De baby blues: waar komen die kraamtranen toch vandaan?
Na de geboorte van je baby zit je op een roze wolk! Of toch niet? Biggelen de kraamtranen over je wangen? In de war? Is die baby lang niet zo schattig als je had verwacht? Dit is een duidelijk staaltje van de baby blues!
Na de geboorte van je kindje zou je verwachten dat je intens gelukkig bent en dat je geniet van je pasgeboren kindje. Dit is echter lang niet altijd het geval: 50-80% van de vrouwen ervaart neerslachtigheid na de bevalling. Meestal begint dit rond de derde dag na de geboorte. Na twee weken voel je je over het algemeen alweer een stuk beter.
Oorzaak
Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam en wordt er naar een hormonale balans gezocht voor jou en je kindje. Je lichaam heeft hier echter negen maanden lang de tijd voor. Na de bevalling wordt deze hormoonbalans verstoord en moet je lichaam zich razendsnel aanpassen aan de nieuwe situatie. Gecombineerd met slaapgebrek, twijfel en faalangst kan deze hormonale onbalans zorgen voor een neerslachtig gevoel.
Symptomen baby blues
- Huilbuien (de kraamtranen)
- Nervositeit
- Slapeloosheid
- Negatieve gedachten
- Stemmingswisselingen
- Prikkelbaarheid
- Overgevoeligheid
- Het gevoel de verantwoordelijkheid voor een baby niet aan te kunnen
Omgaan met de baby blues
In de meeste gevallen duurt de baby blues maar een aantal dagen. Het is goed om je dit te realiseren. Laat het dus over je heen komen en accepteer het. Het is onvermijdelijk, dus je zult het even uit moeten zitten.
Goed voor jezelf zorgen als moeder is erg belangrijk. Toch doen de meeste moeders het niet bewust genoeg. Laat je lekker verwennen en rust zoveel mogelijk uit. Als je niet de tijd neemt voor jezelf gaat dit ten koste van je gezondheid, weerstand en weerbaarheid. Geef toe aan vermoeidheid en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Laat je helpen door je partner, familie en vrienden.
Wat als de baby blues niet overgaat?
Sommige vrouwen ervaren een intense droevigheid na de bevalling van hun kindje, die maanden aanhoudt en gepaard gaat met concentratieproblemen, slapeloosheid en negatieve gedachten. Als dit zo is kan er sprake zijn van een postnatale depressie. Als je vermoedt hier last van te hebben, neem dan altijd contact op met je huisarts.