Wanneer de verloskundige bellen bij weeën?
Vanaf 37 weken is je zwangerschap voldragen. Dat betekent dat je baby volledig ontwikkeld is en in principe veilig geboren kan worden. Als je bevalling begint, vraag je je misschien af wanneer je de verloskundige precies moet bellen. Bij de eerste wee of pas later?
Wanneer verloskundige bellen bij weeën?
Bij de meeste verloskundigenpraktijken neemt de verloskundige de belinstructies voor de bevalling met jou door tijdens een van je controles. Ben je in verwachting van je eerste kindje? Dan zijn deze instructies anders dan wanneer je al eens bevallen bent.
Bij weeën tijdens je eerste bevalling
Ben je in verwachting van een eerste kindje? Dan duurt de bevalling gemiddeld 12 uur. De weeën moeten goed op gang komen voordat ze voor ontsluiting zorgen. Je baarmoedermond is nog stug en ligt nog naar achteren. Deze moet centraal komen te liggen, week worden en verstrijken (korter worden) voordat de baarmoedermond zich gaat ontsluiten.
Bij een eerste kindje duurt dit proces vaak een aantal uur. In die uren kunnen je weeën nog onregelmatig zijn. Ook zijn ze vaak nog niet erg pijnlijk. Soms kunnen de weeën ook weer afzwakken. Je hoeft in deze fase nog niet te bellen.
Als de weeën wat regelmatiger worden, is het handig om de weeën te timen. Bel je verloskundige als de weeën gedurende een uur om de 3 minuten komen en ongeveer 60 seconden duren.
Vind je het voor die tijd al erg pijnlijk? Of vind je het spannend en heb je twijfels? Dan kan je de verloskundige altijd eerder bellen om te overleggen en advies te vragen. Ze heeft liever dat je te vroeg belt dan te laat! Lees hier meer over hoe weeën voelen, zodat je ze goed kan herkennen.
Bij weeën tijdens een volgende bevalling
Bij een tweede of latere bevalling bel je eerder: als je een uur lang regelmatige weeën hebt om de vijf minuten. Als het voor je gevoel snel gaat, bel dan eerder. Een tweede of volgende bevalling gaat namelijk vaak veel sneller dan de bevalling van je eerste kind.
Wanneer verloskundige bellen bij gebroken vliezen?
Voor het breken van de vliezen gelden weer andere belinstructies.
- Vliezen breken overdag. Als overdag je vliezen breken, bel je meteen je verloskundige. Let daarbij op de kleur van het vruchtwater. Probeer als het lukt wat vruchtwater op te vangen, zodat de verloskundige de kleur kan beoordelen. Het vruchtwater hoort helder te zijn (zoals water). Soms kan het wat roze zijn (door een beetje bloedverlies) of kunnen er witte vlokjes (door huidsmeer) in zitten. Dat is normaal. Is de kleur van het vruchtwater groen of bruin? Dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept. Dit is een medische indicatie en je moet dan in het ziekenhuis bevallen.
- Vliezen breken ’s nachts. Breken je vliezen ’s nachts, is het vruchtwater helder en zijn je weeën nog niet op gang gekomen of onregelmatig? Dan kan je wachten tot de volgende ochtend met bellen naar de verloskundige.
- Groen of bruin vruchtwater. Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is, bel je meteen de verloskundige. Zelfs ’s nachts! Ook wanneer je rood vruchtwater verliest of je ruim bloedverlies (zoals een menstruatie) hebt, kan je het beste meteen je verloskundige bellen.
- Niet ingedaald hoofdje. Heeft je verloskundige tijdens je laatste controle vermeld dat het hoofdje van je baby nog niet is ingedaald? Dan moet je bij het breken van de vliezen direct gaan liggen en je verloskundige bellen. Dit helpt te voorkomen dat de navelstreng uitzakt en bekneld raakt.
Verloskundige bellen bij complicaties
Vanzelfsprekend bel je ook de verloskundige als er medische problemen optreden. Waar moet je dan aan denken? Belangrijke complicaties zijn bijvoorbeeld:
- Een tijdje minder of geen leven voelen
- Vochtverlies
- Bloedverlies
- (Hoge) koorts (>38 ˚C)
- Het plotseling verschijnen van verontrustende symptomen
Hieronder vind je een toelichting van deze problemen.
Minder of geen leven voelen
Vanaf 27 weken zwangerschap zou je elke dag je baby moeten voelen bewegen. Soms merk je de aanwezigheid van je baby minder als je bijvoorbeeld erg druk bent. Dit is niet ongewoon. Vaak is de baby juist actiever als jij even uitrust. Twijfel je, neem dan even een rustmoment.
Als je ook in rust en na wat aanmoediging geen activiteit merkt (of veel minder dan normaal), bel dan de verloskundige. Je verloskundige luistert dan naar het hartje en voelt aan je buik. Meestal wordt er ook nog een controle in het ziekenhuis gedaan. Je wordt dan aan een CTG-apparaat gelegd. Hiermee worden de hartslag van je baby en de bewegingen gedurende een langere tijd geregistreerd.
Vochtverlies
Vochtverlies kan vanaf 37 weken zwangerschap veroorzaakt worden door gebroken vliezen. Veel vrouwen verwachten hierbij een golf, maar je kan ook druppelsgewijs je vruchtwater verliezen. Je voelt dan meerdere keren per dag vocht weglopen. Dit vochtverlies kan echter ook veroorzaakt worden door waterdunne afscheiding. Twijfel je of je vliezen zijn gebroken? Bel dan je verloskundige om te overleggen.
Let op: zoals hierboven vermeld, is vruchtwater helder en geurloos. Wanneer het bruin, geel of groen van kleur is, zit er meconium (de eerste ontlasting van de baby) in het vruchtwater. Je kan dan het beste meteen de verloskundige bellen.
Verontrustende symptomen
Tijdens de zwangerschap wordt je bloeddruk bij iedere controle gemeten. Je bloeddruk kan stijgen tijdens de zwangerschap. Je kan dan zwangerschapsvergiftiging krijgen. Klachten gerelateerd aan zwangerschapsvergiftiging zijn:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Braken
- Algehele malaise (niet lekker voelen)
- Sterretjes zien
- Vocht vasthouden
- Strak bandgevoel bovenaan je buik (alsof er een strakke riem wordt aangetrokken)
- Duizeligheid
Heb je last van bovenstaande klachten? Bespreek dit dan bij je controle. Je verloskundige zal je hierover advies geven. Bel zodra je klachten toenemen altijd je verloskundige.
Bloedverlies
Plotseling hevig bloedverlies is altijd reden tot zorg, zeker als je nog geen weeën hebt. Ga af op je gevoel en neem contact op met de verloskundige als je je zorgen maakt.
(Hoge) koorts
Hoge koorts kan gevaarlijk zijn voor je baby. Is je temperatuur boven de 38˚ C? Dan is dit reden voor verder onderzoek. Bel je verloskundige om te overleggen. Het is handig om ervoor te zorgen dat je paracetamol in huis te hebt. Deze pijnstiller kan de koorts verlagen. Vaak adviseert je verloskundige om paracetamol te nemen en te zien of de koorts hiermee zakt.