Hoelang duurt een bevalling?
Het is bijna zover. Je nadert de uitgerekende datum. Of wellicht is de uitgerekende datum nog een eindje weg, maar ben je gewoon benieuwd waar je je op moet voorbereiden. Waar moet je op rekenen? Hoelang duurt een bevalling nou eigenlijk?
Hoelang duurt een gemiddelde bevalling?
Het korte antwoord op deze vraag is: 12 tot 16 uur bij een eerste bevalling. Uiteraard verschilt het per vrouw sterk, en stelt dit getal slechts een gemiddelde voor. In werkelijkheid kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur. Een tweede bevalling duurt meestal korter.
Dit betekent niet dat je tijdens deze periode constante pijn beleeft. Pijn hoort bij de weeën, maar tussen de weeën door valt het mee. In het lange antwoord lees je hoe lang de weeën en de verschillende fases van de bevalling duren.
Hoelang duren de verschillende fases van de bevalling?
De bevalling bestaat uit een aantal fases die in lengte kunnen variëren. In het onderstaande overzicht zie je per fase wat je kan verwachten bij een eerste bevalling.
De eerste fase: in de startblokken
Je hebt misschien al voorweeën gehad, maar deze zijn vaak vrij kort en onregelmatig. De eerste echte weeën kenmerken zich door regelmatiger, langer en pijnlijkere samentrekkingen die sneller op elkaar volgen. Als je deze met regelmaat opmerkt, is het toch echt zo ver. Tijdens deze fase kan je tot wel 4 of 5 centimeter ontsluiting krijgen. Hier lees je meer over hoe weeën voelen zodat je ze kan herkennen.
Dit is een vrij langdurige fase: 12 tot 14 uur, maar bij een tweede of latere bevalling is dit vaak veel korter. Sommige vrouwen merken niet zo veel van deze fase – de weeën zijn nog ver genoeg van elkaar verwijderd en je kan zo nu en dan nog wat doen. De pijn is alleen tijdens een wee erg.
Ergens halverwege deze fase begint men met het bovengenoemde gemiddelde tellen: ongeveer vanaf het moment dat er 5 minuten tussen de weeën zitten.
De tweede fase: nu is het menens!
Om verder te kunnen ontsluiten, krijg je meer weeën en worden deze ook heftiger. Een wee in deze fase duurt zo’n 40 tot 60 seconden, met 3 tot 4 minuten tussen elke wee. Even een dutje doen zal er waarschijnlijk niet meer in zitten.
Deze fase is meestal iets korter, maar kan wel een paar uur duren. Met behulp van ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen kan je het proces iets versnellen: een ontspannen lichaam ontsluit sneller.
De derde fase: de laatste ontsluiting
Tijdens de derde fase, de overgangsfase, neemt de ontsluiting toe van 8 tot 10 centimeter. Weeën duren 1 tot 1,5 minuut en komen om de 2 tot 3 minuten. Tussen de weeën door kan je even op adem komen.
Dit hoef je gelukkig, als het goed is, niet al te lang vol te houden. Gemiddeld duurt deze fase een kwartier per centimeter ontsluiting, maar kan ook wel twee uur duren. Je kan al persdrang hebben, maar het is belangrijk om nog even te blijven doorademen totdat je volledige ontsluiting hebt.
De vierde fase: persen maar!
Dan is het zover: de baarmoedermond is volledig ontsloten en je mag persen. Dat gebeurt tijdens een wee. Je werkt dan namelijk met je lichaam mee: als de baarmoeder al aan het samentrekken is, kan jij dat extra zetje geven door te persen. Vaak is hier toch geen houden meer aan.
De weeën komen elke 2 tot 5 minuten en duren ongeveer 1 tot 1,5 minuut. Hoelang deze fase duurt is bijna niet te voorspellen. Bij een eerste kind kan je rekenen op een half uur tot twee uur, maar het kan ook slechts enkele minuten duren.
Maar dan is je kindje er eindelijk!
De laatste fase: de nageboorte
Het grote werk is gedaan, maar je bent nog niet helemaal klaar: de nageboorte moet nog komen. De weeën komen nog even terug, ongeveer om de 5 minuten en ze zijn dan veel minder heftig. Door deze weeën komt de placenta los en kun je deze ook uitpersen. Zo’n uur later moet de placenta er wel zijn.
De eerste dagen na de geboorte kan je nog last hebben van naweeën, maar de bevalling is achter de rug!