Vind jouw babynaam
Georgette
Georgette is afgeleid van George
-
- Minder dan 25x gegeven
-
- Landbouwer
Wat vind jij van Georgette?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Georgette
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Georgette passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Georgette
Georgette is afgeleid van George. George is een jongensnaam die komt van het Griekse woord voor ‘landbouwer’, ‘geoorgos’.
De naam was aanvankelijk vooral bekend in Oost-Europa, waar men de heilige George (-303) vereerde, iets wat ook terugkomt in de naam Georgië. Door de kruistochten verspreidde de bekendheid van de heilige en daarmee van zijn naam zich naar het westen. De naam werd in West-Europa ook erg populair.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Aantallen en varianten Georgette
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Georgette als babynaam is gegeven.
Georgette is afgeleid van George. George komt ruim 18.500 keer voor en wordt iets vaker als volgnaam dan als eerste naam gebruikt. Voor 1945 kende de naam een vrij constante populariteit, daarna volgden enkele decennia waarin de naam aanmerkelijk vaker gegeven werd. Sinds 1970 krijgen steeds minder kinderen George als eerste naam.
Er zijn diverse varianten van de naam, maar die zijn allemaal duidelijk minder geliefd. Zo’n 2.300 vrouwen heten Georgette, Georg komt 2.200 keer voor, Georgina en Georgine samen zo’n 3.000 keer. Ruim 1.600 mannen heten Georgius en 1.000 dragen de naam Georgos.
Ook Joris is een variant van George. Deze naam komt bijna 13.000 keer voor en is sinds 1970 sterk in opkomst. De variant Joren wordt sinds de jaren ’80 gegeven en komt ongeveer 700 keer voor.
In het begin van de jaren ’90 kwam de naam Sjors in beeld en was toen redelijk populair. Vanaf 2000 wordt de naam ook wel aan meisjes gegeven. Bijna 3.600 mannen en jongens en 260 vrouwen dragen deze naam.
Wetenswaardigheden Georgette
Georgette is afgeleid van George. De heilige George is dezelfde als Sint-Joris. Van hem wordt gezegd dat hij een draak versloeg. Richard Leeuwenhart (1157-1199) stelde tijdens de Tweede Kruistocht zichzelf en zijn leger onder de bescherming van deze heilige.
Betrouwbare historische gegevens over Joris, zijn leven of zijn marteldood zijn niet bekend.