Poepen na de bevalling: hoe maak je het makkelijker?
Na je bevalling kan het spannend zijn om weer naar de wc te gaan. Sommige vrouwen zijn bang dat het poepen pijn doet. Hoelang duurt het voordat je weer moet poepen na je bevalling? En wat kan je doen om het makkelijker te maken?
Poepen na je bevalling
De eerste keer poepen na je bevalling kan spannend zijn. Als je vaginaal bent bevallen is er veel gebeurd daar beneden. Door je bevalling kan je vagina opgezwollen zijn en beurs aanvoelen. Je schaamstreek is gevoelig en misschien heb je hechtingen. Het is daarom niet gek dat je misschien bang bent dat het persen tijdens het poepen pijn doet.
Wanneer voor het eerst poepen na de bevalling?
De eerste ontlasting na je bevalling kan even op zich laten wachten. Dit komt meestal pas weer na drie of vier dagen. Tijdens je bevalling zijn je darmen helemaal leeg geduwd door al het persen. Ook duurt het even voordat de darmbewegingen weer op gang komen.
Voel je dat je moet poepen? Ga dan gelijk naar de wc. Als je te lang wacht, wordt je ontlasting hard. Hierdoor moet je harder persen. Dit kan pijn doen met je beurse onderkant. Probeer het daarom niet op te houden.
Oorzaken angst voor poepen na de bevalling
Veel vrouwen zijn bang voor de eerste keer poepen na de bevalling. Er zijn verschillende oorzaken voor deze angst. De meest voorkomende oorzaken staan hieronder.
Hechtingen
Mogelijk ben je tijdens je bevalling ingeknipt (episiotomie). Of misschien ben je wel in- of uitgescheurd (ruptuur). Een episiotomie wordt altijd gehecht en de meeste rupturen ook. De hechtingen die je krijgt lossen meestal vanzelf op. Soms is het nodig dat ze worden verwijderd.
Ben je bang dat de hechtingen los schieten door het persen tijdens het poepen? Dit hoeft niet. Je hechtingen kunnen niet zomaar scheuren. Ze zitten stevig vast.
Aambeien
Je kan aambeien krijgen tijdens je zwangerschap of na de bevalling. Door het persen komt er meer druk te staan op de bloedvaatjes rondom je anus. Daardoor kan je na je bevalling meer aambeien hebben. Of ze kunnen gevoeliger zijn dan eerst. Plassen en poepen met aambeien kan daarom vervelend zijn.
Bij aambeien kan het helpen om je billen af te vegen met een lauw washandje. Dit gebruik je in plaats van toiletpapier. Ontdek meer tips bij aambeien>>
Scheurtjes
Door het persen tijdens je bevalling ontstaan er soms scheurtjes in je vagina of anus. Deze kunnen pijnlijk zijn tijdens het poepen. Ze worden niet erger als je poept, wel kan het prikken. Door het prikkende gevoel wil je misschien niet poepen.
De scheurtjes genezen vanzelf. Je kan de huisarts vragen om een crème die de pijn minder maakt. Het helpt ook om je anus voorzichtig droog te deppen en niet te vegen.
Verstopping
Tijdens je zwangerschap heb je meer last van verstopte darmen. Dit komt door het hormoon progesteron. Het hormoon maakt je darmen luier waardoor je stoelgang niet soepel verloopt. Hierdoor kan poepen moeilijker gaan.
Als je tijdens je zwangerschap last had van verstopping kan je bang zijn dat je na de bevalling ook moeite hebt met poepen. Neem je tijd voor het poepen en drink voldoende, dan komt het meestal snel goed.
Angst voor pijn
Ook zonder hechtingen of beschadigingen kan je opzien tegen het poepen na je bevalling. De laatste keer persen was geen pretje. Het idee dat je weer druk moet zetten op het gebied daar beneden kan voor angst zorgen. Blijf rustig, je moet een keer poepen. Lukt het niet om binnen een week te poepen? Vraag dan je huisarts of verloskundige om advies. Deze kunnen je medicijnen geven die de ontlasting soepeler en zachter maken.
Wist je dat...?
Je kan ontlastingsincontinentie krijgen na de bevalling
Waar de ene vrouw moeite heeft met poepen na de bevalling, kan de ander het niet ophouden. De bevalling is een heftige gebeurtenis voor je lichaam. Je kringspier kan (tijdelijk) verslappen waardoor het moeilijker is om je ontlasting op te houden. Een gynaecoloog of bekkenbodemfysiotherapeut kan je hierbij helpen.
Tips voor poepen na je bevalling
Na je bevalling komt er een moment dat je weer moet poepen. Veel vrouwen zien hier tegenop. Dit is niet gek, dus je hoeft je hiervoor niet te schamen. Hier zijn een aantal tips om de eerste ontlasting na je bevalling makkelijker te maken.
- Drink genoeg. Probeer minstens twee liter per dag te drinken. Vooral tijdens de kraamweek en als je borstvoeding geeft. Hierdoor blijft je ontlasting zacht en soepel.
- Eet vezelrijk. Het is belangrijk om je darmen weer op gang te krijgen. Door vezelrijk te eten, krijgen je darmen regelmaat. Je ontlasting kan na de bevalling hard zijn. Vezelrijke voeding houdt je ontlasting zacht, waardoor je minder hard hoeft te persen. Zo voorkom je dat het pijn doet.
- Gebruik een warm washandje. Tijdens het poepen kan je een warme natte washand tegen je perineum houden. Dit is het gebied tussen je vagina en anus. De washand kan een steunend gevoel geven.
- Luister naar je lichaam. Houdt je ontlasting niet op. Dit is niet goed voor je lichaam en je ontlasting wordt er harder van. Dit kan juist voor ongemak zorgen.
- Neem je tijd. Blijf rustig en gun jezelf de tijd op de wc. Je hoeft niet binnen één minuut klaar te zijn. Je kan beter de tijd nemen en de ontlasting rustig laten zakken. Hard persen is niet meestal niet nodig.
- Beweeg voldoende. Beweging helpt je spijsvertering op gang. Hierdoor heb je minder snel last van verstoppingen.
- Gebruik een ijskompres. Door je beurse onderkant te koelen kan het poepen minder pijn doen. Het maakt de zwelling bij je vagina minder. Gebruik bijvoorbeeld een maandverbandje dat je eerst in water dompelt en daarna in de vriezer legt.
- Spoel het schoon. Probeer met een bekertje water of een bidon het meeste van de ontlasting weg te spoelen. Zo hoef je minder te vegen.
- Gebruik vochtige doekjes. Het schoonvegen van je billen kan met vochtige doekjes minder pijn doen. Het schuurt dan minder. Als je scheurtjes rondom je anus hebt, kan je beter geen vochtige doekjes gebruiken. De parfum die erin zit kan ervoor zorgen dat het gaat prikken.
- Let op een goede poephouding. Door een goede houding op het toilet kan je makkelijker poepen. Ga goed op het midden van de bril zitten. Houd je rug bol en zet je voeten plat op de grond neer. Probeer met je knieën en heupen een hoek van 90 graden te maken. Zet je voeten iets uit elkaar en begin rustig met poepen. Je kan ook een krukje voor je voeten gebruiken.