Vind jouw babynaam

Henriette

Henriette is afgeleid van Hendrik

Geboortekaartjes

Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Henriette?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Henriette

Wat vind jij?

Welke kenmerken vind je bij Henriette passen?

Meerdere opties mogelijk

Herkomst en betekenis Henriette

Henriette is afgeleid van Hendrik. Hendrik is een van de meest voorkomende Germaanse jongensnamen. Vermoedelijk komt het eerste deel van ‘heim’, wat ‘woonplaats, erf’ betekent. ‘Rik’ betekent ‘machtig, aanzienlijk’ of ‘heerser’.

De naam werd in de middeleeuwen door diverse koningen en edelen gedragen. Vrouwelijke varianten zijn in de Lage Landen vanaf de veertiende eeuw bekend.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Henriette

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Henriette als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Henriette per jaar gegeven is

  • Jongens
  • Meisjes

Henriette is afgeleid van Hendrik. Was Hendrik in de Germaanse tijd en in de middeleeuwen een geliefde naam, ook nu komt hij nog heel veel voor. Het is zelfs de meest gebruikte naam met een h. Bijna 266.000 mannen dragen deze naam. Sinds 1950 neemt het gebruik van de naam Hendrik echter wel steeds meer af.

Dat is ook het geval bij Hendrika. Deze naam komt ruim 228.000 keer voor.

De gelatiniseerde variant Hendrikus wordt door 184.000 mannen en 1.200 vrouwen gedragen. Hendrikus wordt ook wel gespeld als Hendricus. In die vorm komt de naam 42.000 keer voor. 8.500 mannen heten Henderikus.

Net als Hendrikus worden ook Henricus en Henrica voor zowel mannen als vrouwen gebruikt. Henricus heeft 135.000 mannelijke en 1.600 vrouwelijke naamsdragers. Ruim 2.000 mannen heten Henrikus. Henrica is de naam van bijna 69.000 vrouwen en 1.200 mannen. De naam wordt ook wel geschreven als Henrika, maar dan wordt hij vrijwel alleen voor vrouwen gebruikt en komt hij bijna 4.000 keer voor.

Henny wordt door ruim 4.500 vrouwen en bijna 1.400 mannen gedragen. Gespeld als Hennie komt de naam wat minder vaak voor: bijna 2.400 vrouwen en 600 mannen heten zo.

32.000 vrouwen heten Henriëtte. Gespeld zonder trema, dus als Henriette, wordt de naam 21.000 keer gebruikt. Via Henriette zijn de namen Jette en Jet ontstaan. Er zijn bijna 3.000 meisjes en vrouwen die Jet heten. Ongeveer 1.200 vrouwen en meisjes dragen de naam Jette.

Ook Hendrina is een geliefde variant. Deze naam komt 24.000 keer voor. Hendrikje wordt ruim 21.000 keer gebruikt. Hendrica komt 18.000 keer voor en Henderika 14.000 keer.

De verkorting Henri wordt door ruim 21.500 mannen gedragen, geschreven als Henry komt zij bijna 8.000 keer voor. Ook Henk en Harry of Harrie zijn verkortingen van Hendrik en komen respectievelijk 11.880, 9.739 en 1.902 keer voor.

Andere mannelijke vormen zijn Heinrich, Hein en Hindrik. Die laatste naam komt ook in de vrouwelijke vorm voor: Hinderika, en heeft als gelatiniseerde vorm Hinderikus.

Ook Hinke, Henrike of Henrieke en Heintje zijn tamelijk veelgebruikte varianten. Zeldzamer zijn Heinz, Hinderkien of Henderkien, Henrik, Henderik, Harriët, Harriëtte en Henriët.

Wetenswaardigheden Henriette

Henriette is afgeleid van Hendrik. De eerste Nobelprijs voor de vrede werd in 1901 uitgereikt aan Henri Dunant (1828-1910), de oprichter van het Rode Kruis. Al in zijn jeugd kwam Dunant in aanraking met sociaal werk en daar bleef hij zich zijn verdere leven mee bezighouden. Op 24 juni 1859 was hij in Solferino, waar op dat moment een veldslag had plaatsgevonden. Er waren zeer veel gewonden en maar nauwelijks medische verzorging.

Henri riep de bevolking op om hulp te verlenen en kocht zelf de materialen die nodig waren voor de oprichting van kleine ziekenhuizen. Ook zorgde hij ervoor dat gewonden van beide zijden van het conflict (Oostenrijkers en Fransen) geholpen werden.

Naderhand schreef hij een boek over zijn ervaringen in Solferino en begon hij zijn idealen te verspreiden. Dat leidde ertoe dat er een comité werd opgericht dat zijn ideeën kon uitvoeren. Dit comité, waar Henri Dunant zelf ook lid van was, kwam op 17 februari 1863 voor het eerst bijeen. Dit wordt dan ook gezien als de oprichtingsdatum van het Rode Kruis.