Vind jouw babynaam
Louisa
Louisa is afgeleid van Lodewijk
-
- 22 meisjes kregen deze naam (#552)
-
- Beroemde strijder, Strijder om de buit
Wat vind jij van Louisa?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Louisa
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Louisa passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Louisa
Louisa is afgeleid van Lodewijk. Lodewijk is een tweestammige Germaanse naam. Het eerste deel kan ‘beroemd’ betekenen. Ook is het mogelijk dat het ‘buit maken (op de vijand)’ betekent.
Het tweede deel van de naam betekent ‘strijd’ of ‘strijder’. De naam in zijn geheel heeft dus als betekenis ‘beroemde strijder’ of ‘strijder om de buit’. Lodewijk was in de middeleeuwen een populaire naam, verschillende koningen heetten zo.
Aantallen en varianten Louisa
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Louisa als babynaam is gegeven.
Louisa is afgeleid van Lodewijk. Er zijn ongeveer 14.500 mannen met de naam Lodewijk. Bijna 11.000 mannen heten Ludovicus. De vrouwelijke vorm Ludovica komt zo’n 2.000 keer voor. Verder zijn er zo’n 1.200 mannen met de naam Lodevicus. Ook wordt de naam een enkele keer wel verkort tot Ludo.
De populairste variant is de Franse vorm Louise. Bijna 61.000 vrouwen en 700 mannen dragen deze naam. Daarnaast zijn er nog 28.000 vrouwen en 1.100 mannen met de naam Louisa. Louis komt bijna 25.500 keer voor. Die naam wordt ook wel gespeld als Lewis. Een andere variant is Louiza.
De naam Lou wordt door zowel jongens als meisjes gedragen. Er zijn in totaal 630 vrouwen en 432 mannen die deze unisexnaam hebben gekregen.
Een Nederlandse verkorting van deze naam is Loes. Vooral de afgelopen veertig jaar was die naam populair. In totaal komt hij 6.000 keer voor. Een andere variant is Ludwig, deze naam wordt door 1.700 mannen gedragen. Luise en Luigi komen elk minder dan 1.000 keer voor.
Wetenswaardigheden Louisa
Louisa is afgeleid van Lodewijk. Lodewijk Bonaparte (1778-1846) was de jongere broer van Napoleon en door hem aangesteld als vorst over het koninkrijk Holland. Hij stond dicht bij het volk en kwam op voor de belangen van Holland.
Hij liet ook het Rijksmuseum en de Koninklijke Bibliotheek oprichten. Napoleon kreeg steeds meer kritiek op het beleid van zijn broer Lodewijk en uiteindelijk leidde dat ertoe dat Lodewijk aftrad als koning en Nederland bij Frankrijk ingelijfd werd.