Vader en kind met zwembandjes

Zwembandjes beschermen je baby of peuter wanneer hij nog niet kan zwemmen. Ze zijn er in verschillende soorten: van ronde zwembandjes tot zwemvesten. Vanaf wanneer gebruik je zwembandjes?

Waarom zwembandjes gebruiken?

Zwembandjes zijn opblaasbare of schuimrubberen zwemhulpmiddelen die je kind om zijn bovenarmen draagt. Ze zijn bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Door de zwembandjes blijft het hoofdje van je kind boven water en blijft hij makkelijker drijven.

Vanaf wanneer zwemmen met je kind?

Is je baby gezond en groeit hij goed? Dan kan je met hem gaan zwemmen vanaf het moment dat hij 3 maanden oud is. Tot die tijd kan je er beter mee wachten, omdat hij dan nog kwetsbaar is voor infecties. Ook kan je baby zich vanaf drie maanden beter op temperatuur houden.

Waarop moet je letten bij het kopen van zwembandjes?

Zwemhulpmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Het belangrijkste criterium is dat ze veilig zijn en dat ze passen bij de leeftijd van je kind. Voor de aanschaf van veilige zwembandjes kan je de volgende punten in je achterhoofd houden:

  • De juiste maat voor je kind. Zwembandjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Deze staat vermeld op de verpakking of op het product zelf. Vaak staan de maten weergegeven in maanden.
  • Minimaal twee aparte luchtkamers en veiligheidsventielen. Raakt één luchtkamer lek, dan blijft er een volle luchtkamer over. Zo blijft je kind toch drijven. De veiligheidsventielen zorgen ervoor dat de lucht niet gelijk wegloopt als het ventiel opengaat.
  • Voldoen aan de veiligheidseisen. Veilige zwemhulpmiddelen zijn gemaakt van stevig materiaal en hebben stevige naden. Wil je zeker weten dat je zwembandjes veilig zijn? Let er dan op dat ze voldoen aan het veiligheidskeurmerk EN13138. Zie de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor een lijst van goedgekeurde zwembandjes.

LET OP: zwemhulpmiddelen bieden geen garantie voor veiligheid. Ook met zwembandjes om kunnen ongelukken gebeuren. Blijf daarom altijd in de buurt van je kind.

Zwemband baby vanaf 3 maanden

Je kan je baby tijdens het babyzwemmen vasthouden of op je onderarm laten liggen. Een zwemband kan jullie zwemavontuur nog leuker maken. Het geeft je kind bewegingsvrijheid en laat hem op een leuke manier kennismaken met water. Voor baby’s vanaf drie maanden zijn er de volgende mogelijkheden.

Zwemzitje

Een zwemzitje of zwemring is een opblaasbare band waar je baby in kan zitten. Door een zwemzitje kan je kleine rustig aan het water wennen. Gebruik hem alleen in water waar je kind niet met zijn voetjes bij de grond kan. Zo voorkom je kantelgevaar. Een goedgekeurd zwemzitje kantelt na een duwtje automatisch terug. Test dit voorzichtig bij het eerste gebruik.

Zwemtrainer

De zwemtrainer is een opblaasbare band waarin je baby aan het water kan wennen. Het verschil met een zwemzitje is dat je kleine in een zwemtrainer met zijn armen over de band ligt. Dit zorgt voor een actieve zwemhouding. Je kleine leert daardoor op een speelse manier zwembewegingen te maken. Door het tuigje kan je kind niet onderuitzakken of kantelen.

Zwembandjes vanaf 1 jaar

Vanaf wanneer zwembandjes?

Begint je kleine met lopen? Dan is het verstandig hem zwembandjes aan te trekken. Deze zorgen ervoor dat je kind zich vrij in het water kan bewegen en tegelijkertijd makkelijker zijn hoofd boven water houdt. Voor kinderen vanaf 1 jaar zijn de volgende zwembandjes geschikt:

Peuter met zwembandjes

Zwemvleugels

De bekendste zwemhulpmiddelen zijn zwembandjes, ook wel zwemvleugels genoemd. Let erop dat je de juiste maat voor je kind gebruikt. Goed passende zwembandjes zitten strak om de bovenarmen en zakken niet naar beneden.

TIP: gaat het aan- en uitdoen van zwembandjes lastig? Blaas het zwembandje aan één kant op, schuif hem om de bovenarm en blaas dan de andere kant op. Wat ook kan helpen is het natmaken van de bandjes en de arm. Zo glijdt het zwembandje beter om de arm.

Zwembandjes met een schuimkern

Naast gewone zwembandjes zijn er ook zwemvleugels die een schuimrubber kern hebben. Dit zorgt ervoor dat je kleine toch blijft drijven als de bandjes lek gaan. Bovendien hebben deze zwembandjes geen vervelende naad die kan prikken of schuren bij je kind.

Peuter met zwembandjes zwemschijven

Zwemschijven

Gaat het aantrekken van zwembandjes bij je kind moeilijk? Dan zijn zwemschijven misschien een goede keuze. Ze zijn makkelijk aan te trekken en kunnen niet lek gaan. Leert je kind zwemmen? Dan kan je het drijfvermogen aanpassen door een deel van de zwemschijven te verwijderen.

Peuter met zwemvest met bandjes

Zwemvest met bandjes

Door een zwemvest met bandjes te dragen kan je kind optimaal genieten in het water. De bandjes kunnen niet afzakken of lek gaan. Bovendien hoeven ze niet opgeblazen te worden, omdat ze van foam gemaakt zijn. Dit is ook voor jou fijn. Een nadeel is dat ze wel wat meer ruimte innemen in de zwemtas of koffer.

Zwembandjes en veiligheid

Zwemhulpmiddelen zorgen ervoor dat je kind beter blijft drijven en makkelijker zijn hoofd boven water kan houden. Toch zit er ook een risico aan zwemhulpmiddelen. Ze kunnen je kind een vals gevoel van veiligheid geven. Daarom kan het goed zijn om ze zo nu en dan even af te doen. Ondersteun je kind goed op een plek waar jij als ouder kan staan. Zo ervaart je kind hoe het is om zonder hulpmiddelen in het water te drijven en merkt hij dat hij dit zonder jouw hulp nog moet leren.

Wanneer beter geen zwembandjes?

Soms kan je je kind beter geen zwembandjes of andere zwemhulpmiddelen omdoen. Dit is het geval bij water waar een sterke stroming staat. Omdat je kind op het water drijft, kan de stroming hem sneller meevoeren. Ga je met je kind naar zee? Laat zwembandjes dan dus achterwege. Pak je kind bij de hand of neem hem op de arm als jullie het water in gaan.

Wil je toch zwembandjes in zee gebruiken, omdat dit veiliger voelt? Blijf dan dicht bij je kind in de buurt of houd hem vast.