Baby ligt in achterhoofdsligging

Ligt jouw baby met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd in de richting van je buik, dan ligt hij in de achterhoofdsligging. Verreweg de meeste baby’s liggen in deze houding voor de geboorte.

De achterhoofdsligging is de meest natuurlijke ligging voor de geboorte. Het hoofdje kan zich in deze houding tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van je bekken. Hierdoor gaat de smalste doorsnede van je baby’s hoofd door het bekken. Als er geen andere medische indicatie is, kan je met deze ligging van je baby thuis bevallen.

Hoe komt je baby in de achterhoofdsligging?

Tot ongeveer 32 weken heeft je baby genoeg ruimte in de baarmoeder om lekker te draaien, daarna wordt dit steeds lastiger. De meeste baby’s komen rond de 32ste week op een natuurlijke manier in de achterhoofdsligging terecht.

Je baarmoeder ligt in de lengte van je buik, doordat je baby minder ruimte heeft gaat deze bijna altijd in dezelfde richting liggen. Tegen het eind van je zwangerschap past het hoofdje bovendien beter in het bekken dan de billen, daarom gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen.

Als de baby in een andere ligging ligt dan de achterhoofdsligging kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een afwijkende baarmoeder of bekken, een afwijking bij het kind of teveel of weinig vruchtwater. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijk aanwijsbare reden.

Als je baby met het hoofd omhoog ligt, dan kan je baby soms uitwendig worden gekeerd. Lees hier meer over in het artikel stuitligging.

Kan ik invloed uitoefenen op de ligging van mijn baby?

Er zijn theorieën die claimen dat jouw houding en bewegingen invloed kunnen hebben op de ligging van je baby. Zo zou het goed zijn als je jouw bekken naar voren kantelt in plaats van naar achter. Als je zit zou je beter je knieën lager kunnen dan je heupen en bij voorkeur naar voren in plaats van naar achteren leunen. Het is ook goed om regelmatig te bewegen.

Al eeuwen geloven veel vrouwen dat ze de ligging van hun baby kunnen beïnvloeden. Er zijn studies geweest die aantonen dat bepaalde houdingen en bewegingen kunnen helpen, maar er zijn ook deskundigen die betwijfelen of het echt werkt.