoor met 1,5 jaar dag en nacht uit de luiers en de jongste (de zesde) met 12 maanden overdag. En het allerleukste was misschien wel: het zindelijk maken was voor mijn kinderen en mijzelf heel erg leuk om te doen.

Waarom zo snel zindelijk?

Misschien vraag je je af waarom je je kind zou helpen vroeg zindelijk te worden? Het antwoord is dat het voor een kind het fijnst is om zonder luier rond te kunnen lopen, kruipen en spelen. En natuurlijk zijn er ook leukere dingen te doen dan het verschonen van luiers. Dat geldt voor ouders, maar zeker ook voor de leidsters in kinderdagverblijven.

Of je je kindje nu met één jaar, twee jaar of ouder zindelijk wil maken, de aanpak blijft in grote lijnen gelijk. Daarbij kun je in goed overleg met de kinderopvang en oppasadres(sen) het proces nog eens versnellen.

Het stappenplan

De essentie van de methode is dat het leren van iets nieuws het gemakkelijkste gaat als het leren op een leuke, ongedwongen manier gaat. Dit geldt zeker ook voor het zindelijk maken van kinderen.

De methode werkt met een stappenplan, waarbij voor elke stap wordt aangegeven wanneer je aan die stap kunt beginnen, hoe je het aanpakt en wat je kunt doen als het niet direct loopt zoals je wil. De eerste stap is je kind op het potje laten zitten. De kunst is dat je kindje niet alleen op het potje zit, maar ook lang genoeg blijft zitten om er wat in te doen. Dit is dan gelijk de tweede stap. Wanneer je kindje doorheeft hoe en waarom hij het potje kan gebruiken zal hij er met plezier op zitten. Dit is de derde stap. Je kindje is gewend aan het potje. Bij de vierde stap zal je kindje steeds meer zelf aangeven dat hij behoefte heeft. De laatste stap geeft aan hoe je je kindje overdag en ’s nachts door kan laten slapen.

Wanneer je alle stappen rustig doorloopt zal je baby uit de Pampers zijn en heb je een echt blije baby.

Debby Mendelsohn is psycholoog, moeder van zes kinderen en auteur van het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’, van Forte Uitgevers. Debby Mendelsohn geeft trainingen aan professionals die met kinderen werken en aan ouders. Meer informatie over het boek kunt u vinden op: www.spelendzindelijk.nl