Voorbereiden op de eerste hapjes: zo ga je van start
Gepubliceerd -Als je kindje ongeveer een half jaar oud is, breekt een spannende nieuwe fase aan. Hij is toe aan zijn eerste hapjes! Maar wat heb je hiervoor nodig? En wat zijn goede hapjes om als eerste te geven? Met deze handige producten en tips ben je goed voorbereid op de eerste hapjes van je kleine.
Wanneer is je kindje er klaar voor?
Wanneer je het beste kan beginnen met de eerste hapjes is afhankelijk van je kleine. Bij sommige kindjes merk je na vier maanden al dat ze eraan toe zijn. Andere kinderen hebben wat langer nodig. Ja kan zien dat je baby er klaar voor is als hij deze signalen laat zien:
- Hij kan rechtop zitten
- Hij maakt smakgeluiden
- Hij kwijlt minder (tenzij hij last heeft van tandjes)
- Hij imiteert jouw kauwbewegingen tijdens het eten
- Hij lijkt meer honger te hebben
In het begin zijn de hapjes enkel een toevoeging en geen vervanging van een maaltijd. Begin eerst een of twee keer per dag met ongeveer vier lepeltjes en bouw het langzaam op. Je kan een hapje het beste na een flesje of borstvoeding geven.
Klaar voor de eerste hapjes met Stokke® Munch
De Stokke Munch-set is gemaakt van duurzame en veilige materialen. Perfect voor de eerste hapjes! Ook handig: de kom en drinkbeker zijn zo gemaakt dat ze niet snel omvallen. Alles kan in de magnetron en de vaatwasser, ideaal!
Wat heb je nodig?
- Kinderstoel. Met een goede kinderstoel zit je kindje helemaal klaar voor zijn eerste hapjes. Met de Stokke® Tripp Trapp® kan dit op twee manieren: door je baby in de Newborn Set in de zithouding te plaatsen. Of, wanneer je kindje al zelfstandig rechtop kan zitten, door het gebruik van de Baby Set. Met een kussenset in verschillende kleuren zit je kleine extra comfortabel en veilig. Met het tafelblad kan je je kleine ook los van de eettafel een hapje geven.
- Slabbetjes. Zeker in het begin zorgen de eerste hapjes voor een kliederboel, omdat je kindje het eten weer uit kan spugen. Met genoeg slabbetjes in huis hoef je niet elke dag te wassen. Dankzij het handige opvangbakje van de Stokke Munch™ slabber kan je kindje zonder zorgen knoeien. Het slabbetje is zacht, BPA-vrij en waterdicht. Comfortabel voor je kleine en makkelijk schoon te maken.
- Kinderbestek. Je kindje heeft nog geen mes en vork nodig, maar er zijn speciale vorkjes en lepeltjes voor jonge kinderen. Deze zijn klein genoeg om in hun mond te passen. Zo is de Munch-bestekset ergonomisch ontworpen waardoor je kindje zelf zijn bestek kan vasthouden. Dit leert hem ook om sneller zelfstandig eten.
- Kinderservies. Denk bijvoorbeeld aan een aantal plastic kommetjes en bordjes. Kijk goed of het servies vaatwasser- en magnetronbestendig is, zoals het bordje van de Stokke Munch-set. Dit bordje heeft precies de juiste inhoud voor je baby. Hiermee weet je precies hoeveel je voor hem op moet scheppen. Nog een voordeel: het servies is stevig en kan dus tegen een stootje. Handig voor wanneer je kindje aangeeft dat hij genoeg heeft gehad door zijn bord van tafel te schuiven.
- Placemat. Met een placemat is je eettafel beter bestand tegen het gezellige geknoei van je kindje. Dankzij de alles-in-een ezpz™ placemat van Stokke heb je geen last meer van schuivende of omvallende bordjes. De placemat is gemaakt van een hoge kwaliteit silicone die goed op zijn plaats blijft zitten en die je makkelijk schoon houdt. Het is zo gemaakt dat het precies op het tafelblad van de Tripp Trapp past, maar het kan ook eenvoudig op tafel worden gebruikt.
De eerste hapjes: zo ga je aan de slag
Met dit stappenplan zet je binnen no-time het eerste hapje op tafel.
Voorbereiding
Voor fruit
- Leg een paar stukjes fruit op een bordje of kommetje.
- Prak zacht fruit met een vork totdat het (zo goed als) glad is. Hard fruit (zoals een appel) kan je het beste eerst opwarmen.
Voor groente
- Maak de groente zacht door het op te warmen, bijvoorbeeld in een pannetje met water.
- Is de groente zacht? Haal het dan van het vuur en giet het water af.
- Leg een paar stukjes groente op een bordje of kommetje en prak het met een vork.
- Roer het goed door, zodat het overal even warm is.
Houd er rekening mee dat je ongeveer een kwartier bezig bent met het bereiden van het hapje voordat jullie aan tafel kunnen.
Aan tafel!
- Zet je kindje rechtop in de kinderstoel. Een goede kinderstoel (zoals de Stokke Tripp Trapp) brengt je kindje op gelijke hoogte met iedereen aan tafel. Ideaal voor de eerste hapjes én de hechting.
- Doe hem een slabbetje om en zet het bordje voor hem neer.
- Laat hem naar het lepeltje kijken voordat je het in zijn mond doet. Je kan hierbij uitleggen wat je doet. Hier komt een hapje aan!
- Geef je kindje kleine hapjes en neem de tijd tussen elk hapje.
- Controleer elk hapje voordat je het aan je kindje geeft of het niet te warm is. Dit doe je bijvoorbeeld door het eten tegen je lippen aan te houden.
- Heeft je kindje genoeg gehad? Laat hem nog even rechtop zitten zodat zijn eten goed kan zakken.
Wil je je baby voeden met de Rapley-methode? Dan ga je iets anders te werk: je snijdt het eten in stukjes ter grootte van zijn vuistje. Met deze methode is het nog belangrijker dat je je kindje goed rechtop laat zitten en dat je erbij blijft als hij eet.
TIP: maak in een keer een grote hoeveelheid en vries het in kleine delen in. Zo hoef je niet voor elk eetmoment de keuken in te duiken. Je kan babyhapjes maximaal drie maanden in de vriezer bewaren en één dag in de koelkast. Handig: het bordje uit de Stokke Munch-set is magnetronbestendig. Bij het opwarmen van de maaltijd scheelt dit weer extra afwas. Ideaal!
Wat geef je?
Groente en fruit zijn ideaal voor de eerste hapjes. Begin met zachte smaken, zoals banaan, peer, wortels of erwtjes. Het is vaak beter om met groentes te beginnen, zodat je kleine niet te veel aan zoete smaken went. Zo vergroot je de kans dat hij veel verschillende smaken lekker vindt.
Begin eerst met losse smaken, hierdoor kan je kindje alles goed proeven. Het is ook handig om hetzelfde eten een paar dagen achter elkaar te geven voordat je een nieuw gerecht introduceert. Een baby heeft namelijk tijd nodig om aan een smaak te wennen. Geef geen rauwe producten, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauwe eieren tot je kindje een jaar oud is. Dit geldt ook voor zuivel en honing. Pas hiernaast op met leverworst en voedingsmiddelen met veel zout of suiker.
Zelfstandig eten
Is je kindje al wat ouder? Stimuleer hem dan om zoveel mogelijk zelf te eten. Je kan hem laten zien hoe hij met zijn vorkje of lepeltje het eten naar zijn mond kan brengen. Dit gaat een stuk gemakkelijker als je voor kinderservies kiest, zoals de Stokke Munch-set. Dit bestek is namelijk ergonomisch ontworpen waardoor je kindje zijn eigen bestek makkelijk vast kan houden.
Wist je dat Stokke ook een brand store heeft? In de Stokke Brand Store in Amsterdam (De Boezemvriend, Overtoom 205) kan je alle producten van Stokke bekijken en uitproberen.