Moeder met baby kijkt uit naar het herstel van de bevalling

Na 9 maanden zwangerschap en een bevalling heb je eindelijk je baby in je armen. Door de bevalling en het ontzwangeren kan je in de weken en maanden hierna last krijgen van enkele lichamelijke en mentale klachten. Hoe verloopt het herstel na de bevalling en wat kan je wanneer verwachten?

Herstel per periode

Week 1 na de bevalling

In de eerste week na je bevalling kan je last hebben van veel verschillende kwaaltjes. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt wat voor prestatie je net geleverd hebt. Gun jezelf rust en geniet van je baby.

Herstel in week 1

Vrouw neemt veel rust om te herstellen na de bevalling

Week 2 na de bevalling

In week 2 ben je nog volop bezig met het herstel van de bevalling. Enkele kwaaltjes nemen geleidelijk af, maar andere kunnen hiervoor in de plaats komen.

Herstel in week 2

Week 4 na de bevalling

In week 4 na de bevalling is je herstel nog in volle gang. Hoewel je nog last kan hebben van verschillende klachten, nemen veel ‘zwangerschapskwaaltjes’ ook langzaam af.

Herstel in week 4

Vrouw is 6 weken na de bevalling voldoende hersteld om te sporten

Week 6 na de bevalling

Na 6 weken is je kraamperiode officieel voorbij en is het herstel van de bevalling al goed op gang. Je energieniveau is weer redelijk in balans, je lijf heeft zich deels hersteld en je bent al een beetje aan je baby gewend. Toch kunnen er nog klachten blijven en kunnen er zelfs nieuwe klachten opkomen.

Herstel in week 6

Maand 3-4 na de bevalling

Lichamelijk herstel je steeds meer. Resterende kwaaltjes van de zwangerschap verdwijnen steeds verder naar de achtergrond.

Herstel in maand 3-4

herstel na bevalling vordert

Maand 6 na de bevalling

Een half jaar na je bevalling is je herstel zowel lichamelijk als mentaal voor een groot deel compleet. Toch blijft het belangrijk om jezelf rust te gunnen om volledig te herstellen.

Herstel in maand 6

Maand 12 na de bevalling

Een jaar na de bevalling voelen veel vrouwen zich weer (bijna helemaal) zichzelf. Toch kan je nog steeds een naslag hebben van je zwangerschap en bevalling.

Herstel in maand 12

Zo kan je het herstel na je bevalling een handje helpen

Veranderingen in je lijf kosten veel energie. Dit kan je lichaam zelf, maar je kan je lichaam ook een beetje helpen. De tips hieronder helpen je daarbij.

  • Eet gezonde voeding. Een gevarieerd voedingspatroon draagt bij aan je herstel. Het is als het ware de brandstof voor je lichaam. Vergeet ook niet genoeg te drinken, zeker als je borstvoeding geeft.
  • Doe aan rustige beweging. Zeker in de eerste weken na je bevalling is het goed om nog niet te intensief te bewegen. Juist dan kunnen rustige bewegingsvormen fijn zijn. Houd je work-out ook kort. 5 tot 10 minuten rustig bewegen is, zeker de eerste weken, al meer dan voldoende. Vooral bekkenbodemspieroefeningen zijn dan een aanrader.
  • Zorg voor genoeg ontspanning. Je kindje slaapt het eerste jaar nog veel overdag. Gebruik die tijd om zelf ook te rusten. Doe bijvoorbeeld een dutje, ga mediteren, lees een boek of kijk een fijne serie. Waar heb je op dat moment behoefte aan?
  • Vind een manier om stress te ontladen. Die eerste maanden kunnen hectisch zijn. Je bent zeker niet de eerste ouder die in deze periode best wat stress heeft. Het is dan belangrijk dat je een manier vindt om die stress te ontladen. Voor de één is dat een wandeling in de natuur, terwijl de andere gaat journalen. Kijk wat er het beste bij jou past.