kraamzorg houdt pasgeboren baby vast

De kraamverzorgende, vroeger ook wel kraamverzorgster genoemd, is je steun en toeverlaat in de kraamperiode. De kraamverzorgende geeft voorlichting en houdt je gezondheid en herstel goed in de gaten. Dankzij kraamzorg kan je sneller herstellen van je bevalling en met meer zelfvertrouwen genieten van je baby.

Kraamzorg: hoe werkt het?

Zodra je bevallen bent (en thuis bent na een eventuele ziekenhuisbevalling) komt de kraamverzorgende bij je thuis om voor jou en je baby te zorgen. De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je baby en of je goed herstelt van de bevalling. Ook ondersteunt ze bij de voeding, helpt ze met de verzorging van je baby en leert ze je hoe je zelfstandig voor je kindje kan zorgen.

Taken van de kraamverzorgende

De kraamzorg bestaat uit een aantal taken, die worden uitgevoerd door een kraamverzorgende. Deze taken zijn:

  • Het assisteren van de verloskundige tijdens een thuisbevalling of een poliklinische bevalling
  • De dagelijkse controle van de gezondheid van jou en je baby
  • Overleg met de verloskundige over jouw herstel na de bevalling en de ontwikkeling van je kleine
  • De algemene verzorging van jou en je kindje
  • Je partner en eventuele andere kinderen helpen waar nodig
  • Het geven van voorlichting, adviezen en tips over de verzorging van je baby
  • Het ontvangen van kraamvisite
  • Het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken

Wanneer komt de kraamverzorgende?

Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling belt de aanwezige verloskundige of huisarts de kraamverzorgende op het moment dat dit nodig is. Tijdens de bevalling helpt de kraamverzorgende en na de bevalling verzorgt zij jou en je baby.

Bij een ziekenhuisbevalling ga je na een bevalling zonder complicaties zo snel mogelijk weer naar huis. Als je weet dat je naar huis mag, bel je de kraamverzorgende.

Tip

Geef je wensen door bij de intake

Tijdens de intake met je kraamzorgbureau kun je aangeven wat je wensen zijn en wat voor type kraamverzorgende je graag wil. Ze kunnen hier dan op letten en de best mogelijke match maken.

Op hoeveel uur kraamzorg heb je recht?

In het beste geval krijg je 49 uur kraamzorg, verdeeld over zes weken. Dit is de standaard voor kraamzorg, gebaseerd op het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Maar uiteindelijk bekijkt je kraamzorgorganisatie hoeveel uren je krijgt. Hierbij wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie en de beschikbare uren.

Volgens de wet krijg je minimaal 24 uren en maximaal 49 uur (verdeeld over zes weken). In bijzondere gevallen kan je extra uren krijgen, tot maximaal 80. Het aantal uur kraamzorg dat je krijgt is exclusief de hulp van de kraamverzorgende tijdens de bevalling.

Tijdens jouw intakegesprek met het kraamcentrum wordt een inschatting gemaakt van het aantal uren kraamzorg dat je nodig hebt. Als jouw persoonlijke situatie verandert, kan het aantal uren nog worden aangepast. De indeling van de uren kraamzorg kan je bespreken met je kraamverzorgende.

Lig jij of ligt je kindje na je bevalling langer in het ziekenhuis, controleer dan even bij je zorgverzekeraar waar je na thuiskomst nog recht op hebt.

Welk kraambureau kies je?

Hoe kies je nu een kraamcentrum? Begin in ieder geval met te kijken welke mogelijkheden er zijn in jouw omgeving. Je kan ook advies vragen aan je verloskundige en in je omgeving. Of je kan een keuze maken op basis van de websites en eventuele reviews, bijvoorbeeld via Zorgkaart Nederland.

Wanneer regel je de kraamzorg?

Een mooi moment om de kraamzorg te regelen is vlak na de termijnecho. Deze echo is meestal rond 12 weken zwangerschap. Je hebt dan nog tijd om rustig kennis te maken en het geeft een rustig gevoel als dit geregeld is. De meeste kraambureaus adviseren om in ieder geval voor week 16 van je zwangerschap de kraamzorg aan te vragen.

Als je aanvullend bent verzekerd voor een kraampakket kan je deze bij aanmelding ook gelijk aanvragen. Dit kan eventueel ook nog wat later, zolang je het pakket in je derde trimester in huis hebt.

Intakegesprek kraamverzorging

De meeste kraamcentra hebben een intakegesprek met de toekomstige ouders. Dit gesprek vindt plaats als je 7 of 8 maanden zwanger bent. Tijdens dit gesprek wordt dus aan de hand van jouw situatie bepaald hoeveel uur kraamzorg nodig is.

Daarnaast wordt je zwangerschap, de bevalling en kraamtijd met je doorgenomen en kan je aangeven wat jouw verwachtingen van de kraamzorg zijn. Ook hoor je wanneer je het kraambureau moet bellen als je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Het intakegesprek kan bij jou thuis of telefonisch plaatsvinden.

Voorbereidingen op kraamzorg

De werkomgeving van de kraamverzorgende moet voldoen aan de Arbowetgeving. Het doel hiervan is dat degene die jou en je pasgeboren kind verzorgt, dit op een veilige manier kan doen. Zo moet bijvoorbeeld de minimale hoogte van de commode 90 centimeter zijn.

In veel huishoudens wordt automatisch voldaan aan de meeste voorwaarden. Meestal moet het bed nog wel op de minimale hoogte van 80 centimeter worden gebracht. Dit kan worden gedaan met behulp van bedverhogers, deze kan je vaak gratis lenen bij je kraambureau. Tijdens het intakegesprek zal dit ook ter sprake komen.

Wordt kraamzorg vergoed door je zorgverzekering?

De basisverzekering van je zorgverzekering vergoedt de kosten van je kraamzorg. Voor elk uur kraamzorg geldt in 2025 wel een eigen bijdrage van €5,40. Deze eigen bijdrage voor kraamzorg kan (gedeeltelijk) vergoed worden als je een aanvullende zorgverzekering hebt die dit dekt. Wil jij meer uren kraamzorg dan waar je recht op hebt volgens het LIP, dan wordt dit niet vergoed. Vaak kan je dit zelf wel inkopen. De kosten hiervan kunnen echter snel oplopen.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.