Spelen met je baby: quality-time voor papa en de baby
Veel vaders willen het liefst iets actiefs doen en willen spelen met hun baby. Maar wat kan je als kersverse papa allemaal met je baby doen? Bekijk onderstaande suggesties voor leuke en leerzame spelletjes met je kindje en versterk jullie band.
Stoeien met je baby
De meeste vaders en baby’s zijn gek op stoeien met elkaar. Jullie kunnen je energie kwijt, hebben plezier en leren elkaar kennen. Voor je kleine is het ook een fijne manier om spanning kwijt te raken en zijn lijf te leren kennen. Wil je naast stoeien ook eens wat anders doen, dan vind je hier inspiratie.
Spelen met je baby? Herhaling!
Baby’s houden van herhaling. De eerste keer dat je een spelletje introduceert, reageert hij daarom misschien niet heel enthousiast. De derde keer dat jullie het spel doen, vindt hij het al een stuk leuker en de tiende keer is het dikke pret. Geef dus niet op als een spelletje niet gelijk aanslaat!
Baby 1 maand oud: rondleiding door jullie huis
Je kindje vindt het fijn om bij jou te zijn. Écht spelen met je baby is nu nog wat lastig, maar neem hem lekker op je arm en bekijk samen jullie huis. Ga op je gemak de kamers door en vertel hem wat er allemaal te zien is. Je baby kan nog niet goed zien, maar hij luistert graag naar wat jij zegt. En terwijl je rondloopt, wordt hij heen en weer geschommeld. Dit geeft hem een ontspannen en veilig gevoel.
Baby 2 maanden oud: buiten wandelen
In de tweede maand wordt je kleine zich meer bewust van zijn omgeving. Veel baby’s vinden het dan fijn om buiten te zijn. Neem hem mee naar buiten en sta af en toe even stil. Je kindje hoort het fluiten van de vogels, voelt de wind op zijn gezicht en ziet en voelt de zon. Voor jou de normaalste zaak van de wereld, maar voor hem een hele ervaring!
Baby 3 maanden oud: mini work-out
Na drie maanden traint je kindje zijn nek- en rugspieren terwijl hij op zijn buik ligt. Dit kan prima als hij op de grond of in de box op een kleed ligt, maar het is voor jullie veel gezelliger om dit te doen terwijl hij bij jou op schoot ligt. Zo doen jullie deze mini work-out:
Leg je baby dwars over je schoot heen, zijn armen hangen aan de ene kant van je been en zijn voeten aan de andere kant. Terwijl je baby ontspannen ligt, beweeg jij je handen zigzaggend van zijn schouders naar zijn onderrug.
Baby 4 maanden oud: D.I.Y. rammelaar
Als je kindje vier maanden oud is, kan hij al naar dingen grissen en probeert hij deze vast te houden en te bewegen. Een mooie gelegenheid om voor hem verschillende rammelaars te maken.
Om zelf een rammelaar te maken heb je niet veel nodig. Een lege petfles en wat ongekookte pasta of rijst is voldoende. Laat het flesje na gebruik goed drogen en vul het met de pasta of rijst.
Hoe meer je in het flesje doet, hoe zwaarder het wordt. Je kan het gewicht van het flesje dan ook aanpassen aan de kracht van je baby. De inhoud en hoeveelheid bepaalt ook het geluid van de rammelaar.
Ga samen spelen met je baby door zelf ook een rammelaar te pakken en samen een ritme te creëren.
Baby 5 maanden oud: bellen blazen
Kindjes van vijf maanden oud krijgen meer interesse in hun omgeving. Waarschijnlijk kan je baby al naar objecten graaien en zijn hoofdje draaien. Hij kijkt vooral zijn ogen uit bij het bellen blazen. De bellen die jij om hem heen blaast, geven hem de kans om te grijpen en om zich heen te kijken.
Een bellenblaas is gemakkelijk te verkrijgen bij speelgoedwinkels, warenhuizen en supermarkten. Neem je kindje bij je op schoot en blaas de bellen voor jullie uit. De meeste baby’s kijken in het begin even wat er gebeurt. Sommige kleine kinderen vinden de bellen eerst nog wat eng, andere kinderen kraaien gelijk van plezier.
Baby 6 maanden oud: samen helemaal zen
Jouw kleine is zich na zes maanden steeds meer bewust van zijn lijf. Waarschijnlijk kan hij al omrollen of zich bewegen op zijn rug. Om hem te helpen zijn lijf beter te leren kennen, kan je baby-yoga met hem doen.
Leg je kindje op zijn rug, op een zachte, maar stevige ondergrond. Plaats je handen op zijn heupen. Draai nu je kindje rustig naar rechts en vervolgens weer rustig terug op zijn rug. Herhaal dit ook naar links.
Samen lekker chillen op bed is natuurlijk ook een optie. 😉
Baby 7 maanden oud: drumtalent
Als je kleine 7 maanden oud is, kan hij misschien al zelfstandig zitten. Hij vindt het dan ook leuk om af en toe rechtop te zitten, bij jou of omringd door kussens. Laat hem tijdens het zitten zijn muzikale talenten ontdekken door hem te laten drummen op potten en pannen.
Zorg voor pannen van verschillend formaat en een paar pollepels. Je baby tikt en slaat uit zichzelf met zijn handen of de lepels op de pannen. Jij kan met hem meespelen door mee te tikken in zijn tempo of juist sneller of langzamer te tikken.
Je kindje zal ook experimenteren met hard en zacht trommelen. Door het tempo en het volume te benoemen, leert je kleine deze begrippen. Nog een kleine tip: geef mama oordopjes tijdens het spelen met je baby.
Baby 8 maanden oud: de ‘ontdek-mand’
Rond de leeftijd van acht maanden, is jouw baby erg nieuwsgierig. Hij vindt het leuk om zijn omgeving te ontdekken. Je kan zijn nieuwsgierigheid op verschillende manieren prikkelen.
Maak bijvoorbeeld een ‘ontdek-mandje’ voor hem. Stop hier verschillende stofjes in. Je baby vindt het waarschijnlijk reuze interessant om het mandje leeg te halen en de verschillende stofjes te voelen en te proeven.
Wat je nodig hebt? Alleen maar een mand en verschillende lapjes stof. Bijvoorbeeld een hydrofiele doek, washandjes, sokken, een (oude) stropdas of een schone vaatdoek.
Baby 9 maanden oud: wie niet weg is, is gezien!
Je kleine gaat na ongeveer negen maanden verbanden leggen. Een mooie kans om verstoppertje voor beginners met hem te spelen.
Dit is dé klassieker onder de babyspelletjes: kiekeboe. Door kiekeboe te spelen met je baby, leert hij dat jouw gezicht achter jouw handen verdwijnt maar ook steeds weer terugkomt. Je kan je baby ook zichzelf laten verstoppen achter een doekje of zijn eigen handjes.
Heeft je kindje het spelletje door? Dan is het tijd voor het volgende level: verstop je achter een kastdeur, gordijn of bankstel. Er is hierdoor wat meer afstand tussen jou en je baby en hij kan naar je toe komen als hij dit wil.
Verstop je niet te lang: hoe vaker en sneller jij tevoorschijn komt, hoe meer pret je kindje heeft!
Baby 10 maanden oud: schuimparty
A man has got to do what a man has got to do. Maak van jouw dagelijkse scheerbeurt een feestje voor je baby. Hij vindt jouw scheerschuim namelijk prachtig om te ontdekken! Hij vindt het leuk om aan het schuim te voelen en de veranderende structuur wanneer je het schuim aanraakt, is nieuw voor hem. Je kan het schuim voor je kindje op tafel spuiten of bijvoorbeeld in een lege badkuip.
Het kan voor je baby verleidelijk zijn om het schuim ook te proeven. Het is voor zijn gezondheid echter beter als hij het schuim niet binnenkrijgt. Houd hem dus goed in de gaten om te voorkomen dat hij zijn handje (met het schuim) in zijn mond stopt. Vergeet ook niet na het spelen zijn handjes af te spoelen.
Baby 11 maanden oud: baby bootcamp
Je baby kan zich na elf maanden steeds beter bewegen en heeft hier ook meer behoefte aan. Een mooi moment om hem te onderwerpen aan zijn eerste bootcamp. Met de kussens van jullie loungeset of bankstel, een krukje en een kruiptunnel zijn jullie klaar voor actie.
Leg de voorwerpen bij voorkeur neer op een zachte ondergrond. Zie jij een echte mudmaster in je baby? Leg de attributen dan buiten neer. Waarschijnlijk is je kleine nieuwsgierig genoeg om te kijken wat je hebt neergelegd. Geef hem de kans om op zijn eigen tempo te klimmen, kruipen en zich op te trekken.
Door mee te spelen met je baby wordt jullie band sterker. Zie je dat hij plezier heeft? Benoem dit dan: dat maakt het nog leuker en gezelliger!
Baby 12 maanden oud: samen voetballen
Rond zijn eerste verjaardag heeft je kindje steeds meer mogelijkheden om zich te verplaatsen. Het kan op sommige momenten praktisch zijn dat je kleine even op één plek blijft zitten. Dit kan op een hele leuke manier. Je hebt niet meer nodig dan een wasmand of krat, een waslijn en een bal. Span de waslijn over de bovenkant van de mand. Vervolgens stop je één of meerdere ballen in de krat.
Door de mand op de zijkant te zetten, kan je baby goed bij de ballen. De waslijn maakt het voor hem moeilijker om de bal uit de krat te halen. Hierdoor oefent hij zijn motoriek. Je kan in uitdaging variëren. De lijnen dicht bij elkaar of een grotere bal maken het bijvoorbeeld moeilijker voor je kindje.
Dorien van Goozen
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dorien van Goozen. Zij is moeder van twee kinderen, gezinspedagoog en docent aan de opleiding Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Hier deelt zij haar kennis en ervaring, waarbij de natuurlijke behoeften van baby’s centraal staat.