vader met pasgeboren baby tijdens vaderschapsverlof

Vaderschapsverlof, of partnerverlof, stelt jou in staat om tijd door te brengen met jullie kindje vlak na de geboorte. Het vaderschapsverlof in Nederland bestaat uit één keer het aantal werkuren per week betaald verlof (het geboorteverlof) en 5 weken aanvullend geboorteverlof tegen 70 procent van je loon.

Vaderschapsverlof

Vaderschapsverlof is bedoeld om je de kans te geven bij je partner en je kindje te zijn de eerste dagen na de geboorte. Dit is positief voor de hechting tussen jou en je baby, en daarnaast prettig voor je net bevallen vrouw. Vaderschapsverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of geboorteverlof genoemd.

Na de geboorte van jullie kindje, moet je zo snel mogelijk bij je werkgever aangeven wanneer je het kraamverlof op wilt nemen. Dit mag zowel mondeling als schriftelijk. Je werkgever mag deze aanvraag niet weigeren.

Geboorteverlof

Voor het partner- of vaderschapsverlof wordt nu meestal de term geboorteverlof voor partners gebruikt. Partners krijgen één keer het aantal werkuren per week volledig betaald verlof. Werk je normaal gesproken 4 dagen 8 uur per week, dan krijg je dus 4 keer 8 uur (32 uur) vrij. Deze uren mag je naar eigen keuze indelen, maar moeten wel opgenomen worden in de eerste 4 weken na de geboorte van jullie kindje.

Aanvullend geboorteverlof

Dankzij de Wet Invoering Extra Geboorteverlof krijg je als kersverse papa of niet-bevallen mama langer betaald verlof. Je krijgt 6 weken in totaal. Naast de volledige werkweek die je in de eerste vier weken op kan nemen, krijg je 5 extra werkweken vrij: het aanvullend geboorteverlof. Ook deze mag je naar eigen inzicht indelen, maar wel in overleg met je werkgever. Je dient ze op te nemen in de eerste 6 maanden na de bevalling.

De aanvullende weken mag je aaneengesloten opnemen, maar je mag ze ook over verschillende maanden verspreiden. Tijdens deze aanvullende weken krijg je 70% van je loon uitbetaald. Deze regeling geldt alleen als je in loondienst werkt, als zzp’er kom je hier niet voor in aanmerking.

Vaderschapsverlof in de EU

Het aantal dagen dat je als partner recht hebt op kraamverlof (vaderschapsverlof) loopt binnen de EU nogal uiteen. In een aantal landen binnen Europa is vaderschapsverlof niet eens vastgelegd in de wet.

Vaderschapsverlof wereldwijd

Niet alleen binnen de EU, maar over de hele wereld is vaderschapsverlof (kraamverlof) anders geregeld. Wij zetten daarom de meest opvallende landen op een rij, van landen met de meest voordelige, naar landen met de minst voordelige vaderschapsverlofregeling. Belangrijk om te weten is wel dat deze gegevens af en toe wijzigen. Wij streven ernaar de meest recente gegevens weer te geven, maar soms kan er iets verouderd zijn.

Finland is dus koploper als het gaat om vaderschapsverlof (kraamverlof). Daar heb je 160 dagen betaald verlof.

Vaderschapsverlof

Wanneer recht op partnerverlof?

Je kan partnerverlof aanvragen wanneer je de partner bent van de moeder van het kind. Volgens de wet ben je partner van de moeder als je:

  • ongehuwd met haar samenwoont;
  • haar geregistreerde partner bent;
  • haar echtgenoot bent;
  • haar kind erkent.

Partnerverlof aanvragen en opnemen

Het is handig om zo snel mogelijk na de geboorte door te geven aan je werkgever wanneer je het geboorteverlof wil opnemen. Je moet het in ieder geval opnemen binnen 4 weken nadat je baby is geboren bij een thuisbevalling of thuis is gekomen na een ziekenhuisbevalling.

Je voorkeur voor het aanvullend geboorteverlof hoor je minstens 4 weken voor de eerste verlofdag op te geven bij je werkgever. Beide vormen van verlof mag je werkgever niet weigeren. Hij of zij kan wel zwaarwegende bezwaren aanvoeren en je vragen om het verlof anders in te delen binnen de 6 maanden.

Calamiteitenverlof voor de bevalling

Wanneer je vrij neemt omdat je partner moet bevallen, kan je calamiteitenverlof opnemen. Een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof mag je werkgever niet weigeren. Wel mag je werkgever je achteraf vragen om te bewijzen dat het verlof nodig was. Je salaris loopt tijdens dit verlof gewoon door.

In je CAO of in de regeling van de personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad kunnen andere afspraken staan over calamiteitenverlof. Als dit het geval is, gelden de afspraken die daar vermeld staan.

Lees meer over kraamverlof, partnerverlof en calimiteitenverlof op de website van de Rijksoverheid.