Gentle sectio: bevallen via een natuurlijke keizersnede
Bij een gentle sectio beval je via een keizersnede op een zo natuurlijk mogelijke manier. Dit heeft verschillende voordelen voor jou en je baby. Welke voordelen zijn dit? En wat zijn de verschillen tussen deze natuurlijke keizersnede en een normale keizersnede?
Wat is een gentle sectio?
Een gentle sectio is een keizersnede die zo natuurlijk mogelijk gaat. Wanneer je het vertaalt, betekent het ‘vriendelijke keizersnede’. Het wordt ook wel een natuurlijke keizersnede genoemd.
Tijdens de operatie doen de artsen en verpleegkundigen hun best om deze zoveel mogelijk op een ‘normale’ bevalling te laten lijken. Hierdoor kan je de geboorte van je kind bewuster meemaken en meer genieten van het eerste uur samen.
Bij een natuurlijke keizersnede blijven jij en je baby zoveel mogelijk in dezelfde ruimte. Heb je een partner? Dan kan deze ook bij jullie in de buurt blijven. Het wordt daarom ook wel een gezinsvriendelijke keizersnede genoemd.
De verschillen met een klassieke keizersnede
Een gentle sectio gaat iets anders dan een normale keizersnede. Je kan de volgende verschillen verwachten:
- Operatiekamer. De temperatuur in de operatiekamer is iets hoger. Dit is fijn voor jou en je baby. Ook is de verlichting minder fel, waardoor de sfeer minder ongezellig is.
- Verdoving. Wanneer je via een spoedkeizersnede bevalt, word je meestal verdoofd door middel van narcose. Bij een natuurlijke keizersnede gebeurt dit altijd met een ruggenprik. Hierdoor kan je de bevalling bewust meemaken en meteen na de geboorte buidelen met je baby. In veel ziekenhuizen is hier een speciale buideldoek voor beschikbaar.
- Operatiedoek. Het operatiedoek is doorzichtig of wordt naar beneden gedaan als jij dit graag wil. Zo kunnen jij en je partner je kindje geboren zien worden.
- Snelheid. Een gentle sectio gaat vaak langzamer. De artsen halen het hoofd van je baby uit de baarmoeder. Omdat je baarmoeder hierna gaat samenknijpen, wordt de rest van het lichaam van je baby vanzelf geboren.
- Controle baby. Meteen na de geboorte onderzoekt een arts je baby. Hij of zij bepaalt dan ook de Apgar-score. Dit gebeurt bij jou en je partner in de buurt en duurt zo kort mogelijk. Als alles goed gaat, is je kindje dus niet lang bij je weg.
- Eerste contact. Als je baby onderzocht is, wordt hij op je borst gelegd. Hierdoor hebben jullie gelijk huid-op-huidcontact en kunnen jullie ongestoord genieten van de eerste momenten samen. Ook kan je meteen borstvoeding geven.
- Navelstreng uitkloppen. Gaat alles goed en is je kindje gezond? Dan kan de navelstreng uitkloppen, net als bij een natuurlijke bevalling. Hij wordt dan pas na een paar minuten doorgeknipt. Hierdoor krijgt je baby nog even bloed vol zuurstof en voedingsstoffen van de placenta.
- Nazorg. Gaat het goed met jou en je baby en zijn jullie klaar om de operatiekamer te verlaten? Dan gaan jullie samen naar de uitslaapkamer, waar je kindje bij je blijft.
De voordelen van een natuurlijke keizersnede
Een gentle sectio heeft verschillende voordelen voor jou, je baby en je partner:
- Heb je een partner? Dan kan deze er de hele tijd bij zijn, wat helpt bij de hechting na de bevalling.
- De navelstreng krijgt de tijd om uit te kloppen, wat een positieve invloed heeft op de gezondheid van je baby.
- Je krijgt de kans om meteen te buidelen met je baby. Dit helpt hem onder andere om zijn lichaamstemperatuur te regelen.
- Door het huid-op-huidcontact tijdens het golden hour heb je als moeder vaak minder pijnstilling nodig bij het herstel na de keizersnede.
- Wil je borstvoeding geven? Je kan je baby al snel na de keizersnede aanleggen. Meteen na de geboorte is je kindje heel alert en gaat hij zelf op zoek naar de borst. Hem meteen aanleggen kan een belangrijke eerste stap zijn in het succesvol geven van borstvoeding.
- Bij een gentle sectio kan vaak een geboortefotograaf aanwezig zijn.
Wanneer een gentle sectio?
Je kan kiezen voor een gentle sectio als je via een geplande keizersnede gaat bevallen. Voor een gentle sectio is namelijk wat meer voorbereiding nodig. Als je via een spoedkeizersnede bevalt, is deze manier van bevallen daarom niet mogelijk.
Ook moeten jouw gezondheid en die van je baby van tevoren goed genoeg zijn en goed blijven. Het is mogelijk dat er tijdens de keizersnede iets gebeurt waardoor een gentle sectio toch niet meer door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat je veel bloed verliest tijdens de operatie of slecht reageert op de ruggenprik. Hoe de operatie dan verdergaat, hangt af van jouw gezondheid en die van je baby.
Ga je eerder bevallen dan de geplande datum, bijvoorbeeld omdat je vliezen eerder breken? Dan kijkt de gynaecoloog of een natuurlijke keizersnede op dat moment door kan gaan.
In welke ziekenhuizen is een gentle sectio mogelijk?
In veel Nederlandse ziekenhuizen kan je via een natuurlijke keizersnede bevallen. Hoe deze operatie precies verloopt, verschilt per ziekenhuis. Daarom is het goed om van tevoren na te vragen wat precies de mogelijkheden zijn.
Tips bij de keuze voor een gentle sectio
Wanneer je over een natuurlijke keizersnede nadenkt, kunnen de volgende tips je helpen.
- Praat erover met je gynaecoloog. Je gynaecoloog kan je meer vertellen over bevallen via een gentle sectio. Ook kan hij of zij je vertellen hoe een gentle sectio verloopt in het ziekenhuis waar jij gaat bevallen.
- Vraag naar de mogelijkheden. Een gentle sectio is nog niet in alle ziekenhuizen mogelijk. Toch is er vaak meer mogelijk dan je van tevoren denkt. Bespreek je wensen daarom met je gynaecoloog, zodat jullie samen kunnen kijken wat er kan.
- Verdiep je van tevoren erin. Wil je een goed beeld krijgen van een gentle sectio? Op internet kan je verschillende filmpjes vinden van deze keizersnede. Door naar zo’n filmpje te kijken, zie je wat je kan verwachten. Je kan dan bedenken wat jij wel of juist niet wil.
- Neem het op in je geboorteplan. Wanneer je graag via een natuurlijke keizersnede wil bevallen, kan je dit opnemen in je geboorteplan. Hierin zet je je wensen rondom je bevalling op een rijtje.
Bron hoofdfoto: VI-Photography