Vind jouw babynaam
Vinz
Vinz is afgeleid van Vincent
-
- 42 jongens kregen deze naam (#362)
-
Wat vind jij van Vinz?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Vinz
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Vinz passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Vinz
Vinz is afgeleid van Vincent. Vincent komt uit het Latijn, hij is, net als de naam Victor, afgeleid van het werkwoord voor ‘overwinnen’, ‘vincere’. Vincent betekent dan ‘de overwinnende’.
Doordat er diverse heiligen met deze naam waren, werd de naam al in de Middeleeuwen populair. In de Zuidelijke Nederlanden kwam de naam in de veertiende eeuw op, in het noorden aan het begin van de zestiende eeuw. Vanaf de zeventiende eeuw kwamen er ook vrouwelijke vormen voor.
Aantallen en varianten Vinz
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Vinz als babynaam is gegeven.
Vinz is afgeleid van Vincent. Bijna 25.500 mannen en jongens heten Vincent. De naam kwam vanaf 1950 opnieuw in gebruik en werd in vijfentwintig jaar snel populairder. Na 1990 begon het gebruik ervan weer af te nemen.
De gelatiniseerde vorm Vincentius komt zo’n 4.500 keer voor, iets vaker als eerste naam dan als volgnaam. Deze naam was vooral in gebruik tussen 1955 en 1965.
De laatste jaren wordt de verkorting Vince steeds vaker gebruikt. In totaal komt die nu ruim 2.000 keer voor, bijna altijd als eerste naam. Deze afkorting wordt ook wel gespeld als Vinz. Vinn wordt sinds 2005 aan jongens gegeven, maar komt nog geen 100 keer voor in Nederland.
Wetenswaardigheden Vinz
Vinz is afgeleid van Vincent. Vincent van Gogh (1853-1890) was een Nederlandse kunstschilder. Hoewel zijn kunst tijdens zijn leven niet in trek was, wordt hij nu gezien als een van de grootste schilders van de negentiende eeuw. Hij heeft veel invloed uitgeoefend op kunststromingen als het expressionisme.
Hij heeft al zijn schilderijen in een periode van tien jaar vervaardigd. Later kreeg een zenuwziekte vat op hem. Bekende schilderijen van Van Gogh zijn De aardappeleters uit 1885, een serie met stillevens van zonnebloemen uit 1888 en 1889 en De sterrennacht uit 1889.